Terapiile hormonale orale împotriva bufeurilor cauzate de menopauză influenţează tensiunea arterială. Posibile explicaţii

Terapiile hormonale orale împotriva bufeurilor cauzate de menopauză influenţează tensiunea arterială. Posibile explicaţii

Plasturii sau cremele hormonale pentru simptomele menopauzei pot avea un risc mai mic de tensiune arterială decât medicamentele cu administrare orală, susţine un studiu al cercetătorilor canadieni.

Femeile folosesc adesea terapia hormonală pentru a ameliora bufeurile şi alte simptome ale menopauzei - iar noile cercetări sugerează că plasturii sau cremele pot fi mai sigure în ceea ce priveşte tensiunea arterială decât medicamentele cu administrare orală.

Pe măsură ce organismul femeilor produce niveluri mai scăzute de hormoni de reproducere în timpul menopauzei, creşte riscul de boli de inimă.

Hipertensiunea arterială creşte şi mai mult acest risc - dar nu este clar dacă există o legătură cu terapia hormonală pentru simptomele menopauzei.

Cercetătorii canadieni s-au întrebat dacă modul în care sunt absorbiţi hormonii - pe cale orală, vaginală sau prin piele - ar putea juca un rol.

O echipă de la universitatea Alberta, din Calgary, a examinat datele de sănătate a peste 112.000 de femei cu vârste de 45 de ani şi peste care au completat reţete pentru un tratament hormonal exclusiv cu estrogen pentru cel puţin şase luni între 2008 şi 2019.

Cercetătorii au urmărit care femei au continuat să dezvolte hipertensiune arterială la cel puţin un an după începerea tratamentului.

Deşi diferenţele nu au fost uriaşe, femeile care au luat pastile de estrogen au avut un risc cu 14% mai mare de a dezvolta hipertensiune arterială în comparaţie cu cele care au folosit plasturi sau creme pentru piele, au raportat luni cercetătorii.

Estrogenul administrat pe cale orală a presupus un risc cu 19% mai mare decât versiunile vaginale.

Constatările au fost publicate în revista Hypertension.

Terapia hormonală prezintă şi riscuri şi beneficii ceea ce înseamnă că nu este pentru toată lumea, spun cercetătorii.

În prezent, terapia hormonală este prescrisă nu pentru a preveni simptomele legate de menopauză, ci pentru a le ameliora - în general, folosind cea mai mică doză posibilă pentru o perioadă cât mai scurtă de timp.

Cele mai frecvent utilizate sunt o combinaţie de pastile de estrogen şi un alt hormon, progestativ. (Medicamentele orale numai cu estrogen sunt prescrise de obicei femeilor fără uter).

Diferite versiuni ale terapiei hormonale pot funcţiona mai bine pentru diferite simptome ale menopauzei, lucru pe care însă acest studiu nu l-a abordat.

Totuşi, cercetarea adaugă indicii importante pentru înţelegerea relaţiei complexe dintre terapia hormonală şi tensiunea arterială, a declarat dr. Garima Sharma, specialist în boli de inimă la femei, de  la Sistemul de sănătate Inova, din Virginia şi Asociaţia americană a inimii.

Deşi lipsesc studiile mai riguroase care să compare diferite versiuni de hormoni, medicul a indicat o posibilă explicaţie biologică şi anume faptul că este posibil ca estrogenul administrat pe cale orală să afecteze enzimele legate de tensiunea arterială în timp ce este procesat, în timp ce versiunile cutanate şi vaginale au o activitate mult mai limitată în organism.

Chiar şi aşa, „aceste constatări sunt foarte relevante din punct de vedere clinic", a declarat medicul pentru AP, sugerând că este deosebit de important să se monitorizeze tensiunea arterială la femeile care utilizează terapia hormonală orală.

viewscnt