Chirurgia digestivă a cunoscut o evoluţie semnificativă în ultimele decenii, permiţând intervenţii mai puţin traumatice şi o recuperare rapidă pentru pacienţi. Intervenţiile de chirurgie digestivă minim invazivă implică utilizarea unor incizii mici şi a unor instrumente specializate, endoscopice, sau a unor roboţi chirurgicali, pentru a efectua proceduri la nivelul tractului digestiv.
Beneficiile operaţiilor minim invazive includ reducerea durerii postoperatorii, scăderea riscului de infecţii sau de alte complicaţii, o recuperare mult mai rapidă şi cicatrice de mici dimensiuni. Aceste avantaje au dus la o adoptare largă a tehnicilor minim invazive pentru tratarea afecţiunilor digestive, inclusiv pentru hernie hiatală, boală de reflux gastroesofagian, cancer la stomac şi cancer colorectal, precum şi în chirurgie bariatrică.
La Spitalul Clinic SANADOR, echipele chirurgicale dedicate efectuează o gamă largă de intervenţii minim invazive pentru diverse afecţiuni digestive, atât benigne, cât şi maligne. Printre aceste intervenţii se numără tratamentul herniei hiatale, splenectomiile şi intervenţiile pentru afecţiuni digestive oncologice. Operaţiile asistate robotic sunt realizate cu ajutorul echipamentului da Vinci Xi, o platformă robotică avansată, care extinde abilităţile chirurgului şi asigură o alternativă minim invazivă pentru intervenţii complexe. Aceasta este utilă în tratamentul afecţiunilor benigne şi maligne, permiţând efectuarea de rezecţii de esofag, gastrectomii, limfodisecţii ori rezecţii de rect.
Tipuri de chirurgie digestivă minim invazivă
Intervenţiile de chirurgie digestivă minim invazive, laparoscopice sau robotice, sunt folosite pentru tratamentul diferitelor afecţiuni gastrointestinale, precum boli ale vezicii biliare, cancer colorectal, tumori, inflamaţii şi boala de reflux gastroesofagian.
Operaţiile laparoscopice de chirurgie digestivă includ operaţii pentru colon şi rect, nefrectomia pentru îndepărtarea unui rinichi bolnav, adrenalectomia pentru îndepărtarea glandelor suprarenale, chirurgia Foregut pentru tractul gastrointestinal superior, apendicectomia pentru înlăturarea apendicelui infectat şi splenectomia pentru îndepărtarea splinei. De asemenea, prin această metodă pot fi reparate hernii hiatale, sunt realizate intervenţii de chirurgie bariatrică şi pancreatică şi colecistectomii pentru îndepărtarea vezicii biliare. Procedura Nissen tratează boala de reflux gastroesofagian severă, iar chirurgia retroperitoneului tratează cancerul testicular.
Chirurgia robotică este ideală pentru intervenţiile complexe ce necesită disecţii minuţioase în zone greu accesibile, cum ar fi rezecţiile de esofag, de rect şi de colon, gastrectomii, limfodisecţii şi tratarea herniilor abdominale. La Spitalul Clinic SANADOR, intervenţiile minim invazive sunt prima opţiune pentru herniile inghinale, ombilicale sau incizionale, oferind avantaje majore în recuperare şi reducerea complicaţiilor postoperatorii.
Diagnosticul afecţiunilor digestive prin laparoscopie exploratorie
Laparoscopia este o tehnică minim invazivă în care chirurgul utilizează trocare, introduse prin incizii de 5-10 mm, pentru a accesa abdomenul. Imaginea câmpului operator este transmisă pe un monitor de către un laparoscop, un instrument subţire, prevăzut cu sursă de lumină şi cameră video. Aceasta furnizează imagini de înaltă calitate şi măreşte câmpul operator. Această procedură, numită laparoscopie exploratorie, este esenţială pentru un diagnostic avansat, permiţând vizualizarea directă a cavităţii abdominale şi biopsierea, dacă este necesar. Procedura începe cu o incizie mică în jurul ombilicului, prin care chirurgul introduce un trocar şi insuflă dioxid de carbon în cavitatea abdominală, pentru a oferi astfel o vizibilitate mai bună şi mai mult spaţiu pentru instrumentele chirurgicale. Laparoscopul, introdus prin trocar, transmite imagini în timp real pe un monitor, facilitând astfel o conduită terapeutică eficientă.
Laparoscopia exploratorie este indicată în diverse situaţii, cum ar fi durerea abdominală persistentă, fără cauză identificată prin teste de laborator sau imagistice, permiţând inspecţia cavităţii abdominale, prelevarea de mostre şi intervenţii terapeutice. Este utilă pentru diagnosticarea leziunilor organelor intraabdominale la pacienţii stabili cu traumatisme, oferind un diagnostic precis şi evitând intervenţii ample.
Intervenţia este esenţială şi pentru identificarea surselor de sepsis abdominal la pacienţii critici. În plus, este utilă pentru stadializarea cancerelor organelor abdomino-pelvine, selectând pacienţii pentru chirurgie curativă şi prelevarea de mostre pentru biopsie. De asemenea, permite biopsierea ţesutului hepatic, pentru stadializarea cirozei şi diagnosticul durerii pelvine cronice.
La Spitalul Clinic SANADOR, intervenţiile de laparoscopie exploratorie sunt efectuate în siguranţă, într-un bloc operator bine dotat. Echipa Secţiei de Anestezie şi Terapie Intensivă de categoria I asigură monitorizarea şi asistenţa medicală avansată pe toată durata procedurii şi postoperator.
Intervenţii de chirurgie laparoscopică la Spitalul Clinic SANADOR
La Spitalul Clinic SANADOR, intervenţiile laparoscopice sunt efectuate sub anestezie generală, după un consult preanestezic complet, urmat de toate analizele şi investigaţiile necesare. Printre procedurile laparoscopice realizate în deplină siguranţă la Spitalul Clinic SANADOR se numără operaţii minim invazive pentru hernii hiatale, esofagită de reflux, tumori gastrice benigne, afecţiuni hepato-bilio-pancreatice, sindrom de ligament arcuat, apendicită, torsiune de ovar sau hernii abdominale.
Intervenţiile digestive minim invazive includ şi proceduri de chirurgie bariatrică, precum bypass gastric şi gastric sleeve şi tratamentul chirurgical pentru diferite tipuri de cancer la nivelul tractului digestiv. Aceste proceduri sunt realizate cu aparatură de ultimă generaţie 3D şi 4K, iar imaginile intraoperatorii sunt proiectate pe monitoare de înaltă rezoluţie.
Rolul intervenţiilor asistate robotic în chirurgia digestivă
Procedurile robotice în chirurgia colorectală reprezintă o evoluţie tehnologică majoră, oferind un unghi larg de lucru, coordonarea precisă a camerei şi a instrumentelor de către chirurg, reducerea riscului de complicaţii şi o recuperare mai rapidă comparativ cu chirurgia clasică şi laparoscopică.
Tratamentul cancerului colorectal este realizat cu înaltă precizie, datorită imaginilor de rezoluţie superioară furnizate de robotul chirurgical. Sistemul robotic facilitează accesul în zone anatomice înguste şi ajută la disecţia ganglionilor, pentru stadializarea bolii şi îmbunătăţirea prognosticului. Abordul robotic este preferat în chirurgia rectului mijlociu şi inferior, contribuind la prezervarea orificiului anal şi la protejarea nervilor tractului urinar, menţinând funcţia urinară intactă postoperator.
Tratamentul herniilor abdominale, îmbunătăţit deja prin laparoscopie, este dus la un alt nivel prin chirurgia robotică. Braţele robotice permit manevre precise şi vizualizarea clară a elementelor anatomice, protejând structurile vitale. Chirurgia robotică permite intervenţii prin incizii mici, facilitând recuperarea rapidă a pacienţilor şi reluarea rapidă a activităţilor cotidiene.
La Spitalul Clinic SANADOR, sistemul de chirurgie robotică da Vinci Xi permite o gamă largă de intervenţii de chirurgie digestivă, inclusiv tratamentul acalaziei, rezecţii gastrice şi esofagiene, tratamentul herniilor hiatale şi al bolii de reflux gastroesofagian. De asemenea, sunt realizate cu succes operaţii minim invazive la nivelul pancreasului, splinei, colonului şi rectului şi pentru repararea defectelor complexe ale peretelui abdominal.