Institutul de genomică înfiinţat anul trecut de Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” din Bucureşti va permite României să fie în fruntea progresului în privinţa genomicii umane şi a cercetării personalizate, a afirmat vineri rectorul instituţiei, prof. univ. dr. Viorel Jinga.
Primii paşi pentru înfiinţarea Institutului de Cercetare-Dezvoltare în Genomică au fost deja făcuţi, inclusiv aprobarea unei hotărâri de guvern în 2021.
"Abilitatea institutului de a secvenţia şi analiza un număr mare de eşantioane va permite României să fie în fruntea progresului în privinţa genomicii umane şi a cercetării personalizate din domeniul sănătăţii, facilitând în acelaşi timp colaborările şi participarea grupurilor de cercetători în consorţii internaţionale", a afirmat prof. univ. dr. Viorel Jinga, citat de Agerpres.
"Institutul va permite recrutarea unor cercetători internaţionali de vârf, va dezvolta proiecte de cercetare unice, stabilind legături puternice cu industria genomicii. Institutul urmăreşte să aducă România în centrul acţiunii în ceea ce priveşte cercetarea biomedicală şi medicina bazată pe genomică", a completat rectorul UMF "Carol Davila".
Pentru instituţia de învătământ superior medical, dezvoltarea colaborării internaţionale în medicină reprezintă o prioritate.
"În dezvoltarea accelerată a tuturor compartimentelor avem nevoie de proiecte comune, sustenabile, atât interuniversitare, între societăţile medicale, dar mai ales între institutele de cercetare în medicină, atât din perspectivă naţională, cât mai ales cea internaţională", a mai spus spus prof. Jinga.
Rectorul UMF "Carol Davila" a declarat în octombrie 2021, în emisiunea 360MEDICAL, că noul institut de genomică ar permite realizarea de cercetare la nivel înalt în România şi formarea de specialişti, ceea ce ar aduce beneficii importante pacienţilor şi medicilor.
Institut de genomică ar putea fi realizat la Mogoşoaia, unde UMF “Carol Davila” are un alt proiect important, de construcţie a unui campus universitar.