România are doar 11 reumatologi pediatri

România are doar 11 reumatologi pediatri

În jur de 6.000 de copii din România sunt afectaţi de artrită juvenilă, potrivit estimărilor făcute de prof. dr. Cătălin Codreanu, preşedintele Ligii Române contra Reumatismului (LRCR), care susţine că în serviciile de pediatrie din ţara noastră figurează un număr mult mai mic de cazuri.

,,Artrita juvenilă este forma cea mai frecventă de afectare printr-un reumatism cronic la copil, doar că această boală nu este una unitară. Are cel puţin cinci forme diversificate de manifestare şi în cadrul fiecărei forme există semne diferite”, a atras atenţia reumatologul Cătălin Codreanu, cu ocazia Zilei Mondiale de Conştientizare a Artritei, marcată de către Societatea Română de Reumatologie (SRR) şi Liga Română contra Reumatismului (LRCR) în cadrul unui eveniment.

Lipsa tratamentului la această vârstă a copilăriei are consecinţe pe termen lung sau foarte lung, sunt de părere specialiştii, care spun că în România sunt foarte puţini medici cu competenţă în reumapediatrie.

,,În numărăm pe degetele de la mâini. M-am bucurat să aflu că acum avem 11 reumapediatri. Dar sunt foarte puţini şi ei se găsesc în Bucureşti, Cluj şi Iaşi, restul ţării nu e acoperit”, a declarat prof. dr. Cătălin Codreanu.

Preşedintele LRCR, reumatolog la Centrul Clinic de Boli Reumatismale “Dr. Ion Stoia” din Bucureşti, a atras atenţia că nu este numai o problemă a deficitului de specialişti în domeniul reumatologiei pediatrice, ci şi a recunoaşterii bolii la copii, a diagnosticării acestora.

Principalele semne care ar trebui să determine părintele să-şi ducă copilul mai întâi la medicul de familie şi apoi la reumatolog sunt: durerile articulare sistematice, adică localizate cu repetiţie în aceeaşi zonă, uneori asociate cu inflamaţii ale articulaţiilor, dar care nu sunt prezente întotdeauna, apariţia unui sindrom febril, posibil a unei erupţii cutanate.

,,În general, pediatrul va şti să îndrume mai departe către un specialist care este concentrat pe afecţiunile reumatice la copil”, a dat asigurări medicul reumatolog.

Ministerul Sănătăţii  le-a aprobat Atestatul de Studii Complementare în Reumatologia Pediatrică medicilor pediatri din 2012, iar din 2019 şi medicilor reumatologi. Există şi o Societatea română de Reumatologie Pediatrică, unde medicii pot afla mai multe informaţii din acest domeniu. Societatea Română de Reumatologie) şi Liga Română contra Reumatismului (LRCR) au identificat mai multe puncte dureroase pentru specialişti şi pentru pacienţiîn România şi printre ele se află: numărul insuficient de reumatologi necesar populaţiei care suferă de aceste boli, numărul foarte mic de medici specializaţi în reumatologie pediatrică, necesitatea unei imagini mai bune a reumatologiei şi educarea factorilor implicaţi pentru a înţelege necesitatea a cel puţin unui reumatolog în fiecare judeţ, subdiagnosticare şi netratarea la timp a unor pacienţi, accesul inegal la îngrijire în diverse zone ale ţării şi diferenţe majore între mediul urban şi cel rural.

viewscnt