Răspunsul sistemului imunitar al pacienţilor infectaţi cu virusul SARS-CoV-2 în primele zile după infecţie poate prezice cât de severă va fi boala Covid-19, arată un nou studiu realizat de cercetători de la Universitatea Yale din Statele Unite.
Noul studiu, prezentat săptămâna aceasta în publicaţia Nature, ajută la identificarea timpurie a persoanelor cu risc ridicat de a dezvolta forme severe de Covid-19 şi indică tratamentele care ar trebui administrate în primele zile după diagnosticare.
Cercetătorii au examinat 113 pacienţi cu Covid-19 internaţi la Spitalul Yale New Haven şi au analizat răspunsurile sistemelor lor imunitare în perioada de spitalizare – de la internare până la externare sau deces.
Studiul arată că toţi pacienţii au avut în comun o “semnătură” Covid-19 asupra activităţii sistemului imunitar în prima fază a bolii.
Totuşi, pacienţii care au înregistrat o reducere a răspunsului sistemului imunitar şi o scădere a încărcăturii virale în prima fază a bolii au dezvoltat ulterior doar forme moderate ale bolii.
În schimb, pacienţii care ulterior au dezvoltat forme severe de Covid-19 nu au înregistrat, în prima fază, o reducere a răspunsului imunitar şi nici o scădere a încărcăturii virale. Mai mult, la aceşti pacienţi, multe semnale imunitare au accelerat în faza timpurie a bolii.
Cercetătorii cunoşteau că, la pacienţii cu forme severe de Covid-19, sistemul imunitar generează o aşa-numită “furtună de citokine”, însă elementele specifice ale răspunsului imunitar nu erau încă clare.
Cercetătorii au analizat datele privind pacienţii care au înregistrat cele mai ridicate riscuri şi au descoperit că unul dintre cei mai importanţi factori de risc a fost prezenţa interferonului alfa – o citokină mobilizată pentru a combate patogeni precum virusul gripal.
Astfel, pacienţii cu Covid-19 cu niveluri ridicate de interferon alfa au avut riscuri mai ridicate decât cei cu niveluri scăzute.
“Virusului nu-i pasă de interferonul alfa. Această citokină pare să facă mai mult rău decât bine”, a afirmat Akiko Iwasaki, profesor de imunobiologie la Yale şi autor principal al studiului, citat de sciencedaily.com.
Un alt indicator al riscului ridicat de a dezvolta forme severe de Covid-19 este activarea inflamazomului, un complex de proteine care detectează patogenii şi declanşează mecanismele inflamatorii ca reacţie la o infecţie.
Potrivit studiului, activarea inflamazomului a fost asociată cu un risc ridicat de forme grave de Covid-19 şi de deces la pacienţii analizaţi.
În schimb, pacienţii care au răspuns cel mai bine la infecţie au exprimat un nivel mai ridicat de factori de creştere – un tip de citokină care repară ţesuturile deteriorate din vasele sanguine şi din plămâni.
Toţi aceşti factori analizaţi împreună ajută la identificarea timpurie a pacienţilor cu cel mai mare risc de a dezvolta forme severe de Covid-19 şi la aplicarea tratamentului antiinflamator la timp.