STUDIU: Dozele de radiaţii la femeile tinere expuse la CT îi îngrijorează pe experţii în imagistică

STUDIU: Dozele de radiaţii la femeile tinere expuse la CT îi îngrijorează pe experţii în imagistică

O nouă analiză a dozelor de radiaţii la care sunt supuse femeile când li se recomandă investigaţii imagistice precum CT îi face pe experţii din domeniul imagisticii să solicite criterii mai stricte pentru a justifica necesitatea acestor examinări.

Analiza unor cercetători, experţi în domeniul imagisticii, s-a concentrat pe dozele de radiaţii ale sânilor la femeile tinere supuse unor investigaţii imagistice precum CT toracic sau abdominal. Experţii au descoperit că, în comparaţie cu dozele medii eficiente de organe, dozele la sân au fost mai mari, reprezentând riscuri crescute de cancer de sân pentru femei.

„Incidenţa cancerului de sân este afectată de vârstă şi de dozele totale primite (Kashyap et al., 2022). Femeile expuse la radiaţii ionizante au fost legate de o incidenţă crescută a cancerului de sân. Astfel, estimarea dozelor la sân şi îmbunătăţirea metodelor de reducere a dozei la pacient sunt încurajate”, a explicat Nissren Tamam,  autorul corespondent al lucrării Applied Radiation and Isotopes, de la Departamentul de Fizică de la Universitatea Princess Nourah Bint Abdulrahman din Arabia Saudită.

Pacienţii incluşi în studiu aveau între 15 şi 35 de ani, iar examinările au fost împărţite în mod egal în tomografii toracice şi abdominale. Tamam şi colegii săi au raportat că doza medie eficientă la sân a fost de 7,9 mSv (2,3–47,0 mSv) şi 6,6 mSv pentru examenele abdominale, variind de la (3,3–27 mSv). Pentru sân, dozele echivalente au fost 10,2 (1,6–33 mSv) pentru examenele toracice şi, respectiv, 10,1 (2,3–19 mSv) pentru scanările abdomenului. Experţii au explicat că dozele toracice observate în acest studiu au fost echivalentul a trei proceduri mamografice.

Taman şi colegii săi au elaborat rezultatele studiului, invocând diferenţele de protocoale şi/sau tehnici drept posibili vinovaţi pentru diferitele doze, înainte de a sugera că ar trebui luate consideraţii atente, ordonând furnizorilor de servicii de sănătate să se asigure că riscurile viitoare ale pacienţilor sunt minimizate.

„Riscul pe procedură este relativ mare, ceea ce sugerează că sunt recomandate criterii speciale de justificare şi optimizare pentru femeile tinere pentru a reduce probabilitatea inducerii cancerului din cauza examinărilor medicale”, au sugerat autorii, adăugând că tehnologia avansată poate ajuta la reducerea expunerii cu până la la 60%.

Recent, majoritatea radiologilor  din Europa şi America au precizat într-un sondaj publicat recent în Jurnalul European de Radiologie că sunt necesare limite anuale de expunere la radiaţii şi în cazul pacienţilor care fac examinări tomografice (CT).

viewscnt