Radu Gănescu (COPAC): "Accesul la medicamente ar trebui să crească, să fie îmbunătăţit. Pandemia nu ne-a ajutat"

Radu Gănescu (COPAC): "Accesul la medicamente ar trebui să crească, să fie îmbunătăţit. Pandemia nu ne-a ajutat"

Pentru mai bine de 5 ani accesul pacienţilor români la noi terapii noi, rambursate în sistemul de sănătate din România a fost blocat. Chiar dacă în ultimii ani, încercăm să recuperăm, nu suntem încă la acelaşi nivel cu celelalte ţări europene.

"Accesul la medicamente ar trebui să crească, să fie îmbunătăţit. Pandemia nu ne-a ajutat. Este un prag pe care putem să-l depăşim după această pandemie, prin a învăţa din ce s-a întâmplat şi cât de important este accesul la medicamente”, a declarat Radu Gănescu, Preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC), la dezbaterea Access & Therapies360.

România se află pe ultimul loc în UE în privinţa timpului de aşteptare al pacienţilor pentru a avea acces la medicamente de ultimă generaţie. În 2021, timpul de aşteptare a crescut la o medie de peste 899 de zile, faţă de 883 de zile cât era în 2020.

,,Ştim cu toţii că am început cu stângul, am avut o perioadă de 5 ani, chiar mai bine, 2008-2013, când accesul la noi terapii rambursate în sistemul de sănătate din România a fost blocat. Atunci când alte ţări din Europa îşi îmbunătăţeau accesul pacienţilor la terapii, noi eram blocaţi, nu aveam acces. În momentul când s-au început demersurile pentru a îmbunătăţi această listă, noi România am avut două mari probleme. Una din punct de vedere al birocraţiei. Ne-am mişcat foarte greu prin a aduce aceste terapii şi aceste molecule în România, vorbim de câteva zeci, sute. A doua problemă a fost a situaţiei politicii de preţuri care a impus anumite reguli făcând ca în acelaşi timp din România să plece multe alte medicamente”, a arătat Radu Gănescu la dezbaterea ,,Access and Therapies360”, organizată de redacţia 360medical.ro, un eveniment din seria conferinţelor 360 APT, Acces, politici şi terapii.

Preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) a mărturisit că România a avut o legislaţie un pic mai greoaie sau a încercat să fie foarte, foarte autoritară prin a reglementa piaţa, ceea ce a făcut ca şi efect de bumerang accesul să fie îngreunat pentru pacienţi.

,,După 6-8 ani, dacă ar fi să ne uităm la ce avem la ora actuală, încercăm să aducem în România terapii noi, dar nu reuşim să aducem decât cu întârziere pentru că şi nivelul nostru de lucru ca şi resursă umană în cadrul Agenţiei Naţionale a Medicamentului ştim că e limitat. Nu mergem foarte repede, mergem mai încet, nu reuşim să fim la un nivel cu UE şi nu reuşim să găsim soluţii cât mai accesibile pentru pacienţi ceea ce are efecte negative, nu doar pentru pacienţii din România, ci şi pentru autorităţile din România”, a spus Radu Gănescu.

Acesta a explicat că pacienţii care nu au acces la terapii vor avea o problemă de sănătate ce va necesita costuri în plus şi acele costuri pot fi medicale, fiindcă acei bolnavi vor merge în spitale frecvent să se interneze, deci vor fi costuri decontate de către stat, dar şi costuri socio-economice.

,,O persoană poate ajunge cu dizabilitate şi dintr-un om activ care contribuia la bugetul de stat va fi un om dependent de venituri sociale, ba chiar poate afecta situaţia familială. O simplă politică pe care o practicăm are efecte adverse, efecte care se pot întoarce ca un bumerang şi care sunt de zeci de ori mai mari”, e de părere preşedintele COPAC.

Vezi si [VIDEO] Dr. Ioana Bianchi, ARPIM: Lungul drum al medicamentelor compensate în România

viewscnt