Studiu dedicat nevoilor neacoperite ale persoanelor cu migrenă din România

Studiu dedicat nevoilor neacoperite ale persoanelor cu migrenă din România

Un miliard de persoane la nivel mondial trăiesc cu migrenă, o boală invizibilă, care face viaţa un calvar celor care se confruntă cu ea. Migrena are impact asupra persoanei influenţându-i viaţa de zi cu zi, activitatea de la locul de muncă prin disconfortul fizic imediat, dar şi prin afectarea semnificativă a funcţionalităţii şi a echilibrului emoţional.  Cel puţin o persoană  din 7  suferă de migrenă, atrag atenţia specialiştii cu ocazia Zilei de Conştientizare a Migrenei, celebrată pe 12 septembrie 2023.

Un singur episod de migrenă poate dura între 4 - 72 de ore. Nu există un remediu pentru migrenă, dar severitatea unui atac poate fi redusă şi se pot lua măsuri pentru a preveni apariţia durerilor de cap. O parte dintre tratamente sunt deja disponibile şi în România (compensate sau nu), iar o altă parte urmează să fie aprobate.

Asociaţia CREDU în parteneriat cu Headache Society România, Societatea de Neurologie din România şi Asociaţia Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov organizează o campanie de conştientizare a migrenei în ţara noastră informând astfel despre actualităţile în tratamentul migrenei, dar şi despre recunoaşterea acestei afecţiuni, în condiţiile în care aproape jumătate dintre persoanele care trăiesc cu migrenă nu sunt diagnosticate şi nici tratate ori sunt subtratate în România.

Migrena afectează 18% dintre femeile din Europa. Potrivit unor cercetători francezi, multe din aceste dureri de cap severe sunt experimentate mai des de femei decât de bărbaţi.

,,Migrena este cea mai răspândită la femeile aflate înaintea menopauzei. După menopauză, mai puţine femei suferă de migrene, totuşi acesta creşte prevalenţa hipertensiunii arteriale la femei. Migrena este un factor de risc pentru bolile cardiovasculare. Prin urmare, am vrut să determinăm dacă antecedentele de migrenă sunt legate de un risc crescut de hipertensiune arterială după menopauză”, a spus prof. dr. Gianluca Severi, de la Institutul Naţional Francez de Sănătate şi Cercetări Medicale din Paris, autorul studiului.

Şi bărbaţii se pot confrunta cu această afecţiune. 9% dintre reprezentanţii sexului masculine suferă cu regularitate de migrene. Bineînţele că pot fi afectaţi şi copiii. 5% dintre copiii cu vârsta de 10 ani au migrene, iar 2,5% dintre copiii cu vârsta sub 7 ani luptă cu aceste dureri de cap. Nu este de neglijat faptul că migrena are o componentă genetică importantă; dacă unul dintre părinţi suferă de această boală, riscul copilului să o moştenească este de 4 ori mai mare decât în populaţia generală, iar dacă o au ambii părinţi, riscul creşte de 6 ori.

Pentru a afla impactul migrenei asupra populaţiei din România, se realizează un studiu la nivel naţional adresat persoanelor cu migrenă, pentru evidenţierea nevoilor neacoperite din ţara noastră.  Sondajul este disponibil aici: link.

 ,,Dizabilitatea cauzată de migrenă implică un impact profund pe care atacurile recurente de cefalee îl pot avea asupra vieţii de zi cu zi a individului, asupra activităţii la locul de muncă şi asupra calităţii vieţii în general. Dincolo de disconfortul fizic imediat, migrena poate duce la o afectare semnificativă a funcţionalităţii, afectând capacitatea individului de a efectua activităţi zilnice curente, de a merge la şcoală sau la serviciu, de a participa la activităţi sociale şi de a menţine un echilibru emoţional. Încărcătura cauzată de migrenă se extinde dincolo de persoanele care suferă de această afecţiune, implicând şi familiile acestora, comunităţile din care fac parte şi întreaga societate, din cauza efortului economic şi medical generat de tratamentul acestei afecţiuni”, a declarat dr. Elena Terecoasă, neurolog, şef lucrări Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti cu ocazia #WorldBrainDay2023.

La nivel global, migrena este a doua cauză de ani trăiţi cu dizabilitate!

viewscnt