Siemens Healthineers a lansat un nou sistem automatizat şi autopilotat de imagistică intraoperatorie

Siemens Healthineers a lansat un nou sistem automatizat şi autopilotat de imagistică intraoperatorie

Siemens Healthineers a dezvoltat un sistem automatizat şi autopilotat pentru imagistică intraoperatorie în intervenţiile chirurgicale. Denumit Ciartic Move, sistemul prevăzut cu braţ în C este complet motorizat şi poate fi operat din zona sterilă, prin comandă de la distanţă, a anunţat compania.

Astfel, cu ajutorul unei telecomande, sistemul poate fi deplasat în poziţiile memorate anterior prin simpla atingere a unui buton, degrevând astfel tehnicienii, care până acum setau manual aceste comenzi. În plus, procesul automatizat economiseşte timp, deoarece reglajele automate sunt mai precise şi, astfel, pot reduce durata de obţinere a imaginilor.

Potrivit companiei, noul sistem oferă o eficientizare a timpului cu aproape 50% în imagistica intraoperatorie, în timpul intervenţiilor chirurgicale la coloana vertebrală, pelvis şi radiusul distal, permiţând astfel salvarea poziţiilor şi setărilor implicite şi reapelarea acestora în timpul procedurii.

„Din discuţiile cu clienţii noştri a reieşit tot mai evidentă nevoia urgentă de a avea un sistem cu braţ în C complet automatizat, pentru a degreva personalul chirurgical în domeniul chirurgiei traumatologice. Am dezvoltat acest sistem în ultimii zece ani şi ne face deosebită plăcere să putem prezenta Ciartic Move”, a declarat Carsten Bertram, director pentru Terapii Avansate la Siemens Healthineers.

„Automatizarea imagisticii intraoperatorii, controlul complet de la distanţă şi utilizarea uşoară asigură rapiditatea şi precizia fluxurilor de lucru”, a completat managerul.

Compania subliniază că noul sistem se concentrează asupra unor provocări importante cu care se confruntă sistemele de asistenţă medicală. Spre exemplu, din cauza lipsei drastice de personal medical la nivel mondial, multe intervenţiile medicale sunt amânate.

Acest lucru conduce la ineficienţă în procesul clinic şi este asociat cu perioade de aşteptare mai lungi şi neplanificate pentru pacienţi.

De asemenea, în domeniul chirurgiei, procedurile minim invazive s-au impus ca metodă preferată, deoarece sunt mai uşor de tolerat de pacienţi, însă ele cresc solicitarea personalului clinic. Astfel, echipele chirurgicale tind să aibă orare foarte stricte, cu numeroase astfel de proceduri ghidate prin imagini efectuate în mod obişnuit în fiecare zi, în condiţiile în care munca în sala de operaţie este solicitantă din punct de vedere fizic.

În timpul procedurilor, braţul în C, care poate cântări până la o jumătate de tonă, trebuie repoziţionat în mod repetat pentru a oferi personalului chirurgical vizualizările anatomice exacte de care are nevoie, în timp real. Atunci când se lucrează cu braţe în C mobile convenţionale, această poziţionare manuală repetitivă poate consuma mult timp şi predispune la erori.

Pentru a rezolva această problemă semnalată de către personalul medical, sistemul Ciartic Move este conceput pentru a reveni la poziţiile şi setările memorate anterior prin simpla atingere a unui buton, în orice moment în timpul procedurii. Astfel, se pot memora până la 12 poziţii 2D sau 3D ale braţului în C specifice procesului, împreună cu parametrii de imagistică asociaţi.

Sistemul dispune, de asemenea, de tehnologie de detectare activă, care oferă protecţie împotriva coliziunilor pentru a creşte siguranţa.

Mânerele cu senzor tactil de pe spate şi detectorul permit mişcări fără efort, asistate de motor în timpul procedurii, şi facilitează coordonarea sistemului în sala de operaţie, precum şi deplasarea acestuia în altă sală.

În plus, o singură persoană poate opera sistemul de la distanţă, chiar şi din zona sterilă. Aceasta permite continuarea activităţii chirurgilor sau a echipelor chirurgicale cu pregătire adecvată, chiar şi atunci când nu este disponibil personal cu experienţă specială în domeniul imagisticii intraoperatorii.

„Dacă personalul chirurgical devine indisponibil în mod neprevăzut, există întotdeauna riscul ca procedurile să fie amânate”, a spus dr. Mario Perl, directorul departamentului de Chirurgie Traumatologică şi Ortopedie de la Uniklinikum Erlangen, Germania.

Siemens Healthineers  este o companie specializată în domeniul tehnologiei medicale, cu sediul în Erlangen, Germania. Compania are aproximativ 71.000 de angajaţi în întreaga lume şi a înregistrat venituri de 21,7 miliarde euro în exerciţiul fiscal 2023, care s-a încheiat la 30 septembrie anul trecut.

viewscnt