Rolul chirurgiei oncologice pelvine în tratarea cancerelor local avansate

Rolul chirurgiei oncologice pelvine în tratarea cancerelor local avansate

Chirurgia oncologică pelvină este un domeniu aparte al chirurgiei, care se concentrează pe îndepărtarea cancerelor pelvine local avansate, care invadează organele vecine fără a provoca metastaze. Intervenţiile complexe de chirurgie oncologică necesită abilităţi avansate, experienţă îndelungată şi utilizarea unor tehnologii medicale de ultimă generaţie. Chirurgii oncologi trebuie să fie instruiţi în cele mai recente tehnici chirurgicale, de la proceduri deschise, extinse, până la abordări minim invazive – laparoscopice sau robotice.

Succesul tratamentului chirurgical al cancerelor pelvine necesită şi colaborarea unei echipe medicale multidisciplinare, formată din chirurgi oncologi, anestezişti, radioterapeuţi, anatomopatologi şi radiologi. La Spitalul Clinic SANADOR, pacienţii beneficiază de expertiza unei echipe medicale de elită, cu experienţă în tratamentul chirurgical al cancerelor pelvine, inclusiv prin exenteraţie pelvină, cu rezultate remarcabile.

Tipuri de exenteraţie pelvină, la Spitalul Clinic SANADOR

Exenteraţia pelvină este o procedură chirurgicală radicală, utilizată pentru tratarea unui cancer pelvin local avansat ori recurent, care nu răspund la alte tratamente oncologice. Aceasta presupune îndepărtarea mai multor organe din pelvis, în funcţie de localizarea şi stadiul cancerului. Cancerul pelvin avansat apare în urma extinderii unui alt tip de cancer, de cele mai multe ori fiind implicat un cancer cervical, cancer ovarian, endometrial, sau cancer colorectal.

În cazul exenteraţiei pelvine totale, chirurgul îndepărtează complet organele pelvine, inclusiv vaginul, uterul, trompele uterine şi ovarele la femei, prostata şi glandele seminale la bărbaţi, precum şi porţiunea terminală a ureterelor, vezica urinară, uretra, partea inferioară a intestinului subţire şi structurile adiacente, rectul şi anusul.

Atunci când cancerul este localizat în partea frontală a pelvisului sau în vezica urinară, exenteraţia pelvină anterioară implică îndepărtarea structurilor ginecologice şi urologice, precum cervixul, uterul, ovarele şi întregul vagin sau o parte a acestuia şi ganglionii limfatici, păstrând rectul şi anusul. În cazul în care cancerul este localizat în partea din spate a pelvisului, exenteraţia pelvină posterioară presupune îndepărtarea cervixului, uterului, ovarelor, întregului vagin sau a unei părţi, ganglionilor limfatici, rectului şi unei porţiuni a intestinului gros, păstrând însă vezica urinară şi uretra. După această operaţie, pacientul va avea un orificiu artificial (stomă), creat la nivelul peretelui abdominal, pentru eliminarea materiilor fecale.

La Spitalul Clinic SANADOR, echipa chirurgicală realizează cu rezultate foarte bune toate tipurile de exenteraţie pelvină. Operaţiile sunt realizate într-un bloc operator ultramodern, echipat cu tehnologie medicală de ultimă generaţie. Pacienţii beneficiază de îngrijiri medicale performant în Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă, asigurându-se astfel o recuperare cât mai rapidă.

Indicaţiile exenteraţiei pelvine pentru bărbaţi şi femei

Exenteraţia pelvină este o intervenţie chirurgicală de extremă necesitate, indicată doar în anumite situaţii. La bărbaţi, această intervenţie de chirurgie radicală implică îndepărtarea mai multor organe din pelvis, fiind utilă atunci când cancerul s-a răspândit sau a recidivat în această zonă. Operaţia este utilizată pentru a trata diferite tipuri de cancer, precum cancerul colorectal, cancerul anal şi cancerul vezicii urinare.

Există mai multe tipuri de exenteraţie pelvină la bărbaţi: totală, anterioară, numită şi cistectomie radicală. În varianta totală, chirurgul îndepărtează vezica, rectul, anusul, prostata şi veziculele seminale, iar exenteraţia anterioară este indicată pentru tratarea cancerului vezicii urinare invaziv şi avansat şi presupune îndepărtarea vezicii, a prostatei şi a veziculelor seminale. Alte tipuri de exenteraţii pot include îndepărtarea unor zone extinse de ţesut, muşchi, nervi, oase şi vase sanguine.

În funcţie de tipul de exenteraţie folosit, poate fi necesară şi o intervenţie de chirurgie reconstructivă. Chirurgul poate folosi lambouri de piele, grăsime şi muşchi prelevate din fese, coapse sau abdomen. Reconstrucţia poate avea loc concomitent cu exenteraţia sau ulterior. Dacă sunt eliminate vezica urinară sau rectul, se va crea o deschidere abdominală pentru eliminarea materiei fecale (colostomă sau ileostomă) sau a urinei (ureostomă).

La femei, exenteraţia pelvină este indicată pentru cancerele răspândite sau recidivate în pelvis, inclusiv cancerul cervical, endometrial, vaginal, rectal, anal, al vezicii urinare, unele cancere vulvare şi cancerul salpingian. Exenteraţia anterioară implică îndepărtarea organelor din partea anterioară a pelvisului (vezica urinară, colul uterin, vaginul parţial sau total, uterul, ovarele), cea posterioară asigură excizia organele din partea posterioară (colul uterin, uterul, vaginul parţial sau total, rectul, anusul şi ovarele, dacă este necesar), iar exenteraţia totală elimină toate organele din pelvis.

Reconstrucţia după exenteraţie poate fi necesară şi la femei. Dacă este îndepărtat vaginul, parţial sau total, chirurgul poate realiza o reconstrucţie vaginală, iar în cazul îndepărtării vezicii urinare sau a rectului se creează o stomă pentru eliminarea scaunelor sau a urinei.

Întrucât exenteraţia pelvină este o procedură majoră, cu riscuri semnificative, decizia de a recurge la această intervenţie trebuie să fie rezultatul unei discuţii aprofundate între pacient şi o echipă medicală multidisciplinară.

Pentru a obţine cele mai bune rezultate în cazul unui cancer pelvin local avansat, la SANADOR pacienţii beneficiază de tratament multimodal, individualizat, conform recomandărilor Tumor Board. Astfel, intervenţia de chirurgie oncologică, realizată în deplină siguranţă la Spitalul Clinic SANADOR, este urmată de tratament pentru cancer prin proceduri oncologice, în funcţie de indicaţia stabilită. Fiecare caz este analizat individual. În cazul exenteraţiei pelvine, Tumor Board evaluează avantajele şi dezavantajele procedurii, cu scopul de a creşte speranţa de viaţă a pacientului şi de a ameliora simptomele.

Efectuarea exenteraţiei pelvine la Spitalul Clinic SANADOR

Într-o primă etapă, chirurgul efectuează una sau mai multe incizii în partea inferioară a abdomenului, deschizând accesul către pelvis, după care trece la îndepărtarea organelor afectate conform necesităţilor specifice ale exenteraţiei pelvine.

Odată ce această etapă este completă, următorul pas constă în reconstrucţia tractului urinar, intestinal sau genital. În acest stadiu, medicul efectuează intervenţii de chirurgie reconstructivă, care pot implica crearea unei noi rezerve pentru urină (neovezică), realizarea unei stome pentru eliminarea urinei (urostomă) sau a fecalelor (colostomă), sau chiar reconstrucţia vaginală. La finalizarea procedurii, incizia este meticulos închisă, pentru a asigura o recuperare optimă a pacientului.

La Spitalul Clinic SANADOR, exenteraţiile pelvine sunt realizate de o echipă chirurgicală de elită, cu rezultate funcţionale deosebite. În cazul unor cancere pelvine descoperite în stadii mai puţin avansate, tratamentul chirurgical se poate realiza la Spitalul Clinic SANADOR şi prin operaţii minim invazive, prin laparoscopie sau prin chirurgie robotică. Echipa chirurgicală dispune de echipamente laparoscopice ultraperformante, 3D şi 4K, şi de robotul chirurgical da Vinci Xi, cel mai avansat sistem chirurgical robotic existent în prezent. În acest fel, pot fi realizate în cele mai bune condiţii numeroase operaţii robotice, precum cistectomie, nefrectomie sau prostatectomie radicală robotică, cu rezultate bune pentru pacient şi recuperare rapidă.

viewscnt