România a obţinut finanţare pentru Reţeaua Naţională de Medicină Genomică

România a obţinut finanţare pentru Reţeaua Naţională de Medicină Genomică

România va avea o reţea naţională de medicină genomică care va avea scopul de a dezvolta cercetarea genomică în România, cu impact în boli rare, cancere şi alte patologii prioritare. Sunt 20 de parteneri redutabili, între care nouă institute clinice şi de cercetare şi 11 universităţi de prestigiu din România în această reţea, iar finanţarea este asigurată prin Programul Operaţional Sănătate.

,,Sper ca în perioada de 72 de luni alocată implementării acestui proiect să reuşim împreună să atingem obiectivul general propus: acela de dezvoltare a cercetării medicale genomice printr-o abordare integrată a activităţilor de cercetare-dezvoltare, inovare şi transfer tehnologic, axate pe progresul tehnologic, reziliente, accesibile şi eficiente, care să asigure transferabilitatea rezultatelor proiectului în sectorul de sănătate şi propagarea acestora la nivel naţional”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Jinga, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” atât la conferinţa de la Amfiteatrul Secţiei 9 a Spitalului Clinic de Psihiatrie Prof. Dr. Al Obregia din Bucureşti, la care a participat, cât şi la evenimentul “Dezvoltarea Genomicii şi Impactul în Bolile Rare”, organizat de UMFCD în contextul Zilei Internaţionale a Bolilor Rare.

Rectorul Universităţii a precizat că finanţarea reţelei este de 85 de milioane de euro, la care se adaugă alte 4 milioane de euro pentru pregătirea viitorilor specialişti in acest amplu domeniu inovativ.

,,Medicina şi cercetarea ştiinţifică românească se aliniază perspectivelor şi strategiilor de inovare şi dezvoltare internaţionale în aria genomicii, punând bazele unei ample şi complexe zone de referinţă prin înfiinţarea Institutului de Cercetare-Dezvoltare în Genomică, institut ce se află în subordinea Universităţii de Medicină şi Farmacie Carol Davila din Bucureşti care a şi fost de altfel, iniţiatoarea acestui deosebit proiect.

Şi vă mărturisesc faptul că naşterea acestei entităţi distincte de cercetare şi dezvoltare a venit în primul rând din necesitatea unei iniţiative naţionale în genomică, inclusă în Strategia Naţională de Cercetare, Dezvoltare şi Specializare Inteligentă şi Strategia Naţională de Sănătate 2030, planificată a fi implementată în perioada 2024-2029, genomica fiind inclusă ca domeniu naţional de specializare inteligentă.

Iar toată această nouă construcţie vine acum să susţină planul naţional pentru prevenirea şi combaterea cancerului: editare genomică şi multi-omics, pentru a putea preveni şi identifica precoce, diagnostica precis şi trata mai eficient cancerul, în cadrul sau în colaborare cu Institutul de Cercetare-Dezvoltare în Genomică”, a mai spus prof. univ. dr. Viorel Jinga.

În perioada următoare UMFCD va cumpăra o clădire pentru a operaţionaliza mai rapid Institutul de Genomică, apoi vor fi achiziţionate cele mai noi secvenţiatoare pentru centrele de genomică din reţea.

,,Sperăm ca în viitor să putem lucra probele pentru pacienţii noştri aici în Institutul de Genomică din Bucureşti dar şi centrele din cadrul reţelei naţionale de medicină genomică, să nu mai să fie trimise în străinătate. Este un proiect ambiţios”, a mărturisit prof. univ. dr. Viorel Jinga.

Citiţi şi:

Cristian Ciolacu, pacient cu boală rară: De 8 ani noi dorim un centru dedicat neurofibromatozei

Diana Păun, consilier prezidenţial: Crearea Institutului de Cercetare-Dezvoltare în Genomică din Bucureşti, o necesitate. Medicina genomică transformă viitorul asistenţei medicale

viewscnt