Statele Unite şi-au asigurat aproape o treime din vaccinurile anti-coronavirus pe care urmează să le producă grupul farmaceutic britanic AstraZeneca, în czul în care un astfel de vaccin va fi dezvoltat cu succes, după ce administraţia americană s-a angajat să asigure o finanţare de 1,2 miliarde dolari pentru a accelera dezvoltarea vaccinului.
Vaccinurile sunt văzute de mulţi lideri de state ca fiind singurul mod de a asigura repornirea integrală a economiilor grav afectate de pandemia de coronavirus SARS-CoV-2.
Tocmaia de aceea, preşedintele american Donald Trump a cerut Departamentului Sănătăţii să grăbească accelerarea vaccinurilor şi să asigure Statelor Unite acces la cât mai multe doze cât mai curând posibil.
În urma acordului între Departamentul Sănătăţii şi Astra Zeneca, Statele Unite asigură până la 1,2 miliarde de dolari pentru a accelera dezvoltarea vaccinului conceput de Universitatea Oxford, testat acum într-un studiu clinic în Marea Britanie.
Dacă vaccinul este dezvoltat cu succes, AstraZeneca va furniza Statelor Unite 300 milioane de doze din primul miliard de doze produse.
Contractul a fost semnat în cadrul “Operation Warp Speed” (Operaţiunea Viteză Extremă), demarat în aprilie de administraţia de la Washington după modelul celebrului “Proiect Manhattan”, care a dus la dezvoltarea bombei atomice.
Programul vizează scurtarea termenelor până la obţinerea unui vaccin pentru coronavirus, scopul fiind producerea unui număr mare de doze pentru imunizarea celor mai mulţi americani până la finalul acestui an.
Vaccinul dezvoltat de Universitatea Oxford, numit iniţial ChAdOx1 nCoV-19 şi redenumit acum AZD1222. Vaccinul este testat în Marea Britanie, dar acordul dintre administraţia SUA şi AstraZeneca prevede demararea rapidă a unui studiu clinic de faza a III-a în Statele Unite, cu 30.000 de persoane înrolate.
FINANŢARE DE LA GUVERNUL BRITANIC
Anunţul vine la câteva zile după ce AstraZeneca s-a angajat să producă 30 de milioane de doze de vaccin anti-coronavirus până în septembrie, în cazul în care vaccinul dezvoltat de Universitatea Oxford şi testat în prezent într-un studiu clinic se dovedeşte sigur şi eficient şi primeşte la timp aprobările necesare de la autorităţile de reglementare.
Vaccinul ar trebuie să fie disponibil mai întâi în Marea Britanie, care ar putea deveni, în scenariul prezentat de autorităţile de la Londra, prima ţară care să dispună de un mijloc de imunizare a populaţiei împotriva coronavirusului SARS-CoV-2.
Grupul s-a angajat, de asemenea, să producă 100 de milioane de doze de vaccin până la finalul anului, în scenariul în care vaccinul se dovedeşte eficient şi este aprobat.
Vaccinul este dezvoltat de Universitatea Oxford, care a primit finanţări de la guvern. Mai mult, guvernul de la Londra a anunţat luni că va furniza universităţii încă 65,5 milioane de lire sterline (73,5 milioane euro), o sumă de 18,5 milioane de lire sterline fiind alocată către Imperial College London, care colaborează la studiul clinic.
Vaccinul este testat în prezent într-un studiu clinic de faza a II-a în Marea Britanie, fiind deja administrat unor voluntari. Universitatea Oxford intenţionează să înceapă, la mijlocul acestui an, un studiu de faza a III-a, dacă rezultatele studiului clinic actual sunt pozitive.