Scanările RMN pot fi extrem de valoare din punct de vedere al informaţiilor medicale fiind considerate un instrument primar de screening pentru cancerul de prostată, chiar şi independent de testele tradiţionale de antigen specific prostatic (PSA), conform noilor descoperiri publicate în BMJ Oncology.
De obicei, un test PSA cu rezultate la un nivel de 3ng/ml sau mai mult este punctul de referinţă pentru efectuarea de teste suplimentare, cum ar fi biopsiile, pentru a căuta cancerul de prostată. Cercetătorii au vrut să afle dacă un RMN ar putea identifica cu mai multă acurateţe potenţialele cancere şi dacă un RMN singur ar putea fi utilizat în viitor, atunci când alte teste ar putea să nu fie disponibile.
Privind bărbaţii cu cel mai mare risc (cei cu vârsta cuprinsă între 50 şi 75 de ani), autorii studiului şi-au propus să evalueze prevalenţa anomaliilor de prostată într-un grup selectat de 2.096 de pacienţi din opt cabinete generale din Londra. Participanţii au fost invitaţi atât pentru un RMN de screening, cât şi pentru un test PSA. În timp ce 22% au răspuns la invitaţie, iar 14% au finalizat ambele proiecţii.
Rezultatele studiului au arătat că 16% dintre participanţi au avut un screening pozitiv la un RMN, în timp ce doar 5% au avut o densitate crescută a PSA. Dintre pacienţii cu un screening pozitiv la RMN, 10% au avut niveluri mai mici de PSA decât 3ng/ml, ceea ce înseamnă că nu ar fi primit alte teste pentru cancerul de prostată.
Autorii au subliniat că scanările RMN pot detecta leziuni semnificative înainte ca nivelul PSA să crească, ceea ce poate duce la detectarea unor cancere care ar putea să nu devină relevante din punct de vedere clinic în timpul vieţii unui pacient.
„În practica clinică, recunoaştem că testul PSA are limitări în identificarea bărbaţilor cu risc de cancer de prostată. RMN-ul ne poate permite o modalitate alternativă de a evalua riscul de cancer de prostată la bărbaţii din comunitate”, e de părere Caroline Moore, de la divizia de chirurgie şi ştiinţe intervenţionale de la University College London, autorul principal al studiului.
Bărbaţii din studiu cu un RMN care a arătat un potenţial cancer sau o densitate crescută a PSA (≥0,12 ng/mL^2) au fost recomandaţi să facă o evaluare suplimentară prin intermediul Serviciului Naţional de Sănătate (NHS) pentru cancerul de prostată.
Rezultatele studiului sunt influenţate de vârstă, rasă şi Covid-19
Studiul a început înainte de pandemia de COVID-19, care a afectat rezultatele, deoarece vizitele în persoană la furnizori au fost descurajate. Drept urmare, cercetătorii au spus că impactul pandemiei asupra rezultatelor screening-ului justifică investigaţii suplimentare pentru a înţelege rata reală de răspuns. Respondenţii erau, de asemenea, disproporţionat mai în vârstă (cu vârsta cuprinsă între 65 şi 70 de ani) şi a fost o provocare să recruteze bărbaţi de culoare pentru studiu, în ciuda faptului că aveau un risc mai mare de cancer de prostată decât bărbaţii albi.
Nu toţi bărbaţii care au răspuns la invitaţie au putut participa, deoarece finanţarea a limitat numărul de sloturi disponibile pentru RMN, iar bărbaţii au fost alocaţi pe principiul „primul venit, primul servit”, arată siteul healthimaging.com. Cercetătorii sunt de acord că aceste rezultate necesită investigaţii suplimentare.
„Studiul pe care îl raportăm aici ne-a permis să explorăm prevalenţa leziunilor RMN la bărbaţi în funcţie de vârstă, nu de PSA. Aceste cunoştinţe ne vor permite atât să modelăm performanţa unei strategii de screening bazate pe RMN, cât şi să proiectăm următoarea etapă în explorarea rolului său ca test de screening primar”, au scris autorii.