Ţările occidentale, vulnerabile în aprovizionarea cu radioizotopi folosiţi în medicină. Rusia este lider mondial în acest domeniu

Ţările occidentale, vulnerabile în aprovizionarea cu radioizotopi folosiţi în medicină. Rusia este lider mondial în acest domeniu

Ţările occidentale sunt vulnerabile în aprovizionarea cu radioizotopi folosiţi în medicină, domeniu în care Rusia este lider mondial. Astfel, doar Statele Unite sunt dependente de Rusia pentru peste 40 de radioizotopi folosiţi în medicină, arată un raport publicat luna aceasta de The Oxford Institute for Energy Studies, consultat de 360medical.ro. România ar putea produce radioizotopi la centrala nucleară de la Cernavodă, însă proiectul este departe de concretizare. 

Radioizotopii, atomi care se descompun în mod natural, sunt esenţiali în medicina modernă, fiind produşi în mare parte în reactoare nucleare. Rolul lor în diagnostic şi în terapiile medicale este crucial, mai ales în tratamentul cancerului.

Cu peste 40 de milioane de proceduri de medicină nucleară efectuate în fiecare an şi o creştere constantă cu 5% a cererii de radioizotopi, interdependenţa dintre medicina nucleară şi industria energiei nucleare a devenit din ce în ce mai mare.

Această legătură relevă o relaţie simbiotică unde progresele în energia nucleară influenţează semnificativ producţia şi disponibilitatea izotopilor medicali.

După invazia Ucrainei de către Rusia, experţii au început să sublinieze vulnerabilitatea generată de dependenţa Occidentului de furnizorii ruşi de radioizotopi, controlaţi de stat.

Potrivit raportului, Rusia este o figură centrală în producţia izotopilor medicali la nivel mondial, prin compania de stat Rosatom.

Prezenţa Rusiei în acest domeniu include Institutul de Cercetare pentru Fizică şi Chimie, Institutul de Materiale pentru Reactoare, Institutul de Cercetare a Reactoarelor Atomice, Mayak şi Rosenergoatom.

În prezent, circa 30% din reactoarele care produc izotopi medicali din lume sunt situate în Rusia, subliniind rolul esenţial al acestei ţări pe piaţa mondială.

Rosatom produce o gamă largă de produse de medicină nucleară, inclusiv Molibden-99, Iod -131, Iod-125, Luteţiu-177, Stronţiu-89, Actiniu-225 şi radiofarmaceutice precum Iod -131, Stronţiu-153 şi Galiu-67. Compania produce şi Techneţiu-99m şi Rhenium-188, utilizaţi pe scară largă pentru diagnostic şi terapie în oncologie şi cardiologie.

Printre produsele Rosatom se remarcă Yterbiu-176 şi Luteţiu-176, produse-cheie în tratamentul cancerului. Producţia Rusiei de Luteţiu-177, esenţial în terapia cancerului, este deosebit de semnificativă, cu peste 95% din materialul iniţial provenind din surse din această ţară.

Piaţa globală a izotopilor medicali a fost evaluată la 6,4 miliarde de dolari în 2021, fiind aşteptată să se dubleze până în 2030.

SUA se confruntă cu provocări semnificative în ceea ce priveşte furnizarea de izotopi medicali şi industriali esenţiali, din cauza dependenţei de furnizori externi, în special de Rusia.

Astfel, peste 40 de radioizotopi vitali, utilizaţi în SUA atât pentru aplicaţii medicale, cât şi industriale, sunt furnizaţi în principal de companii ruseşti, în principal Rosatom şi afiliaţii săi.

Statele Unite depind, de asemenea, de furnizori din Rusia pentru dispozitivele specializate utilizate în medicina nucleară, esenţiale pentru măsurarea precisă a izotopilor medicali.

"Această situaţie necesită o atenţie urgentă pentru a asigura a furnizare stabilă şi sigură de izotopi pentru diverse utilizări, inclusiv în sănătate şi în sectorul industrial", se arată în raport.

Ca reacţie la această dependenţă, autorităţile din SUA şi Canada explorează în mod activ modalităţi de îmbunătăţire a producţiei locale de izotopi. Totuşi, chiar dacă se vor găsi unele soluţii, implementare acestora durează mult timp, iar acestea vor rezolva doar o parte din necesar.

"Posibilitatea de a impune sancţiuni asupra Rosatom sau a filialelor sale ar putea avea un impact semnificativ asupra aprovizionării cu izotopi medicali şi industriali cruciali, oferind Rusiei o pârghie considerabilă în acest sector vital", mai arată raportul.

PLANURI LA CENTRALA DE LA CERNAVODĂ

În 2020, un proiect strategic al companiei Nuclearelectrica menţiona că centrala nucleară de la Cernavodă ar putea produce izotopi radioactivi pentru tratamentul cancerului, în colaborare cu o companie canadiană. Proiectul nu prevedea o dată clară de implementare, menţionând doar că acest lucru s-ar putea realiza până în 2027.

Între timp, au fost semnate acorduri cu companiile BWXT Medical (Canada) şi Framatome (parte a EDF, Franţa) în 2023 pentru a explora posibilitatea producerii de izotopi medicali la Cernavodă, în principal Luteţiu-177, însă nu este clar când ar putea fi implementat un astfel de proiect.

viewscnt