Un nou spital modular pentru tratarea pacienţilor diagnosticaţi cu COVID-19 a fost finalizat la Şumuleu Ciuc. Acesta a costat 245 mii lei şi este, de fapt, o extensie modulară a secţiei de boli infecţioase şi pneumologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc, de la Şumuleu-Ciuc. Lansat la patru zile după inaugurarea Unităţii de Suport Medical Bucureştii Noi, deschisă tot pentru pacienţii cu COVID-19 în Bucureşti, spitalul modular construit în trei săptămâni este pregătit să primească românii cu coronavirus.
În prezent este dotat cu zece paturi, cu echipament medical, dulap, set de perfuzie, monitor funcţie fiziologică, dispozitiv ECG, defibrillator, aer condiţionat şi încălzire electrică. Spitalul are opt containere, dintre care şapte sunt grupate ca unitate de tratare a persoanelor infectate cu noul coronavirus, iar al optulea container este vestiar pentru medici.
„Prin intermediul acestei investiţii s-a mărit capacitatea de tratare a pacienţilor infectaţi şi se pot izola pacienţii cu afecţiuni severe, de pacienţii aflaţi în stadiul de recuperare. Şi după ce va fi trecut pandemia, spitalul modular va fi o structură eficientă pe care o vom folosi pe viitor dat fiind faptul că în perioada epidemiilor sezonale este nevoie de mai multe paturi, numărul pacienţilor crescând”, a declarat Konrád Judit, managerul spitalului judeţean, potrivit unui comunicat de presă.
Spitalul modular ajută la furnizarea de îngrijiri medicale mai sigure pentru pacienţi şi contribuie la procesul de recuperare mai rapidă. În ceea ce priveşte spitalul Modular Covid-19 din Bucureştii Noi, acesta este dotat şi cu roboţi asistenţi care ghidează pacienţii în spital, servesc mâncarea şi îndeplinesc mai multe sarcini ne-medicale. În prezent, Ministerul Apărării Naţionale a finalizat montarea celui de-al treilea spital mobil la Timişoara, după cele din Bucureşti şi Constanţa.
Sistemul Modular Medical de Izolare şi Tratament (SMMIT) funcţionează ca secţie de Boli Infecţioase a Spitalului Clinic Militar de Urgenţă "Dr.Victor Popescu" din Timişoara pe un amplasament al Stadionului CFR din Timişoara. Potrivit Agerpres, corturile în zona de izolare şi carantinare au o capacitate de 120 de locuri şi zona medicală principală o capacitate de 52 de paturi, unde vor fi tratate cazuri uşoare şi medii de COVID-19 şi patru paturi ATI.
Dacă pentru spitalul modular COVID-19 de la Şumuleu Ciuc s-au cheltuit 245 mii lei, la Institutul Naţional de Geriatrie şi Gerontologie “Ana Aslan”, unde este funcţional Spitalul militar ROL 2 pentru pacienţi infectaţi cu noul coronavirus s-au investit 100.000 de euro.