Studiu: Spălarea mâinilor de 6-10 ori pe zi, risc mai mic de infecţie cu coronavirus

Studiu: Spălarea mâinilor de 6-10 ori pe zi, risc mai mic de infecţie cu coronavirus

Spălarea mâinilor cu o frecvenţă moderată de şase până la zece ori pe zi este legată de un risc mai mic de infecţie cu coronavirus, este concluzia unui nou studiu. Cercetătorii UCL (University College London) s-au bazat pe datele obţinute din trei cohorte succesive ale studiului Flu Watch din Anglia (2006 - 2009). În timp oamenii de ştiinţă ne dau vestea cea bună că igiena riguroasă a mâinilor reduce riscul de coronavirus cu 35%, un sfert din populaţia globului nu are acces la apă curată şi săpun.

„COVID-19 pare să aibă mecanisme de transmitere similare cu coronavirusurile sezoniere. Prin urmare, aceste descoperiri susţin mesajele clare de sănătate publică privind efectele de protecţie ale spălării mâinilor în timpul pandemiei. Este important să subliniem faptul că frecvenţa spălării mâinilor este doar un aspect al igienei mâinilor. Ştim, de asemenea, că atât durata mai lungă a spălării mâinilor, cât şi contextul spălării mâinilor, de exemplu la întoarcerea acasă sau înainte de a mânca - au fost asociate cu un risc general mai mic de-a face gripă”, a precizat cercetătoarea Sarah Beale, primul autor al studiului UCL.

Pentru acest studiu, 1.633 de participanţi au furnizat informaţii de bază privind igiena mâinilor şi infecţiile sezoniere cu coronavirusuri. Frecvenţa spălării zilnice a mâinilor a fost clasificată ca scăzută (≤5 ori pe zi), moderată (de 6-10 ori pe zi) sau ridicată (> 10 ori pe zi). Spălarea mâinilor cu frecvenţă moderată a fost asociată cu un risc global mai redus de a contracta coronavirus, respectiv reducerea cu 36% a riscului de infecţie, comparativ cu cei care s-au spălat pe mâini de 0-5 ori pe zi.

„O igienă bună a mâinilor ar trebui practicată în orice moment, indiferent dacă aveţi sau nu simptome de infecţie. Acest lucru vă va ajuta să vă protejaţi şi să împiedicaţi răspândirea involuntară a virusului către ceilalţi din jurul vostru. Spălarea mâinilor în mod regulat ne poate ajuta să menţinem rata infecţiei scăzută şi reduce transmiterea”, e de părere Ellen Fragaszy, ultimul autor al studiului, potrivit Medicalxpress.com.

Un alt studiu a scos la iveală faptul că două miliarde de oameni nu au o igienă corespunzătoare,prezentând astfel un risc ridicat pentru infecţia cu coronavirus. Practic, un sfert din populaţia lumii nu are acces la săpun şi apă curată, susţin oamenii de ştiinţă de la Institutul de Metrică şi Evaluare a Sănătăţii (IHME) de la Şcoala de Medicină a Universităţii din Washington.

„Spălarea mâinilor este una dintre măsurile cheie pentru a preveni transmiterea de COVID, cu toate acestea este deranjant faptul că accesul nu este disponibil în multe ţări care au şi capacitate limitată de îngrijire a sănătăţii”, a spus dr. Michael Brauer, profesor la IHME, care are în prezent una dintre modele lider mondiale ale coronavirusului pandemiei.

În 46 de ţări, mai mult de jumătate din oameni nu aveau acces la săpun şi apă curată. În Nigeria, China, Etiopia, Republica Democratică Congo, Bangladesh, Pakistan, India şi Indonezia, se estimează că peste 50 de milioane de persoane nu au acces la spălarea mâinilor.

viewscnt