Nivelurile de vitamina D afectează supravieţuirea globală a pacienţilor cu melanom (cancer de piele), a arătat un nou studiu prezentat la cel de-al 31-lea Congres al Academiei Europene de Dermatologie şi Venerologie (EADV), care se desfăşoară în perioada 7 – 10 septembrie, la Milano.
Cercetătorii în dermatologie au descoperit că pacienţii care aveau deficienţă de vitamina D (mai mică de 10 ng/mL) în urma unui diagnostic de melanom au fost de două ori mai probabil (raport de risc 2,3) să aibă o supravieţuire globală mai mică decât cei cu niveluri de vitamina D egale/mai mari de 10 ng/mL.
Un studiu retrospectiv a analizat un grup de 264 de pacienţi cu melanom invaziv de la Spitalul Clinic din Barcelona, pentru a investiga dacă vitamina D joacă un rol protector în supravieţuirea pacienţilor cu melanom.
Studiul a investigat diferenţele în supravieţuirea globală şi supravieţuirea specifică a pacienţilor cu melanom între grupuri folosind tehnici de analiză statistică, cum ar fi curbele Kaplan-Meir şi modele de regresie Cox pentru a controla variabilele confuze.
Constatările au rămas semnificative chiar şi la ajustarea modelului pentru vârsta la diagnostic, sex, indicele Breslow (adâncimea melanomului de la suprafaţa pielii până la punctul cel mai profund) şi sezonul anului, cu o rată de hazard de 2,4 în analiza multivariată.
Spre deosebire de studiile anterioare, acest studiu a arătat că factorii de bază la diagnosticarea melanomului (vârsta, sexul, fototipul pacienţilor, locul geografic, subtipul histologic, indicele Breslow, ulceraţia şi indicele mitotic al tumorilor) nu au fost asociaţi cu diferenţe ale nivelurilor de vitamina D.
Mai mult, nu s-a demonstrat că deficitul de vitamina D afectează supravieţuirea specifică în cazul melanomului.
„Deşi cercetările anterioare au identificat că nivelurile normale de vitamina D joacă un rol protector în supravieţuirea melanomului, acest studiu şi-a propus să înţeleagă în continuare această relaţie. Aceste descoperiri sugerează că vitamina D are un impact semnificativ asupra persoanelor cu melanom, arătând în special că pacienţii cu deficit de vitamina D au o supravieţuire globală mai scăzută”, a declarat cercetatorul principal, dr. Inés Gracia-Darder, de la universitatea spitalului Son Espases, Mallorca, din Spania, comentând rezultatele studiului.
Melanomul este un tip de cancer de piele care se dezvoltă atunci când melanocitele (celulele care dau culoarea pielii) cresc necontrolat.
În 2020, s-a estimat că melanoamele au reprezentat 4% din toate noile diagnostice de cancer şi 1,3% din toate decesele cauzate de cancer în cele 27 ţări membre ale Uniunii Europene (UE-27).
Dintre aceste cazuri, 50.972 au fost diagnosticate la femei şi 55.597 au fost diagnosticate la bărbaţi. S-au înregistrat 7.031 de decese la femei şi 9.457 la bărbaţi în UE-27, în 2020.
„Deşi mecanismele care stau la baza asocierii dintre vitamina D şi supravieţuirea globală a melanomului necesită încă cercetări suplimentare, sperăm că acest studiu va încuraja acele cercetări care vor examina dacă suplimentele de vitamina D pot avea capacitatea de a îmbunătăţi prognosticul pentru deficitul de vitamina D, la pacienţii cu melanom şi dacă le creşte supravieţuirea globală”, a mai precizat dr. Gracia-Darder.