Rezultatele examenului de rezidenţiat din acest an au fost mai slabe decât cel din anul trecut, principala surpriză fiind neocuparea tuturor locurilor şi posturilor scoase la concurs la domeniul medicină generală. În schimb, la domeniile farmacie şi medicină dentară, mulţi dintre cei care au promovat examenul nu au prins loc sau post. Colegiul Farmaciştilor Bucureşti a solicitat oficial majorarea numărului de locuri la rezidenţiat pentru domeniu farmacie.
În acest an, la concursul de rezidenţiat s-au înscris 10.330 de candidaţi (faţă de 12.564 de candidaţi la examenul din 2021), la care au fost disponibile 5.865 locuri şi posturi pe cele 3 domenii de pregătire: medicină, medicină dentară şi farmacie.
Rezultatele arată că, la medicină generală, din 5.965 de înscrişi, au promovat doar 4.353 de candidaţi, deşi au fost scoase la concurs 4.731 de posturi.
Nota maximă (a primului clasat) a fost de 942 de puncte, iar punctajul minim de promovare de 565 de puncte.
La medicină dentară au fost 2.159 de candidaţi înscrişi, din care au promovat 1.402, fiind disponibile doar 621 de locuri şi posturi.
La farmacie, din 2.206 de candidaţi înscrişi, au promovat 1.705, însă au fost disponibile doar 508 locuri şi posturi.
Colegiul Farmaciştilor Bucureşti a primit 227 de solicitări de intervenţie din partea farmaciştilor care au promovat examenul de rezidenţiat, obţinând peste 60% din punctajul primului clasat, dar care riscă să nu prindă loc ca urmare a reducerii cu 50% a numărului de locuri alocate domeniului farmacie faţă de anul trecut.
"Petenţii ne-au adus la cunoştinţă şi faptul că la domeniul Medicină Generală au rămas vacante un număr de 384 locuri. Având în vedere faptul că numărul locurilor la rezidenţiat aprobate pentru domeniul Farmacie în anul 2022 este cu 30% mai mic decât numărul absolvenţilor facultăţilor de Farmacie, deşi interesul farmaciştilor pentru dezvoltarea profesională prin rezidenţiat a fost în anul 2022 la cote fără precedent, vă solicităm redistribuirea celor 384 locuri deja aprobate şi bugetate, dar rămase vacante, de la domeniul Medicină Generală către domeniile Farmacie şi Medicină Dentară", a precizat preşedinte Colegiul Farmaciştilor Bucureşti, prof. dr. farm. Simona Negreş, într-o scrisoare transmisă ministrului Sănătăţii.
Colegiul Farmaciştilor Bucureşti nu solicită o suplimentare a locurilor la rezidenţiat pentru domeniul Farmacie, ci doar o redistribuire a locurilor deja aprobate şi rămase vacante de la domeniul Medicină Generală, care nu presupune costuri bugetare suplimentare.
"De asemenea precizăm că, în opinia noastră, o abordare permisivă din partea Ministerului Sănătăţii în problema rezidenţiatului faţă de domeniul Medicină Generală şi restrictivă faţă de domeniile Farmacie şi Medicină Dentară constituie un element de natură să creeze tensiuni între profesioniştii din sistemul sanitar, lucru care va afecta negativ calitatea actului medico-farmaceutic", mai arată prof. dr. farm. Simona Negreş.
Repartiţia pe locuri şi posturi a celor care au promovat concursul de rezidenţiat a început duminică, 27 noiembrie.
În octombrie, Ministerul Sănătăţii a aprobat metodologia pentru desfăşurarea concursului de admitere în rezidenţiat pe loc şi pe post în medicină, medicină dentară şi farmacie, sesiunea 20 noiembrie 2022.
Concursul se desfăşoară sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, identice pentru toate centrele universitare în care se organizează concursul, pe o durată de 4 ore.
Alegerea unui loc sau post este condiţionată de obţinerea unui punctaj minim de promovare de 60% din punctajul maxim realizat la nivel naţional pentru cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu.
Ocuparea locurilor în specialitate se face în ordinea punctajului de promovare obţinut, în limita locurilor sau posturilor publicate la concurs, alcătuindu-se o singură clasificare naţională pentru fiecare domeniu.
În sesiunea din 2021 s-a înregistrat un număr-record de candidaţi la rezidenţiat, respectiv 12.564, pentru 6.311 locuri şi posturi disponibile.