Servicii complete pentru screening, diagnostic şi tratament al cancerului mamar, la SANADOR

Servicii complete pentru screening, diagnostic şi tratament al cancerului mamar, la SANADOR

Cancerul de sân este cea mai frecventă afecţiune oncologică la femeile din România. Boala se caracterizează prin proliferarea anormală şi necontrolată a celulelor mamare, care formează tumori. Este important de subliniat că această afecţiune poate apărea la orice vârstă după pubertate, însă riscul creşte odată cu înaintarea în vârstă. Manifestările clinice variază şi multe femei nu prezintă semne şi simptome în stadiile incipiente ale bolii. Depistarea precoce şi aplicarea tratamentului adecvat îmbunătăţesc semnificativ prognosticul şi şansele de vindecare.

La SANADOR, pacientele beneficiază de sprijin constant din partea unei echipe de medici renumiţi pentru empatie şi înaltă competenţă profesională, care caută în permanenţă noi soluţii pentru diagnosticul precoce şi tratamentul modern, cât mai puţin invaziv, al acestui tip de cancer. Academia de Senologie SANADOR asigură servicii complete de prevenţie, diagnostic şi tratament pentru afecţiunile sânului, având ca obiectiv principal îmbunătăţirea calităţii îngrijirii şi a educaţiei pentru sănătate.

Cauze şi factori de risc pentru cancerul mamar

Cauzele precise ale unui cancer mamar nu sunt complet elucidate, însă boala apare ca urmare a modificărilor genetice la nivelul celulelor mamare, care determină o creştere necontrolată a acestora. Printre factorii de risc asociaţi se numără vârsta înaintată, antecedentele personale sau familiale de cancer mamar, mutaţiile genetice (în special în genele BRCA1 şi BRCA2), expunerea prelungită la estrogen, densitatea crescută a ţesutului mamar, obezitatea, consumul de alcool şi lipsa activităţii fizice.

De asemenea, un risc crescut este observat la femeile care au avut prima menstruaţie la o vârstă precoce, au intrat la menopauză tardiv sau nu au avut copii. Expunerea la radiaţii în zona toracică şi terapia hormonală pentru menopauză pot, de asemenea, să contribuie la creşterea riscului de cancer mamar. Totuşi, este esenţial de subliniat că prezenţa unuia sau mai multor factori de risc nu implică neapărat dezvoltarea acestei afecţiuni, iar unele femei diagnosticate nu prezintă factori de risc cunoscuţi.

Aproximativ 5-10% dintre cazurile de cancer mamar sunt asociate cu mutaţii genetice moştenite, cele mai relevante fiind cele din genele BRCA1 şi BRCA2, implicate atât în cancerul mamar, cât şi în cancerul ovarian. În acest context, femeile care au rude diagnosticate cu neoplasm mamar ar trebui să apeleze la un consult de genetică medicală şi la test BRCA, pentru a descoperi prezenţa eventualelor mutaţii moştenite.

În Laboratorul de Genetică Medicală SANADOR, mutaţiile genelor BRCA1 şi BRCA2 sunt identificate prin secvenţiere NGS de ultimă generaţie şi analiza MLPA, utilizând probe de sânge periferic. Rezultatele sunt interpretate de medici cu vastă experienţă, care pot asigura explicaţii detaliate şi recomandări personalizate.

Cum se manifestă cancerul de sân?

Cancerul de sân poate prezenta o varietate de semne şi simptome, însă în stadiile incipiente multe femei nu au manifestări clinice. Printre cele mai frecvente indicii se numără apariţia unei umflături sau îngroşări la nivelul sânului sau în zona axilară, modificări ale dimensiunii sau formei sânului, precum şi alterări ale pielii, cum ar fi încreţiturile sau aspectul de coajă de portocală. Schimbările mamelonului pot include retracţia acestuia, secreţii anormale (inclusiv sângeroase) sau iritaţii ale pielii din jur. Deşi mai rar, durerea într-o anumită zonă a sânului poate fi, de asemenea, un simptom. Este important de menţionat că aceste manifestări pot fi asociate şi cu afecţiuni benigne, însă orice nodul la sân suspect trebuie evaluat prompt de un medic şi investigat suplimentar, pentru un diagnostic corect.

Detectarea precoce a tumorilor maligne creşte semnificativ şansele de vindecare, iar mamografia reprezintă metoda de screening recomandată pentru cancerul de sân. Medicii recomandată o mamografie anuală pentru femeile de peste 40 de ani, chiar şi în lipsa unor semne şi simptome alarmante.

La SANADOR, pacientele au acces la mamografii digitale 3D cu tomosinteză, utilizând sistemul avansat Selenia Dimensions 3D Hologic. Această tehnologie de ultimă generaţie oferă imagini detaliate şi precise, prin proiecţii 2D şi reconstrucţii 3D ale sânului, asigurând o acurateţe superioară faţă de mamografia digitală convenţională şi reducând incidenţa rezultatelor fals pozitive. Investigaţiile sunt disponibile în Clinica SANADOR Victoriei Corp A.

Diagnosticul cancerului de sân

Diagnosticul de cancer de sân implică mai multe metode de investigaţie. Iniţial, medicul efectuează un examen fizic, inclusiv o examinare clinică a sânilor, pentru a detecta noduli sau alte anomalii. Apoi, recomandă teste imagistice - mamografia, ecografie mamară sau un RMN la sân.

Dacă în urma examinării sunt observate zone suspecte la nivelul sânului, medicul va solicita la o biopsie mamară, pentru a preleva ţesut şi a-l analiza microscopic. Testele de sânge pot fi, de asemenea, efectuate pentru a evalua starea generală de sănătate şi pentru a detecta markeri tumorali.

În cazul unui diagnostic pozitiv, sunt necesare teste suplimentare, pentru a determina tipul specific de cancer mamar, stadiul bolii şi prezenţa receptorilor hormonali sau ai proteinei HER2. Acestea includ teste genetice pentru mutaţii în genele BRCA1 şi BRCA2, teste pentru receptorii de estrogen şi progesteron, precum şi teste HER2. Pentru stadializarea cancerului pot fi necesare şi alte investigaţii imagistice sau o biopsie a ganglionilor limfatici santinelă.

Centrul Oncologic SANADOR dispune de cele mai avansate tehnici de diagnostic şi tratament pentru cancerul mamar, precum şi de o echipă medicală foarte experimentată. Pentru stadializarea corectă a cancerului, pacientele au acces la investigaţii realizate cu echipamente de ultimă generaţie – PET-CT şi scintigrafie, în funcţie de indicaţia stabilită. Fiecare caz este analizat de o Comisie oncologică multidisciplinară, Tumor Board, din care fac parte medici din specialităţi medicale complementare: oncolog medical, radioterapeut, chirurg, radiolog, anatomopatolog sau medic de medicină nucleară, asigurând un tratament personalizat pentru fiecare pacientă.

Tratament multimodal pentru cancer la sân

Tratamentul cancerului mamar este individualizat în funcţie de tipul şi de stadiul bolii, precum şi de caracteristicile biologice ale tumorii. Principalele opţiuni terapeutice includ intervenţia chirurgicală, de regulă prin mastectomie sau lumpectomie, radioterapia, chimioterapia, terapia hormonală şi terapiile ţintite.

Chirurgia sânului poate fi conservatoare sau radicală, în funcţie de extinderea bolii. Radioterapia este frecvent utilizată postoperator pentru a diminua riscul de recidivă locală. Chimioterapia poate fi administrată fie preoperator, pentru a reduce dimensiunea tumorii, fie postoperator, pentru a distruge celulele canceroase rămase.

Terapia hormonală este indicată pentru tumorile cu receptori hormonali pozitivi, în timp ce terapiile ţintite, cum ar fi cele anti-HER2, sunt utilizate pentru cancerele care prezintă o expresie crescută a acestei proteine. Imunoterapia reprezintă o abordare inovatoare, menită să stimuleze sistemul imunitar în lupta împotriva cancerului. În numeroase cazuri, este indicată o combinaţie de tratamente, pentru a maximiza eficacitatea terapeutică. Progresele în medicina personalizată permit ajustarea tratamentului în funcţie de profilul genetic al tumorii, sporind eficienţa şi reducând efectele secundare.

Centrul Oncologic SANADOR dispune de o cameră gamma pentru tehnica ganglionului santinelă şi de radioterapie externă realizată cu două acceleratoare liniare moderne, Varian TrueBeam şi TrueBeam STX. Pentru a determina cel mai adecvat tip de tratament oncologic, Laboratorul de Genetică Medicală SANADOR efectuează analize genetice ale probelor de ţesut tumoral prin intermediul panelului BRCA somatic. Aceasta permite identificarea mutaţiilor genetice responsabile pentru dezvoltarea cancerului şi facilitează stabilirea unui tratament ţintit.

Intervenţiile chirurgicale indicate pentru tratamentul cancerului mamar sunt realizate în cele mai bune condiţii la Spitalul Clinic SANADOR, într-un bloc operator bine dotat, de chirurgi foarte experimentaţi. Ori de câte ori este posibil, operaţiile sunt realizate cât mai puţin invaziv, pentru conservarea sânului.

viewscnt