Tratamentul cu plasmă convalescentă al pacienţilor cu Covid-19 a fost autorizat în SUA

Tratamentul cu plasmă convalescentă al pacienţilor cu Covid-19 a fost autorizat în SUA

Autoritatea de reglementare în domeniul alimentelor şi medicamentelor din Statele Unite (FDA) a emis o autorizaţie pentru utilizare de urgenţă a plasmei convalescente, colectată de la persoanele vindecate de Covid-19, pentru tratamentul pacienţilor infectaţi cu SARS-CoV-2. 

Decizia a fost anunţată duminică de preşedintele american Donald Trump, care a lăudat decizia agenţiei. Ulterior, FDA a transmis mai multe informaţii legate de această autorizare.

Decizia FDA s-a bazat pe dovezi ştiinţifice privind reducerea mortalităţii şi îmbunătăţirea stării de sănătate a pacienţilor dacă plasma convalescentă este administrată în primele 3 zile după internare.

De asemenea, agenţia de reglementare a analizat datele privind 20.000 de pacienţi care au primit tratament cu plasmă convalescentă. Până acum, circa 70.000 de pacienţi cu Covid-19 din SUA au primit tratament cu plasmă convalescentă.

"Se pare că produsul este sigur, suntem mulţumiţi de acest lucru şi în continuare nu primim niciun semnal de îngrijorare privind siguranţa", a declarat Peter Marks, directorul Centrului de Evaluare şi Cercetare Biologică din cadrul FDA, citat de Reuters.

Tratamentul cu plasmăî convalescentă, colectată de la persoanele vindecate de Covid-19, este folosită în multe ţări ale lumii de la debutul pandemiei.

Încă din martie-aprilie, multe spitale din China, SUA şi Europa au început să folosească derivate din sânge de la persoanele vindecate de infecţia cu coronavirus pentru a-i trata pe pacienţii cu forme severe de Covid-19, o metodă bazată pe anticorpi veche de peste un secol şi testată deja de mai multe ori, inclusiv în perioada pandemiei de gripă spaniolă din 1918-1919.

În România, terapia este puţin utilizată din cauza birocraţiei şi a reglementărilor excesive privind donarea de plasmă, care îi descurajează pe donatorii potenţiali.

viewscnt