Cancerul la sân, cea mai întâlnită afecţiune oncologică întâlnită la femeile din România, poate fi tratat cu succes şi chiar vindecat dacă este descoperit din timp, într-un stadiu incipient, prin investigaţii performante de screening şi diagnostic. De aceea, este important ca pacientele să meargă anual la un consult ginecologic, unde să beneficieze şi de o examinare a sânilor, chiar dacă nu există semne sau simptome care să indice o problemă. Autopalparea sânilor, recomandată lunar, are la rândul său un rol important în descoperirea precoce a nodulilor sau a altor modificări care pot să apară şi care necesită investigaţii de specialitate.
La SANADOR, pacientele au acces la consultaţii asigurate de medici specializaţi în senologie şi la echipamente dotate cu tehnologie de ultimă generaţie, pentru screening rapid şi diagnostic avansat al cancerului mamar. De asemenea, Academia de Senologie SANADOR, care funcţionează în cadrul Centrului Oncologic SANADOR, asigură pacientelor diagnosticate cu cancer mamar consiliere de specialitate oferită de medici empatici, experimentaţi, şi servicii medicale complete pentru tratamentul cancerului mamar, printr-o abordare integrată, multidisciplinară şi personalizată.
Metode de screening pentru cancerul mamar
Investigaţiile imagistice pentru screeningul cancerului de sân sunt recomandate anual, în lipsa unor semne şi simptome, dar pot fi folosite şi pentru stabilirea diagnosticului, dacă există deja o suspiciune de cancer.
Astfel, pentru femeile tinere, care au sâni mai denşi, sau pentru pacientele cu implant mamar, principala metodă de screening este ecografia mamară. Investigaţia este rapidă, se poate realiza în cabinetul medicului, nu necesită internare şi nu produce disconfort pentru pacientă. În plus, riscul de iradiere este inexistent, pentru că aparatul foloseşte ultrasunete. Prin urmare, ecografia de sân poate fi efectuată în orice moment, inclusiv în timpul sarcinii sau în perioada de alăptare şi poate fi repetată ori de câte ori este nevoie.
Dacă sunt observaţi noduli suspecţi la sân, medicul poate completa ecografia cu o sonoelastografie, investigaţie care măsoară gradul de elasticitate al leziunii – tumorile maligne având un grad redus de elasticitate. Ecografia de sân nu poate detecta însă microcalcificările, în acest scop fiind necesară mamografia.
Mamografia digitală cu tomosinteză este, în prezent, cea mai eficientă metodă imagistică pentru screeningul şi diagnosticul precoce al cancerului mamar. Investigaţia este recomandată anual pentru pacientele de peste 40 de ani, dar poate fi indicată şi pentru cele mai tinere, dacă au un risc crescut de a dezvolta cancer la sân.
Cu ajutorul unui mamograf performant, pot fi observate chiar şi tumorile de mici dimensiuni, imposibil de identificat prin alte metode sau prin palpare. În acest fel, pacienta va primi un diagnostic precoce al cancerului de sân şi va putea beneficia de un tratament minim invaziv, cu păstrarea sânului. După mamografie sau ecografie mamară, radiologul va stabili un scor BIRADS (de la 0 la 6), care arată riscul ca o leziune să fie cancer mamar şi permite medicului specialist să decidă care sunt următorii paşi necesari – biopsie, intervenţie chirurgicală sau investigaţii imagistice avansate.
La SANADOR, pacientele beneficiază de investigaţii imagistice performante pentru screeningul şi diagnosticul cancerului de sân, prin ecografii mamare cu sonoelastografie şi prin mamografie digitală cu tomosinteză, realizată cu unul dintre cele mai avansate sisteme - Selenia Dimensions 3D Hologic. Acest echipament de ultimă generaţie, disponibil în Clinica SANADOR Victoriei Corp A, reconstruieşte o imagine tridimensională a sânului, pentru un diagnostic de precizie, cu mai puţine rezultate fals pozitive comparativ cu o mamografie digitală convenţională. În plus, mamografia cu tomosinteză implică o expunere mai redusă la radiaţii, stocarea imaginilor digitale şi o examinare mai rapidă, sânii fiind comprimaţi doar câteva secunde.
Stabilirea diagnosticului de cancer la sân
Atunci când sunt identificate leziuni suspecte la sân, prin mamografie sau ecografie mamară, medicul va recomanda efectuarea unei biopsii, singura metodă prin care poate fi stabilit diagnosticul de certitudine – tumoră benignă sau malignă. În cazul cancerului de sân este indicată biopsia instrumentală, care se realizează cu anestezie locală şi implică prelevarea unor fragmente de ţesut din formaţiunea suspectă.
Puncţia se realizează cu ajutorul unui ac special, sub ghidaj ecografic, iar ţesutul extras este trimis în Laboratorul de anatomie patologică, pentru realizarea unui examen histopatologic, care poate fi completat şi de unul imunohistochimic. Acesta permite un diagnostic de certitudine chiar şi pentru leziunile dificil de evaluat printr-un examen histopatologic clasic, deoarece ajută la clasificarea tumorilor, stabileşte gradul de agresivitate, arată dacă există receptori hormonali în celulele maligne şi estimează inclusiv răspunsul la tratament, aspect esenţial pentru alegerea strategiei terapeutice potrivite.
Pacientele care se adresează Centrului Oncologic SANADOR cu suspiciune sau diagnostic de cancer mamar au acces la biopsie lezională şi ganglionară ghidată ecografic. Fragmentele de ţesut prelevate prin biopsie vor fi analizate în Laboratorul de Anatomie Patologică SANADOR, acreditat RENAR.
Stadializarea cancerului de sân
După stabilirea diagnosticului de cancer mamar, sunt necesare analize şi investigaţii imagistice avansate, care să arate extinderea celulelor tumorale în organism. Această evaluare se numeşte stadializare şi este foarte importantă pentru stabilirea tratamentului potrivit. În urma acestor teste, medicul va observa dacă tumorile s-au extins la ganglioni sau la alte organe, formând metastaze.
Pentru stadializarea cancerului de sân, pacientele vor efectua, în funcţie de recomandarea medicului oncolog, diferite investigaţii: analize de sânge (pot include şi markeri tumorali), un examen RMN mamar (oferă informaţii complementare mamografiei şi ecografiei mamare, putând localiza chiar şi formaţiuni tumorale foarte mici, de numai 2 mm), tomografie computerizată abdominală şi toracică (pentru identificarea metastazelor), scintigrafie sau tomografie cu emisie de pozitroni (PET-CT).
Scintigrafia (SPECT-CT) şi PET-CT sunt investigaţii imagistice avansate, neinvazive şi nedureroase, care evidenţiază modificările metabolice apărute la nivelul celulelor, modificări care pot fi dovada formării unor metastaze. Aceste metode imagistice sunt utilizate şi în timpul tratamentului oncologic, pentru a monitoriza eficienţa strategiei terapeutice.
La Centrul Oncologic SANADOR, pacientele au acces la investigaţii performante pentru diagnosticul avansat şi stadializarea cancerului de sân, datorită unor echipamente imagistice de ultimă generaţie – RMN cu putere 3 Tesla, Siemens Biograph Horizon-3R pentru PET-CT şi Siemens Symbia Intevo Bold pentru examinări scintigrafice şi SPECT-CT.