Obezitatea a fost asociată încă de la începutul pandemiei de coronavirus SARS-CoV-2 cu un risc ridicat de forme grave de Covid-19, fiind deja publicate mai multe studii şi ipoteze pe această temă. Un nou studiu prezentat recent în publicaţia Endocrinology arată că obezitatea alterează răspunsul sistemului imunitar împotriva Covid-19, crescând riscul unor forme severe ale bolii.
Autorii studiului, cercetători la Universitatea Michigan din Statele Unite, afirmă că obezitatea influenţează sistemul imun, provocând o activare a unor părţi ale acestuia.
Astfel, atunci când apare o infecţie la o persoană cu o afecţiune preexistentă, sistemul imunitar se hiper-activează, dar într-un mod dăunător.
“Pandemia de Covid-19 ne-a făcut să conştientizăm interacţiunile compelxe dintre obezitate şi boli infecţioase şi faptul că avem încă zone necunoscute privind modul în care afecţiunile cronice afectează răspunsul imun la infecţii acute”, a explicat Durga Singer de la Universitatea Michigan şi unul dintre autorii studiului, citată de sciencedaily.com.
Cercetătorii au analizat date privind evoluţia clinică a unor pacienţi cu obezitate şi Covid-19 şi au ajuns la concluzia că rolul macrofagelor, celulele care “se hrănesc” cu agenţi patogeni care intră în organism, este alterat la pacienţii cu obezitate, putând provoca daune ale ţesutului sănătos din organe.
O astfel de interacţiune dintre obezitate, macrofage şi infecţii a fost identificat anterior şi la alte tipuri de agenţi patogeni, cum ar fi virusul gripal, chiar dacă intensitatea este mai mică decât în cazul Covid-19.
În cazul infecţiei cu SARS-CoV-2, răspunsul alterat al sistemului imunitar poate provoca distrugeri la nivelul organelor afectate de infecţie şi limita capacitatea organismului pacientului de a lupta cu virusul.
Medicii din diferite ţări în care au apărut multe cazuri de persoane tinere cu forme severe de Covid-19 au observat că un număr semnificativ dintre acestea erau asociate cu un exces de greutate. Experţii europeni au explicat acest fenomen prin factori mecanici şi hormonali.