Îmbătrânirea este un proces natural, organismul trecând, odată cu timpul, printr-o serie de modificări, cu impact asupra calităţii vieţii şi a duratei acesteia. Însă modul în care gestionăm aceste schimbări poate fi cheia unei îmbătrâniri sănătoase.
Înaintarea în vârstă poate aduce cu sine anxietate şi temeri, cum ar fi grija pentru pierderea partenerului de viaţă sau pentru declinul cognitiv. Pentru a îmbătrâni sănătos, este recomandat, înainte de toate, să nu se neglijeze controalele medicale periodice. Evitarea sedentarismului, desfăşurarea unor activităţi plăcute, în aer liber, contribuie, de asemenea, la o îmbătrânire sănătoasă.
Persoanele în etate, şi nu numai, pot apela cu încredere la serviciile medicale oferite de Spitalul Clinic SANADOR, unde au acces la consulturi şi investigaţii din diferite specialităţi, precum endocrinologie, cardiologie, urologie ori neurologie, asigurate de medici empatici şi foarte bine pregătiţi, cu o vastă experienţă.
Care sunt primele semne ale îmbătrânirii şi cum le putem depista la timp?
Primele semne ale îmbătrânirii se referă adesea la sistemul musculo-scheletic, când densitatea osoasă începe să scadă. Pierderea moderată a densităţii osoase este cunoscută sub numele de osteopenie, în timp ce pierderea severă a densităţii osoase, însoţită de aşa-numitele fracturi de fragilitate, poartă denumirea de osteoporoză.
La femei, pierderea densităţii osoase creşte după menopauză, deoarece producţia de estrogen scade. Oasele devin mai puţin dense deoarece conţin mai puţin calciu. Acest lucru se accentuează în timp, deoarece organismul, odată cu trecerea anilor, pierde din puterea de sintetizare a calciului din alimente. În plus, nivelul scăzut de vitamina D, care ajută la absorbţia calciului în corp, contribuie la această problemă.
Primul pas în depistarea acestei probleme este un control de specialitate (de endocrinologie sau de reumatologie), în care, după o analiză clinică atentă şi o anamneză corect efectuată, medicul poate recomanda efectuarea unor investigaţii paraclinice. Foarte importantă este absorbţiometria duală cu raze X (DXA), fiind considerată cea mai eficientă metodă pentru diagnosticarea şi monitorizarea osteoporozei. Investigaţia este rapidă, neinvazivă şi nedureroasă, fiind recomandată tuturor femeilor care au ajuns la menopauză şi bărbaţilor peste 70 de ani, dar poate fi realizată şi mai devreme, dacă există factori de risc.
La SANADOR, osteoporoza este diagnosticată utilizând un aparat avansat de imagistică şi analiză a structurii corpului, numit Lunar iDXA. Acest sistem de ultimă generaţie corectează erorile cauzate de mărirea imaginii, datorită detectorului digital direct şi a fasciculului de raze X tip „evantai întors”, care este mult mai performant decât modelele cu fascicul în unghi larg. Astfel, examinarea este mai rapidă şi doza de radiaţii la care este expus pacientul este redusă. Echipamentul este disponibil în Clinica SANADOR Victoriei, corp A.
Efectele îmbătrânirii asupra aparatului urinar
Pe măsură ce îmbătrânim rinichii scad în dimensiune din cauza diminuării numărului de celule renale, numite nefroni. Aceasta duce la o filtrare mai redusă a sângelui şi la o eliminare mai puţin eficientă a toxinelor. De obicei însă, rinichii funcţionează suficient de bine pentru a satisface nevoile organismului.
Modificările tractului urinar aduse de înaintarea în vârstă pot afecta controlul urinării şi includ:
- Reducerea volumului maxim de urină pe care vezica urinară o poate reţine, ceea ce poate duce la urinări mai frecvente la persoanele în vârstă.
- Slăbirea muşchilor vezicii urinare, ceea ce împiedică evacuarea completă a vezicii.
- Capacitatea redusă a sfincterului urinar de a se închide strâns şi de a preveni scurgerile, ducând la incontinenţă urinară, care devine mai frecventă odată cu înaintarea în vârstă.
La femei, scăderea nivelului de estrogen în timpul menopauzei poate contribui la pierderi incontrolabile de urină şi la alte modificări ale tractului urinar. La bărbaţi, poate apărea adenomul de prostată, o creştere a prostatei care poate bloca golirea completă a vezicii urinare, necesitând tratament medical urgent.
La SANADOR, pacienţii cu afecţiuni urologice, cum ar fi, de exemplu, litiaza urinară, adenomul de prostată sau afecţiunile oncologice, au acces la consultaţii de specialitate şi investigaţii specifice în vederea unui diagnostic corect, precoce, şi a unui tratament corespunzător. Tehnologiile medicale avansate permit utilizarea unor metode moderne de tratament minim invaziv, cu multiple avantaje pentru pacienţi. Astfel, litiaza renală, tumorile renale şi vezicale, litiaza vezicală, adenomul de prostată şi chiar cancerul de prostată pot fi rezolvate cu succes prin intervenţii minim invazive, cum ar fi chirurgia „fără bisturiu” pentru litiaza urinară sau chirurgia laparoscopică şi robotică.
Efectele îmbătrânirii asupra aparatului cardiovascular şi respirator
O inimă „bătrână”, dar sănătoasă, funcţionează bine, deşi prezintă diferenţe faţă de o inimă mai tânără în momentele în care trebuie să depună mai mult efort, cum ar fi în timpul exerciţiilor intense sau în cazul unor boli, precum insuficienţa cardiacă. O inimă mai în vârstă nu poate pompa sânge la fel de rapid şi la fel de mult ca o inimă mai tânără. Altfel spus, la o vârstă înaintată inima şi vasele de sânge devin mai rigide. Hipertensiune arterială este frecvent întâlnită la persoanele în etate, însă afecţiunea poate apărea şi la tineri.
Îmbătrânirea afectează şi tractul respirator. Musculatura diafragmei şi a muşchilor intercostali slăbeşte, iar numărul de alveole şi capilare din plămâni scade, ducând la o elasticitate redusă a plămânilor şi la o absorbţie mai mică de oxigen din aerul respirat. Aceste modificări pot face respiraţia mai dificilă, în special la altitudini ridicate, unde nivelul de oxigen este scăzut. În plus, odată cu îmbătrânirea, plămânii devin mai vulnerabili la infecţii, deoarece celulele responsabile de curăţarea căilor respiratorii sunt tot mai puţine şi mai puţin eficiente.
La Spitalul Clinic SANADOR, pacienţii cu boli cardiovasculare pot beneficia de consultaţii şi investigaţii de specialitate în cadrul Departamentului de Cardiologie. De asemenea, în Centrul de excelenţă în chirurgia cardiovasculară minim invazivă de la SANADOR sunt rezolvate cu succes chiar şi cele mai complexe cazuri, de medici cu stagii de pregătire în centre de referinţă internaţionale, cu ajutorul unor echipamente de ultimă generaţie şi tehnologii de top.
De asemenea, pentru diagnosticarea diferitelor boli pulmonare, pacienţii au acces în Departamentul de Pneumologie de la Spitalul Clinic SANADOR la o gamă variată de investigaţii paraclinice, la care se adaugă, în funcţie de caz, servicii complete de radiologie şi imagistică. Pentru cazurile foarte grave, Compartimentul de Primiri Urgenţe SANADOR este disponibil 24 de ore din 24, Spitalul Clinic SANADOR funcţionând cu 21 de linii de gardă. În plus, Serviciul de ambulanţă SANADOR are o flotă proprie de ambulanţe, pentru transportul specializat al pacienţilor în condiţii de siguranţă.
Cum se manifestă declinul cognitiv datorat îmbătrânirii şi cum poate fi încetinit?
Odată cu înaintarea în vârstă, anumite funcţii mentale pot suferi modificări subtile. Vorbitul, memoria pe termen scurt, capacitatea de învăţare şi capacitatea de a-ţi aminti anumite cuvinte pot fi afectate după vârsta de 70 de ani. Aceste schimbări se datorează factorilor legaţi de vârstă, cum ar fi scăderea nivelului de substanţe chimice implicate în transmiterea mesajelor către creier, pierderea receptorilor celulelor nervoase şi reducerea fluxului de sânge către creier. Ca rezultat, creierul poate funcţiona mai lent, iar persoanele în vârstă pot avea o reacţie mai încetinită şi pot îndeplini sarcinile zilnice într-un ritm mai lent.
În cazul bolilor neurodegenerative progresive, de tipul bolii Alzheimer, memoria, orientarea temporo-spaţială, gândirea coerentă şi capacitatea de concentrare a pacientului sunt profund afectate. Aceasta se instalează, de regulă, după 65 de ani şi reprezintă o importantă problemă de sănătate publică. Dacă nu este diagnosticată precoce şi tratată etiologic adecvat, boala Alzheimer poate duce, în timp, la pierderea autonomiei pacientului.
Pentru evaluarea şi diagnosticul bolii Alzheimer, SANADOR asigură pacienţilor consulturi de specialitate, examene de laborator şi investigaţii imagistice prin rezonanţă magnetică (RMN) cu putere 3 Tesla pentru stabilirea unui diagnostic de precizie şi a tratamentului adecvat. Atunci când există indicaţie de internare, pacienţii beneficiază de cele mai bune îngrijiri medicale în Departamentul de Neurologie, oferite de medici foarte bine pregătiţi şi cu o vastă experienţă.