Profit Health.forum: Cum este evaluată România în domeniul Sănătăţii de către OCDE în procesul de aderare la organizaţie

Profit Health.forum: Cum este evaluată România în domeniul Sănătăţii de către OCDE în procesul de aderare la organizaţie

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), considerată un club al ţărilor dezvoltate din lume, este o organizaţie interguvernamentală care are în prezent 38 de state membre. România şi-a depus oficial candidatura pentru aderarea la OCDE de mai multe ori în ultimele două decenii şi a început discuţiile de aderare în 2022, în urma unei decizii a Consiliului organizaţiei. Procesul de aderare presupune 26 de avize, din care unul este şi pentru domeniul Sănătăţii. Luca Niculescu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe (MAE), a explicat marţi, în cadrul evenimentului Profit Health.forum “Crizele sanitare şi rezilienţa sistemului medical românesc”, Ediţia a XIV-a, ce înseamnă procesul de aderare la OCDE în sectorul sănătăţii. 

Până în prezent, România a luat 6 avize formale în procesul de aderare la OCDE, din 26 de avize necesare. Unul dintre avizele care rămân de luat rămâne este cel pe Sănătate, unde evaluarea se va concentra pe experienţele şi rezultatele raportate de pacienţii cu afecţiuni cronice, iniţiativă care va permite statului să înţeleagă mai bine experienţele pacienţilor români.

„OCDE are drept misiune promovarea politicilor care sprijină nu doar bunăstarea economică, ci şi pe cea socială. Pune accent pe dezvoltarea unor sisteme de sănătate durabile şi accesibile pentru toţi, prin îmbunătăţirea eficienţei şi echităţii în furnizarea de servicii medicale. De asemenea, organizaţia susţine integrarea inovaţiei şi cercetării pentru a răspunde provocărilor globale şi pentru a îmbunătăţi rezultatele sanitare", a explicat Luca Niculescu.

"În ceea ce priveşte aderarea la OCDE, avansăm într-un ritm bun. Până în acest moment, am obţinut şase avize formale, ceea ce înseamnă practic închiderea a şase capitole din cele 26 necesare. În domeniul sănătăţii, România a furnizat experţilor OCDE informaţii complexe prin intermediul numeroaselor chestionare primite. În iunie 2024, Ministerul Sănătăţii a găzduit o misiune OCDE în domeniul politicilor de sănătate, cu participarea experţilor din comitetul de evaluare", a completat secretarul de stat.

Informaţiile colectate au fost folosite pentru redactarea unui raport pe sănătate, care va fi baza pe care va fi evaluată ţara noastră în următoarele luni.

"Vă puteţi întreba, pe bună dreptate, ce beneficii concrete aduce acest proces de evaluare. Ca urmare a dialogului intens între OCDE şi autorităţile române din domeniul sănătăţii, avem acum o cartografiere foarte precisă a sistemului nostru de sănătate. OCDE ne oferă recomandări ţintite pe diverse paliere, menite să îmbunătăţească politicile şi practicile în domeniul sanitar", a spus Luca Niculescu.

Oficialul a oferit, ca exemplu concret de progres, participarea României la iniţiativa OCDE "PaRIS" (Patient-Reported Indicator Surveys), lansată în 2017. România este prima ţară nemembră a OCDE invitată să participe la acest proiect.

"Această iniţiativă ne va permite să înţelegem mai bine experienţele pacienţilor români şi să alocăm resursele în mod eficient, contribuind astfel la îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale", a menţionat secretarul de stat.

Un alt exemplu de progres este Strategia Naţională de Digitalizare în Sănătate, la care Ministerul Sănătăţii lucrează cu sprijinul OCDE şi care va marca un pas esenţial în modernizarea sistemului medical din România.

OCDE este un for interguvernamental care are ca obiect de activitate identificarea, diseminarea şi evaluarea aplicării politicilor publice optime pentru asigurarea creşterii economice, prosperităţii şi dezvoltării sustenabile în rândul statelor membre, precum şi la nivel global.

viewscnt