Tratamentul minim invaziv al herniilor abdominale la Spitalul Clinic SANADOR

Tratamentul minim invaziv al herniilor abdominale la Spitalul Clinic SANADOR

Herniile abdominale sunt exteriorizări ale organelor din cavitatea abdominală, printr-un defect al peretelui muscular, care poate fi congenital sau apărut pe parcursul vieţii. De cele mai multe ori, herniile nu provoacă simptome, dar dacă sunt neglijate, pot să evolueze şi să ducă la complicaţii severe, precum ocluzia intestinală sau chiar strangularea herniei, care reprezintă o urgenţă chirurgicală, pentru că poate provoca ischemie intestinală, cu afectarea iremediabilă a organului herniat.

În funcţie de localizarea lor, herniile abdominale pot fi epigastrice (situate între stern şi ombilic), ombilicale (mai frecvente la copii), postincizionale (numite şi eventraţii), femurale (apărute în canalul femural, mai frecvente la femei) sau hernii inghinale (situate în canalul inghinal, întâlnite mai des la bărbaţi). Herniile pot fi observate ca o umflătură pe sub piele, iar în formele mai avansate pot să provoace durere, senzaţie de arsură sau de înţepătură în zona unde s-a format defectul peretelui abdominal. Tratamentul herniilor avansate este exclusiv chirurgical şi presupune montarea unei plase speciale, din polimeri sintetici, care asigură întărirea peretelui abdominal.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienţii cu hernii abdominale beneficiază de consultaţii asigurate de medici experimentaţi, specializaţi în chirurgie generală, şi de toate investigaţiile medicale necesare pentru stabilirea unui diagnostic rapid, care să prevină apariţia complicaţiilor. De asemenea, pacienţii au acces la cele mai avansate metode de tratament chirurgical pentru herniile abdominale, în special prin proceduri minim invazive, chiar şi în cazurile complicate. În acest fel, recuperarea este rapidă, riscul de complicaţii este redus, iar durata de spitalizare este mai scurtă. Cazurile urgente, de hernii complicate cu ocluzie intestinală sau cu strangulare, pot fi tratate cu succes în Compartimentul de Primiri Urgenţe al Spitalului Clinic SANADOR, singurul din sistemul medical privat.

Tratamentul modern al herniilor abdominale, prin proceduri minim invazive

Dacă hernia este de dimensiuni reduse şi nu deranjează pacientul, specialistul poate recomanda o monitorizare atentă. Uneori, purtarea unui brâu special de susţinere poate ajuta la susţinerea peretelui abdominal, ameliorând simptomele, iar la copii medicul poate să aplice o presiune manuală pentru a reduce hernia înainte de a lua în considerare o intervenţie chirurgicală. Însă herniile mărite sau dureroase necesită de obicei o intervenţie chirurgicală pentru a ameliora disconfortul şi a preveni complicaţiile grave. Există două tipuri generale de operaţii de hernie - clasică, deschisă, şi minim invazivă.

În prezent, cele mai multe intervenţii chirurgicale pentru defectele peretelui abdominal se pot realiza minim invaziv, printr-o procedură de chirurgie laparoscopică sau de chirurgie robotică în chirurgia generală.

Primele operaţii laparoscopice pentru tratamentul chirurgical al herniilor abdominale s-au efectuat încă din anul 1993, iar în timp această tehnică minim invazivă a cunoscut o continuă evoluţie. Astfel, în prezent, pentru herniile inghinale, plasa este montată între muşchi şi peritoneu, prin abord transperitoneal (tehnica TAPP) sau prin abord total extraperitoneal (tehnica TEP). Din anul 2012, este disponibilă o versiune îmbunătăţită, tehnica e-TEP, folosită ca procedeu de elecţie pentru tratamentul herniei inghinale, pentru că permite accesul în spaţiul properitoneal la distanţă faţă de hernie.

Nici în cazul herniilor postincizionale nu mai sunt necesare operaţii clasice, deschise, care implică o incizie abdominală de mari dimensiuni şi montarea plasei chirurgicale la nivelul peretelui muscular, cu toate complicaţiile care pot să apară ulterior şi cu o recuperare mai dificilă şi de durată pentru pacient. În prezent, tratamentul chirurgical se poate realiza tot laparoscopic, prin procedeul e-TEP şi sau prin procedeul TAR. Acestea tehnici moderne sunt indicate pentru defecte parietale mari, plasa chirurgicală fiind montată preperitoneal, în cadrul unei operaţii elaborate, complexe, dar cu rezultate bune pe termen lung.

Avantajele chirurgiei robotice în tratamentul herniilor complicate

Pentru herniile inghinale bilaterale, recidivante sau pentru eventraţiile voluminoase, cu un defect parietal de peste 10 cm, cea mai indicată procedură este chirurgia robotică a herniilor abdominale. Operaţia asistată robotic este o formă avansată a laparoscopiei, oferind o precizie sporită a intervenţiei, datorită braţelor multiarticulate ale robotului chirurgical, care este controlat de chirurg de la distanţă, prin intermediul unei console.

În plus, sistemul robotic dispune şi de o cameră video performantă, care permite echipei chirurgicale să vizualizeze câmpul operator la o rezoluţie superioară, tridimensional, cu o mărire de până la 10 ori a imaginii, astfel încât pot fi observate chiar şi cele mai mici detalii, precum vasele minuscule de sânge sau filetele nervoase subţiri.

Montarea unei plase chirurgicale prin abord robotic înseamnă şi o sângerare intraoperatorie redusă, dureri postoperatorii mai mici şi o recuperare mult mai rapidă pentru pacient, care îşi va putea relua mai repede activităţile cotidiene. Dacă starea generală de sănătate a pacientului este bună şi nu apare complicaţii, acesta se va putea da jos din pat după numai câteva ore de la intervenţia robotică pentru repararea herniei şi nici nu va avea nevoie de multe calmante, pentru că disconfortul va fi unul minim.

La Spitalul Clinic SANADOR, echipa chirurgicală supraspecializată în chirurgie robotică realizează intervenţii performante pentru tratamentul herniilor abdominale, cu ajutorului robotului chirurgical da Vinci Xi, cel mai avansat sistem robotic existent în prezent. Această tehnologie de vârf permite un tratament mult mai precis şi mai sigur chiar şi în cazurile de hernii voluminoase, complexe, dificil de abordat eficient prin alte metode chirurgicale.

Sistemul da Vinci Xi, folosit cu succes în numeroase intervenţii chirurgicale la Spitalul Clinic SANADOR, permite o flexibilitate superioară a manevrelor operatorii, datorită braţelor articulate, o coordonare foarte precisă a mişcărilor comandate de chirurg şi o fineţe deosebită a inciziilor, cu protejarea ţesuturilor învecinate. Robotul chirurgical elimină şi tremorul fiziologic, astfel încât mişcările sunt mai sigure şi mai precise, cu un prognostic operator mai bun. La finalul unei intervenţii chirurgicale complexe, pacientul va rămâne cu cicatrici de mici dimensiuni, datorită abordului minim invaziv.

viewscnt