Numărul real al persoanele infectate cu noul coronavirus în Italia este de 10-20 de ori mai mare decât cel al cazurilor confirmate, potrivit unui studiu epidemiologic realizat de două instituţii italiene.
Studiul a fost realizat de fundaţia Bruno Kessler şi de Institutul Superior de Sănătate (ISS) din Italia li a stat la baza măsurilor prudente de relaxare a restricţiilor instituite pentru a combate epidemia de guvernul italian.
''În prezent (în Italia) între 3% şi 4% din populaţie poate fi infectată'', a afirmat joi Stefano Merler de la fundaţia Bruno Kessler, citat de Agerpres.
Potrivit acestor estimări, Italia - o ţară cu circa 60 milioaner de locuitori - ar avea cel puţin 1,8 milioane de persoane infectate, adică de cel puţin 10 ori mai mult decât numărul confirmat oficial, în urma testărilor.
Italia a raportat oficial circa 203.000 de cazuri de infecţie cu coronavirusul SARS-CoV-2, care provoacă boala Covid-19. Însă autorităţile italiene au testat în principal persoane simptomatice, fiind depăşite de amploarea epidemiei de coronavirus.
În urma analizelor din studiu, guvernul condus de Giuseppe Conte a elaborat un plan de relaxare a măsurilor de izolare care va fi aplicat începând din 4 mai.
Palnul prevede reluarea activităţilor industriale, astfel că aproximativ 4,5 milioane de angajaţi vor reveni la lucru, dar vor fi menţinute restricţiile privind circulaţia persoanelor şi încă nu se deschid magazinele mari, restaurantele şi restul sectorului serviciilor.
Tot în urma evaluării din acest raport executivul de la Roma a decis ca şcolile să rămână închise până în septembrie.
Conform studiului, în cazul unei redeschideri a şcolilor, ''rata R'' (numărul de persoane infectate de un pacient deja infectat), care în prezent este sub 1, va creşte la circa 1,3 în toate regiunile Italiei.
Ddirectoul ISS, Silvio Brusaferro, a estimat că Italia este încă 'foarte departe' de aşa-numita 'imunitate colectivă (sau de turmă), care presupune ca cel puţin 60% din populaţie să fie infectată.