Soluţii moderne de diagnostic şi tratament pentru sindromul de ovar polichistic, la Spitalul Clinic SANADOR

Soluţii moderne de diagnostic şi tratament pentru sindromul de ovar polichistic, la Spitalul Clinic SANADOR

Sindromul de ovar polichistic este cea mai frecventă tulburare hormonală care apare la femeile de vârstă fertilă şi se poate manifesta încă de la pubertate. Simptomatologia variază, existând forme discrete şi formele severe, care pot include tulburări ale ciclului menstrual, acnee accentuată, infertilitate, hirsutism şi exces ponderal. Diagnosticul este stabilit de un medic ginecolog sau endocrinolog, după investigaţii amănunţite. De cele mai multe ori, pacientele se prezintă la consultaţie pentru o tulburare menstruală, adică ciclurile menstruale apar la distanţă mare (bradimenoree), sunt reduse cantitativ (oligomenoree) sau lipsesc (amenoree), pentru infertilitate sau pentru manifestări ale hiperandrogenismului, precum alopecie de tip masculin, hirsutism sau acnee severă.

La SANADOR, pacientele cu sindromul de ovar polichistic beneficiază de un diagnostic prompt, conform criteriilor stabilite la Rotterdam în 2003: este necesară prezenţa a două din următoarele trei criterii – oligoovulaţie sau anovulaţie, hiperandrogenism clinic şi / sau biologic, aspect ecografic de ovar polichistic. Pacientele diagnosticate cu această afecţiune au acces la terapii avansate, cu o abordare multidisciplinară, care urmăresc mai multe obiective: suprimarea secreţiei de androgeni, controlul hiperplaziei endometriale, ameliorarea profilului metabolic, ameliorarea simptomelor hiperandrogenismului şi scăderea în greutate.

De ce apare sindromul ovarului polichistic şi cum se manifestă?

Cauza precisă a apariţiei acestei afecţiuni nu este cunoscută, dar există anumiţi factori care îi pot influenţa apariţia: factori ereditari, când poate fi necesar un sfat genetic, supraponderabilitate, inflamaţie cronică în care ovarele produc testosteron în exces, rezistenţă crescută la insulină, care determină producerea în exces a hormonilor androgeni.

Simptomele încep deseori încă din timpul primei menstruaţii, alteori se manifestă mai târziu şi atunci pot să apară două dintre următoarele scenarii: menstruaţii neregulate ori absente şi menstruaţii prelungite. În ambele situaţii, pacientele se pot confrunta cu dificultăţi în obţinerea unei sarcini, din cauza excesului de hormoni androgeni. De asemenea, apare hirsutismul, adică excesul de păr facial şi corporal pe faţă, barbă, buza superioară, la nivelul pieptului, în jurul areolelor mamare şi la nivelul sternului. De asemenea, ovarele au aspect polichistic, adică sunt mai mari şi au mai mulţi foliculi care conţin ovule imature, semn că nu funcţionează normal.

Dacă boala nu este diagnosticată şi tratată la timp, pot apărea complicaţii severe: infertilitate,  hipertensiune arterială, avort spontan sau naştere prematură, steatohepatită non-alcoolică, sindrom metabolic, care creşte riscul de apariţie a bolilor cardiovasculare, diabet zaharat de tip 2 sau prediabet, apnee în somn, depresie, anxietate, tulburări de alimentaţie (bulimie), cancer endometrial, obezitate.

Diagnosticul sindromului de ovar polichistic

Consultaţia începe cu un examen clinic riguros, în care medicul va urmări prezenţa pilozităţii excesive, şi cu o anamneză corect efectuată, prin care se vor obţine informaţii legate de stilul de viaţă şi istoricul medical al pacientei. Medicul se va interesa şi în legătură cu perioadele menstruale, pe care pacienta va fi rugată să le descrie, dar şi în legătură cu rezistenţa la insulină.

În timpul unui examen pelvian, medicul va verifica organele de reproducere pentru mase, excrescenţe sau alte modificări şi poate recomanda analize de sânge, pentru măsurarea nivelului hormonilor, a colesterolului şi trigliceridelor, precum şi o ecografie transvaginală, prin care se poate analiza aspectul ovarelor şi grosimea mucoasei uterine. La pacientele cu sindrom de ovar polichistic, ecografia va indica ovare mărite şi prezenţa de foliculi cu dimensiuni mici, sub 1 cm, dar în număr mare, peste 10 foliculi pe ovar, care îi conferă aspectul de „ciorchine de strugure”.

Pentru un diagnostic precis însă, trebuie să fie prezente două dintre cele trei criterii specifice – tulburări menstruale, semne clinice sau biologice ale hiperandrogenismului, aspect ecografic de ovar polichistic. Este necesară o abordare multidisciplinară, se fac dozări ale glicemiei, insulinei, colesterolului şi trigliceridelor. Astfel, dacă o pacientă a fost diagnosticată cu sindromul ovarelor polichistice, trebuie să se verifice nivelul tensiunii arteriale, toleranţa la glucoză, prezenţa dislipidemiei, dar şi a depresiei şi anxietăţii sau a apneei de tip obstructiv în somn.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacientele beneficiază de consult de specialitate efectuat de medici empatici şi bine pregătiţi profesional, de analize de sânge şi investigaţii imagistice necesare unui diagnostic de precizie. Ecografia transvaginală, efectuată cu aparatură de ultimă generaţie, poate confirma prezenţa aspectului ecografic de ovar.

Tratamentul sindromului de ovar polichistic

Sindromul de ovar polichistic apare mai ales la femeile supraponderale, când se instalează un cerc vicios: obezitatea creşte riscul apariţiei afecţiunii, iar sindromul odată instalat determină la rândul său o creştere în greutate.

Tratamentul depinde de o serie de factori, care pot include vârsta, severitatea simptomelor şi starea generală de sănătate a pacientei. De asemenea, tipul de tratament ţine cont şi de dorinţa pacientei de a rămâne însărcinată. Astfel, dacă pacienta îşi doreşte să devină mamă, tratamentul poate include:

  • Regim alimentar şi mai multă mişcare – aceste schimbări pot ajuta la pierderea în greutate şi la reducerea simptomele. În plus, ajută organismul să folosească insulina mai eficient, să scadă nivelul de glucoză din sânge şi pot susţine ovulaţia.
  • Medicamente pentru stimularea ovulaţiei.

Dacă pacienta nu îşi doreşte o sarcină, tratamentul poate include:

  • Contraceptive – pentru controlul ciclurilor menstruale, scăderea nivelului de androgeni şi reducerea acneei.
  • Medicamente pentru diabet – adesea folosite pentru a reduce rezistenţa la insulină şi nivelul de androgeni, pentru a încetini creşterea părului în zonele nedorite şi pentru a regla ovulaţia.
  • Schimbarea stilului de viaţă, cu o dietă echilibrată şi mişcare cel puţin 30 de minute pe zi.
  • Medicamente care pot ajuta la ameliorarea hirsutismului sau a acneei.

La SANADOR, pacientele cu sindromul de ovar polichistic au acces la un tratament modern, care are drept obiective restaurarea ovulaţiei, controlul hiperplaziei endometriale, ameliorarea semnelor clinice de hiperandrogenism, scăderea greutăţii corporale şi ameliorarea profilului metabolic. Pacientele supraponderale pot beneficia de recomandarea unei diete personalizate, în urma unui consultaţii la un medic specializat în Diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice. În funcţie de indicaţie, tratamentul medicamentos poate include anticoncepţionale, antidiabetice, medicamente pentru fertilitate, pentru eliminarea pilozităţii excesive din zonele specific masculine şi împotriva căderii părului de pe cap.

viewscnt