Speranţe pentru un nou vaccin în combaterea bolii diareice

Speranţe pentru un nou vaccin în combaterea bolii diareice

Cercetătorii americani lucrează la un vaccin care pare să confere imunitate în cazul bolii diareice. Aceasta afectează sute de milioane de oameni din ţările în curs de dezvoltare din întreaga lume. Oamenii de ştiinţă de la Oregon Health & Science University au folosit la dezvoltarea vaccinului bacterii care au fost inactivate conform tehnologiei HydroVax, o abordare pe bază de peroxid de hidrogen.

Cercetătorii au fost capabili să testeze vaccinul pe mai multe tulpini de bacterii cunoscute sub numele de Campylobacter, care circulă în mod natural în rândul unei populaţii de maimuţe (maches rhesus) la Centrul Naţional de Cercetare a Primatului din Oregon şi au observat că vaccinul conferă imunitate de 83% împotriva diareei asociate cu Campylobacter.

,,Sperăm să avansăm în studiile clinice, deoarece boala diareică dată de Campylobacter este o problemă uriaşă în întreaga lume", a declarat dr. Mark Slifka, autorul principal al studiului.

Cercetătorii nu au observat reacţii adverse la maimuţele sau şoarecii cărora li s-a administrat vaccinul, ceea ce indică faptul că acesta ar putea fi sigur pentru oameni.

„Suntem mulţumiţi de siguranţa vaccinului de până acum, dar va trebui să fie studiat vaccinul la om, în studii clinice de faza I”, a spus Slifka.

Gastroenterita bacteriană este o problemă foarte comună în terapia de urgenţă, mai ales la copiii sub 5 ani. Diareea reprezintă peste 5% dintre prezentările la medic şi 10% dintre spitalizările la acest grup de vârstă. În fiecare an, milioane de copii sub 5 ani din ţările în curs de dezvoltare se confruntă cu această afecţiune.

Infecţiile repetate cu Campylobacter le afectează copiilor creşterea şi dezvoltarea cognitivă. Din aceste motive, dezvoltarea unui vaccin eficient împotriva Campylobacter ar putea duce la îmbunătăţirea stării de sănătate a persoanelor care sunt expuse în mod regulat la bacterii din cauza igienizării precare.

În afară de sugari şi copii, Campylobacter le dă bătăi de cap şi adulţilor care se confruntă cu diareea călătorului. Mii de americani suferă complicaţii asociate diareei. Diareea călătorului afectează între 20-50% dintre persoanele care călătoresc din ţările industrializate în cele în curs de dezvoltare.

„Alături de oportunitatea interesantă de a ajuta copiii din ţările în curs de dezvoltare, mulţi oameni nu îşi dau seama ce problemă este Campylobacter aici în SUA. Studiile au arătat că aceste bacterii sunt responsabile de costuri care ajung până la 5,6 miliarde de dolari anual în America”, a declarat dr. Ian Amanna, co-autorul principal al studiului, potrivit Medicalxpress.com.

viewscnt