Un consum de carne de cinci ori sau mai puţin pe săptămână este asociat cu un risc general de cancer mai mic, potrivit unui studiu publicat în jurnalul BMC Medicine.
O echipă de cercetători de la Universitatea Oxford, din Marea Britanie, a studiat relaţia dintre regimul alimentar şi riscul de cancer, analizând datele colectate de Uk Biobank de la 472.377 de adulţi britanici între 2006 şi 2010.
Participanţii, cu vârste cuprinse între 40 şi 70 de ani, au raportat cât de des au mâncat carne şi peşte, iar cercetătorii au calculat incidenţa tipurilor de cancer care s-au dezvoltat pe o perioadă medie de 11 ani folosind fişele medicale ale participanţilor la studiu.
Cercetătorii au contabilizat situaţia diabetului şi factorii sociodemografici, socioeconomici şi de stil de viaţă. 247.571 (52%) dintre participanţi au mâncat carne de peste cinci ori pe săptămână, 205.382 (44%) dintre participanţi au mâncat carne de cinci ori sau mai puţin pe săptămână, 10.696 (2%) au mâncat peşte, dar nu şi carne, iar 8.685 (2%) au fost vegetarieni sau vegani. 54.961 de participanţi (12%) au dezvoltat cancer în timpul perioadei de studiu.
Cercetătorii au descoperit că riscul general de cancer a fost cu 2% mai mic în rândul celor care au mâncat carne de cinci ori sau mai puţin pe săptămână, cu 10% mai scăzut în rândul celor care au mâncat peşte, dar nu şi carne, şi cu 14% mai scăzut în rândul vegetarienilor şi veganilor, comparativ cu cei care au mâncat carne mai mult de cinci ori pe săptămână.
Comparând incidenţa anumitor tipuri de cancer cu regimul alimentar al participanţilor, autorii au descoperit că cei care au mâncat carne de cinci ori sau mai puţin pe săptămână au avut un risc de cancer colorectal cu 9% mai mic, comparativ cu cei care au mâncat carne mai mult de cinci ori pe săptămână.
De asemenea, cercetătorii au descoperit că riscul de cancer de prostată a fost cu 20% mai mic în rândul bărbaţilor care au mâncat peşte, dar nu şi carne şi cu 31% mai mic în rândul bărbaţilor care au urmat o dietă vegetariană, comparativ cu cei care au mâncat carne mai mult de cinci ori pe săptămână.
Femeile aflate la menopauză, care au avut un regim alimentar vegetarian au avut un risc de cancer de sân cu 18% mai scăzut decât cele care au mâncat carne mai mult de cinci ori pe săptămână.
Specialiştii cred că acest lucru s-a datorat faptului că femeile cu un regim alimentar vegetarian tind să aibă un indice de masă corporală mai mic (IMC) faţă de femeile care au mâncat carne.
Cercetătorii avertizează că natura observaţională a studiului nu permite concluzii despre o relaţie cauzală între regimul alimentar şi riscul de cancer. În plus, deoarece datele Uk Biobank au fost colectate într-un singur moment şi nu pe o perioadă continuă de timp, este posibil ca acestea să nu fie reprezentative pentru alimentaţia participanţilor în decursul vieţii.
Autorii sugerează că cercetări viitoare ar putea investiga asocierile dintre regimurile alimentare care conţin carne puţin sau deloc şi riscul de cancer individual la populaţii mai mari, cu perioade mai lungi de monitorizare.