Monitorizarea periodică a sarcinii permite detectarea timpurie a potenţialelor complicaţii şi, implicit, gestionarea lor corectă, astfel încât să crească şansele de-a aduce pe lume un copil sănătos, născut la termen.
Consultaţiile recomandate în această perioadă sunt importante atât pentru femeile fără factori de risc, cât şi pentru cele cu o sarcină cu risc crescut, în cazul cărora supravegherea medicală este mai atentă. În unele cazuri, pot fi necesare investigaţii suplimentare, care vor fi indicate de medicul obstetrician, în funcţie de starea de sănătate a pacientei şi de evoluţia sarcinii.
În fiecare trimestru sunt recomandate anumite analize şi investigaţii specifice, iar în ultimul trimestru, deoarece sarcina se apropie de termen, este necesară o supraveghere mai atentă, la intervale mai scurte.
La SANADOR, viitoarele mame au acces la servicii medicale complete pentru monitorizarea sarcinii, inclusiv la morfologie fetală, iar pentru naştere în deplină siguranţă, pot opta pentru o maternitate cu servicii la cele mai înalte standarde: Maternitatea SANADOR, parte a celui mai mare spital privat multidisciplinar din ţară – Spitalul Clinic SANADOR.
Urmărirea corectă a sarcinii în primul trimestru
Consultaţiile obstetricale periodice, începute odată confirmată sarcina, sunt necesare pentru monitorizarea adecvată a evoluţiei şi rezolvarea din timp a eventualelor probleme. Viitoarele mame sunt îndemnate să efectueze o serie de analize şi investigaţii specifice, în scopul unei evaluări exhaustive a stării lor de sănătate, pentru identificarea precoce a unor afecţiuni periculoase, precum bolile cardiovasculare, renale sau endocrine, diabetul zaharat şi hipertensiunea arterială, dar şi infecţiile urinare, hepatitele sau bolile cu transmitere sexuală. În cazul antecedentelor de avort spontan sau dacă sarcina a fost obţinută prin fertilizare in vitro, pot fi necesare investigaţii suplimentare, la indicaţia medicului.
În cadrul primului consult de monitorizare a sarcinii, medicul verifică greutatea mamei şi tensiunea arterială. În continuare, specialistul recomandă efectuarea unor analize de sânge şi urină, menite să ofere o evaluare detaliată a stării generale de sănătate a mamei, cuprinzând parametri precum hemoleucograma, nivelul glicemiei, transaminazele, bilirubina, ureea, acidul uric, creatinina, profilul lipidic, urocultura şi sumarul de urină.
De asemenea, medicul poate indica şi teste suplimentare, cum ar fi cultura secreţiei vaginale şi testul pentru Chlamydia, în vederea depistării eventualelor boli cu transmitere sexuală, testul Babeş-Papanicolau sau genotiparea HPV, pentru identificarea infecţiei cu virusul papilloma uman (HPV) şi a tulpinilor cu risc oncogen crescut. Tot atunci se determină grupa de sânge şi RH-ul mamei, pentru identificarea eventualelor incompatibilităţi, iar serologia este efectuată pentru HIV, sifilis şi anticorpii împotriva infecţiilor cu Toxoplasma gondii, virusurile herpetice ori rubeola.
La finalul primului trimestru, este foarte importantă efectuarea unei ecografii de morfologie fetală, însoţită de un dublu test, cu scopul evaluării riscului de anomalii cromozomiale ale fătului, cum ar fi sindroamele Down, Patau, Edwards sau Turner. Rezultatele obţinute sunt corelate cu vârsta mamei şi cu datele oferite prin ecografia de sarcină, apoi sunt introduse într-o formulă de calcul pentru a estima eventualele riscuri. Dacă acestea apar, medicul poate recomanda investigaţii suplimentare.
La SANADOR, viitoarele mămici beneficiază de servicii complete pentru monitorizarea sarcinii, inclusiv prin screening prenatal, efectuat de medici cu experienţă, şi prin investigaţii avansate, precum testele genetice prenatale, realizate în Laboratorul de Genetică Medicală SANADOR, dotat de tehnologie de ultimă generaţie.
Monitorizarea sarcinii în trimestrul al doilea
În continuare, pacienta va relua unele analize efectuate în primul trimestru, pentru o monitorizare corespunzătoare a evoluţiei sarcinii. De asemenea, până în săptămâna 20 de sarcină, este recomandată efectuarea unei noi ecografii şi a unui triplu test, care are ca scop identificarea riscului de anomalii cromozomiale fetale şi a defectelor de tub neural.
Pe baza rezultatelor serologice obţinute în primul trimestru al sarcinii, medicul poate indica repetarea analizelor serologice, pentru a monitoriza evoluţia anticorpilor şi, eventual, pentru a stabili tratamentele necesare. Pacienta efectuează şi o ecografie extrem de importantă - morfologia fetală din trimestrul doi, care poate identifica malformaţiile fetale (minore ori majore). Între săptămânile 24 şi 28 de sarcină, medicul poate indica şi un test de toleranţă la glucoză, pentru depistarea diabetului gestaţional.
La SANADOR, femeile însărcinate au acces la consultaţii asigurate de medici obstetricieni cu o vastă experienţă, la toate analizele şi investigaţiile recomandate, inclusiv la intervenţii minim invazive, precum amniocenteza şi condrocenteza, atunci când există indicaţie în acest sens.
Supravegherea sarcinii în ultimul trimestru
În ultimul trimestru al sarcinii, medicul va indica repetarea analizelor obişnuite de sânge şi de urină, alături de realizarea unei culturi de col, pentru detectarea streptococului de grup B, o bacterie ce poate fi transmisă fătului la naştere sau înainte. În plus, medicul poate recomanda monitorizarea titrului de anticorpi anti-RH sau anti-grup sanguin, în cazul cuplurilor cu incompatibilitate.
În paralel, specialistul poate solicita efectuarea mai multor ecografii de biometrie fetală, pentru a verifica periodic dezvoltarea fetală şi identificarea unor posibile complicaţii care pot să apară în timpul sarcinii – precum sângerarea în sarcină, placenta praevia sau placenta accreta.
La SANADOR, echipa medicală dedicată asigură o monitorizare atentă pe întreaga perioadă a sarcinii, conform celor mai exigente standarde. Viitoarele mame au acces la investigaţii prenatale de înaltă performanţă, realizate cu ajutorul echipamentelor de ultimă generaţie, într-un cadru confortabil şi sigur.
Chiar şi în cazul unei sarcini cu risc crescut, la Maternitatea SANADOR pacientele se bucură de o naştere în siguranţă, iar nou-născuţii pot beneficia, la nevoie, de îngrijiri avansate, asigurate de o Secţie de Terapie Intensivă Neonatală modernă şi performantă.