Un consorţiu de cercetare finanţat de Uniunea Europeană a anunţat că are rezultate promiţătoare privind tratamentul cu raloxifen, în cazul formelor uşoare de Covid-19. Folosind o platformă de supercalcul pentru a verifica impactul potenţial al moleculelor cunoscute asupra structurii genomice a noului coronavirus, consorţiul a testat 400.000 de molecule, din care 40 sunt considerate active împotriva coronavirusului SARS-CoV-2. Dintre acestea, substanţa raloxifen s-a dovedit a fi cea mai promiţătoare.
Utilizat de obicei în osteoporoză, clorhidratul de raloxifen ar putea fi eficace în blocarea replicării virusului în celule şi, astfel, ar putea stopa evoluţia bolii, în special în cazurile depistate timpuriu sau al celor asimptomatice, susţine consorţiul Exscalate4CoV.
Cercetătorii au indicat faptul că avantajele includ tolerabilitatea foarte bună a pacienţilor la această substanţă, siguranţa ei şi profilul ei toxicologic ferm consacrat. Înainte de a trece la efectuarea trialurilor clinice, următorul pas ar fi ca Agenţia Europeană pentru Medicamente să evalueze noua potenţială utilizare a substanţei raloxifen. Odată aprobat, medicamentul ar putea fi pus rapid la dispoziţie în cantităţi mari şi la costuri mici, contribuind astfel la atenuarea efectelor noilor valuri de infecţie.
Potrivit siteului oficial al Uniunii Europene, platforma Exscalate4CoV, una dintre cele mai performante din lume, este capabilă să efectueze în decurs de săptămâni, un proces de screening care, prin tehnicile tradiţionale, ar dura mulţi ani. Într-o primă etapă, ea a identificat, până în prezent, 6 dintre cele 25 de modele diferite de proteine ale noului coronavirus care evoluează continuu, diverse mutaţii fiind primite săptămânal, care sunt traduse într-o formă digitală pentru a fi utilizate în etapa următoare.
A doua etapă constă în corelarea structurii digitale a proteinelor noului coronavirus cu moleculele disponibile în bibliotecă. În a treia etapă şi ultima, moleculele identificate sunt supuse mai multor operaţiuni suplimentare de screening biologic în laboratoare situate în Belgia şi Germania, pentru a înţelege modul în care o moleculă identificată interacţionează cu modelul de virus şi pentru a evalua gradul în care îi poate opri activitatea.
În următoarea etapă, proiectul va multiplica testele menţionate mai sus, luând în considerare încă 5 milioane de molecule, dintre cele 500 de miliarde de molecule aflate la dispoziţie. Se estimează că vor fi identificate noi molecule potenţial eficace, care vor face parte dintr-un tratament general eficace al bolii. Activitatea consorţiului a fost posibilă printr-o finanţare de urgenţă a UE în valoare de 3 milioane EUR, ca parte a răspunsului coordonat al UE la pandemia cauzată de noul coronavirus.
„Platforma Exscalate4Cov are un rol inovator în descoperirea de medicamente în Europa şi pe plan mondial. Primele rezultate demonstrează valoarea veritabilei cooperări paneuropene prin reunirea celor mai bune capacităţi pe care le oferă Europa în domeniul ştiinţelor biomedicale şi al calculului de înaltă performanţă. Vom continua să mobilizăm toate tehnologiile disponibile, inclusiv inteligenţa artificială, pentru a combate noul coronavirus,” a afirmat Thierry Breton, comisarul european pentru piaţa internă.
În ultimele zile atenţia lumii medicale s-a ăndreptat asupra dexametazonei, o altă moleculă folosită în practica de către medici, care potrivit studiului Recovery reduce semnificativ mortalitatea la pacienţii cu forme grave de Covid-19 şi care au nevoie de oxigen suplimentar sau ventilare mecanică.