Numărul cazurilor de cancer mamar este în creştere, conform datelor Agenţiei Internaţionale pentru Cercetare în domeniul Cancerului (IARC) din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Cancerul de sân la devenit pentru prima dată, la nivel mondial, în 2020, cel mai frecvent tip de cancer. Peste 2.26 milioane de cazuri de cancer la sân au fost înregistrate în 2020 şi 685.000 decese din cauza acestei boli. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă mamografia ca screening populaţional, adresat femeilor cu vârste între 50 şi 69 de ani, pentru că în acest interval de vârstă incidenţa este cea mai mare.
Un sondaj recent făcut de o organizaţie americană MedStar Health, a scos la iveală că 59% dintre femei au renunţat la mamografia anuală recomandată, în timp ce alte 23% nu au făcut niciodată una.
Femeile invocă lipsa de timp drept principalul motiv pentru neprogramarea la mamografia anuală recomandată. Sondajul a analizat motivele din spatele reticenţei femeilor de a face mamografii şi principalele motive sunt lipsa timpului (34%), efectuarea unei mamografii în trecut al cărei rezultat a fost bun (21%) şi lipsa antecedentelor familiale de cancer de sân (17%).
În plus, sondajul a descoperit unele disparităţi în ceea ce priveşte gradul de conştientizare, 62% dintre respondenţi spunând că nu ştiu că vârsta este un factor de risc. Când vine vorba de riscurile legate de stilul de viaţă, 56% dintre cei chestionaţi au spus că ştiu că fumatul creşte riscul de a face cancer de sân.
Numărul cazurilor noi de cancer de sân continuă să crească în SUA, potrivit Societăţii Americane de Cancer se înregistrează o creştere anuală de aproximativ 0,5%. În mod remarcabil, a existat o creştere de aproape 3% a diagnosticelor în rândul femeilor mai tinere, sub 40 de ani. Această schimbare a statisticilor a determinat Grupul Operativ Preventiv al Statelor Unite (USPSTF) să reducă vârsta recomandată pentru mamografii de la 50 la 40 de ani.
„Riscul de cancer de sân al fiecăruia este diferit. A te educa cu privire la propriul risc este cheia pentru a-l depista devreme. Colegiul American de Radiologie recomandă ca fiecare femeie să-şi calculeze riscul cu modelul de risc Tyrer-Cuzick la vârsta de 30 de ani şi aproximativ la fiecare cinci ani după aceea. Acest model ia în considerare cel puţin opt factori de risc”, a declarat as. medical Stephanie Johnson, directorul Programului MedStar Health pentru cancerul de sân.
Octombrie este luna de conştientizare cu privire la cancerul de sân, motiv pentru care medicii aduc în atenţia publicului larg această patologie care poate să apară la femeile de orice vârstă, chiar dacă nu au nici un factor se risc.
La sfârşitul anului 2020, existau 7,8 milioane de femei în viaţă care au fost diagnosticate cu cancer de sân în ultimii 5 ani, ceea ce îl face cel mai răspândit cancer din lume. La nivel global, în rândul femeilor, există mai mulţi ani de viaţă pierduţi, ajustaţi în funcţie de dizabilitate (DALY) datorită cancerului de sân decât orice alt tip de cancer.
Cel mai mare număr de cazuri se înregistrează în rândul femeilor cu vârsta cuprinsă între 50 şi 69 de ani. Conform statisticilor, aproximativ 11.43% dintre cazurile de cancer de sân din Europa, apar la femei cu vârsta sub 44 de ani; 54% apar la vârsta de 45-69 de ani, iar restul cazurilor la femeile peste această vârstă.
Riscul de apariţie a bolii este reprezentat de: gen (simplul fapt de a fi femeie), înaintarea în vârstă, obezitate, consum de alcool, antecedentele familiale de cancer de sân, antecedentele de expunere la radiaţii, vârsta la care a debutat menstruaţia şi vârsta la prima sarcină, consumul de tutun şi terapia hormonală postmenopauză.
Incidenţa cancerului creşte cu vârsta, odată cu creşterea riscurilor pentru anumite tipuri de cancer, la care se adaugă mecanismele de reparare celulară care tind să fie mai puţin eficiente pe măsură ce o persoană îmbătrâneşte.