Rata de mortalitate prin fractură de şold în România, mai mare decât media europeană

Rata de mortalitate prin fractură de şold în România, mai mare decât media europeană

Numărul fracturilor osteoporotice este în creştere la nivel mondial. În Asia se înregistrează cele mai mari creşteri din lume. În timp ce doar o treime din fracturile vertebrale intră în supraveghere medicală, după o fractură de şold, 60% dintre persoane afectate necesită asistenţă un an mai târziu şi 20% vor necesita îngrijiri medicale pe termen lung.

,,În România, rata de mortalitate prin fractură de şold la un an este mai mare decât media europeană. Mortalitatea este de 30% la noi, comparativ cu 24% media europeană”, a atras atenţia prof. dr. Cătălina Poiană, medic endocrinolog.

Osteoporoza apare şi la bărbaţi, riscul de fractură este cu până la 27% mai mare faţă de riscul de cancer de prostată. Fracturile vertebrale (la nivelul coloanei vertebrale) pot cauza dureri de spate, scădere în înălţime, deformare, imobilitate, număr crescut de zile de pat şi funcţie pulmonară redusă.

O femeie de 65 de ani cu o fractură vertebrală are un risc 1 din 4 de a avea încă o fractură peste 5 ani. Una din trei femei şi unul din cinci bărbaţi cu vârsta de 50 de ani şi peste această vârstă vor avea o fractură de fragilitate din cauza osteoporozei în timpul de viaţă rămas. Până în 2050, se estimează că incidenţa mondială a fracturilor de şold la bărbaţi va creşte cu 310%, respectiv cu 240% la femei comparativ cu 1990.

În opinia prof. dr. Cătălin Codreanu este necesară în ţara noastră ,,o strategie care să ajute la depistarea activă înainte de apariţia fracturilor”.

Medicul reumatolog a spus că ,,avem pacienţi care au făcut deja o primă fractură osteoporotică. Aceste fracturi trebuie recunoscute la timp şi făcută prevenirea celorlalte fracturi subsecvente”.

Medicii au subliniat cu ocazia Zilei Mondiale de conştientizare a Osteoporozei, celebrată pe 20 octombrie, că osteoporoza este reversibilă, dar că trebuie tratată din timp.

,,Avem tendinţa să restrîngem folosirea terapiilor în boala avansată pentru un efect maximal, dar e târziu. Sutn succese mai evidente, dacă o folosim mai dreveme”, a spus. prof. Cătălin Codreanu, în cadrul unei conferinţe de presă organizată pentru a marca Ziua Mondială de conştientizare a Osteoporozei.

viewscnt