Proiect de cercetare care va evalua impactul integrării soluţiilor de tehnologie în terapia copiilor cu nevoi speciale din România

Proiect de cercetare care va evalua impactul integrării soluţiilor de tehnologie în terapia copiilor cu nevoi speciale din România

Proiect de cercetare care va evalua impactul integrării soluţiilor de tehnologie în terapia copiilor cu nevoi speciale din România a fost lansat de Shape Robotics, lider în domeniul tehnologiei educaţionale, şi KinetoBebe, prima reţea de centre de reabilitare pediatrică din România. Proiectul se va derula pe o perioadă de trei ani, potrivit companiilor implicate în proiect. 

În România, 25.929 elevi cu dizabilităţi sunt integraţi în învăţământul special şi 42.235 elevi cu dizabilităţi în învăţământul de masă. Aceşti elevi şi familiile lor au nevoie de sprijin, iar parteneriatul este menit să ofere susţinerea necesară.

"Suntem încântaţi de parteneriatul cu KinetoBebe, o organizaţie foarte bine dotată şi pregătită să valorifice tehnologia noastră pentru a îmbunătăţi considerabil procesele de dezvoltare şi învăţare pentru copiii cu nevoi speciale. Credem că societatea noastră trebuie să fie una incluzivă şi sănătoasă, iar tehnologia noastră este concepută pentru a sprijini această viziune”, a declarat directorul general al Shape Robotics, Mark Abraham, la evenimentul de lansare a proiectului.

În cadrul proiectului, KinetoBebe va aloca un spaţiu dedicat într-unul dintre centrele lor de terapie, unde echipa Shape Robotics va implementa sistemul Thinken- Mobile STEAM Lab şi va instrui terapeuţii.

Pe parcursul celor trei ani, acest proiect inovator va combina tehnologia cu metodele tradiţionale de terapie pentru a îmbunătăţi şi inova abordările de tratament.

"În programul iniţiat cu Shape Robotics, vom implica întreaga echipă a Centrului de Recuperare din partea de sud a Capitalei, care include 6 kinetoterapeuţi, 2 psihologi şi personal de asistenţă. Această iniţiativă îşi propune să integreze proceduri pentru recuperarea a aproximativ 20 de copii pe lună cu diagnostice neurologice, ortopedice şi sindrom de dezvoltare, punând accent pe abilităţile motorii şi explorând utilizarea tehnologiei în dezvoltarea cognitivă. În plus, centrul desfăşoară sesiuni de grup pentru copiii cu tulburări de spectru autist (TSA), iar noi credem că soluţiile digitale vor adăuga o valoare semnificativă în acest context”, a explicat Raluca Chişu, director al Consiliului de Administraţie la KinetoBebe.

Studii realizate recent indică faptul că integrarea copiilor cu nevoi speciale în mediile educaţionale obişnuite poate stimula incluziunea socială şi succesul academic.

Thinken include un cart mobil dotat cu display interactiv ajustabil, roboţi educaţionali multifuncţionali, căşti de realitate virtuală şi augmentată, soluţie AV, laptopuri şi software adiacente, menite să sprijine incluziunea.

Echipa Shape Robotics a subliniat că soluţia inclusivă Thinken poate fi implementată în instituţiile de învăţământ din România prin intermediul programului de reducere a abandonului şcolar (PNRAS). Conform datelor furnizate de Ministerul Educaţiei, 883 de instituţii de învăţământ vor începe procesul de achiziţie a soluţiilor digitale începând cu luna septembrie.

Obiectivele proiectului sunt integrarea eficientă a instrumentelor educaţionale Shape Robotics în sesiunile zilnice de terapie, dezvoltarea de metodologii care să îmbunătăţească atât reabilitarea cognitivă, cât şi pe cea fizică, şi crearea unor experienţe educaţionale favorabile interacţiunii şi procesului de învăţare între colegi.

Potrivit reprezentanţilor Shape Robotics şi KinetoBebe, parteneriatul îşi propune să progreseze în înţelegerea modului în care tehnologia poate îmbunătăţi practicile terapeutice şi rezultatele pentru copiii cu nevoi speciale.

În cadrul proiectului, principalele provocări constau în instruirea terapeuţilor şi educatorilor pentru utilizarea noilor tehnologii, stabilirea unor metode riguroase de evaluare a progresului copiilor şi adaptarea soluţiilor tehnologice pentru nevoile individuale.

De asemenea, proiectul vizează implicarea şi educarea părinţilor pentru a sprijini utilizarea tehnologiei şi asigurarea conformităţii cu reglementările şi standardele de siguranţă pentru copii.

În cadrul sesiunii de demo, echipa Shape Robotics a prezentat aplicaţia de programare Fable Blockly, adaptată nevoilor copiilor cu dislexie şi deficienţe de vedere (Deuteronomalie, Protanopie, Tritanopie).

Blocurile de comenzi din aplicaţie sunt însoţite de comenzi vocale şi nuanţe specifice, ajutând astfel utilizatorii cu dislexie şi deficienţe vizuale să programeze la fel ca ceilalţi copii din clasă.

Pentru a uşura incluziunea, specialiştii recomandă testarea timpurie a copiilor, instruirea cadrelor didactice să identifice elevii cu tulburări de învăţare şi dezvoltarea metodologiilor specifice de predare si implicare tehnologiilor de asistenţă.

În cadrul evenimentului, Shape Robotics a prezentat o serie de roboţi programaţi să ajute pacienţii la distingerea emoţiilor, să faciliteze exersarea activităţilor motoriii fine, dar şi controlul postural al elevilor.

De asemenea, reprezentantul Microsoft, Robert Pufan, a împărtăşit realizările companiei în ceea ce priveşte software-ul, hardware-ul şi AI, contribuind la incluziunea persoanelor de toate vârstele.

La eveniment au participat reprezentanţi ai companiilor Samsung, Lenovo, Microsoft, Google, Data Hub, precum şi specialişti din educaţie şi medicină.

Shape Robotics este o companie EdTech inovatoare, dedicată îmbunătăţirii experienţelor educaţionale prin intermediul tehnologiilor STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts, and Mathematics). Compania îşi propune să creeze instrumente care îmbunătăţesc mediile educaţionale şi promovează învăţarea incluzivă. Până acum, Shape Robotics a instruit peste 50.000 de profesori, iar soluţiile sale sunt prezente în 27 de ţări.

KinetoBebe este un lider în domeniul terapiei pediatrice, dedicat îmbunătăţirii vieţii copiilor cu nevoi speciale prin practici terapeutice inovatoare. KinetoBebe operează cel mai mare lanţ de centre de recuperare pediatrică din România, cu o experienţă de 14 ani în terapia de recuperare neuromotorie pentru peste 20.000 de copii.

viewscnt