Un posibil nou tratament pentru diabetul zaharat de tip I

Un posibil nou tratament pentru diabetul zaharat de tip I

Un grup de cercetători japonezi au descoperit un nou tratament pentru diabetul zaharat de tip I, bazat pe un hormon din celulele adipoase.

Un grup de cercetare de la Universitatea Nagoya, din Japonia, a descoperit un nou tratament pentru diabetul de tip 1 care utilizează leptina, un hormon secretat de celulele adipoase.

Tratând modele de şoareci cu diabet zaharat dependent de insulină (o afecţiune întâlnită în principal în diabetul de tip 1) cu o combinaţie de leptină şi un medicament numit inhibitor PTP1B, cercetătorii japonezi au descoperit că nivelurile de glucoză din sânge s-au normalizat fără a fi nevoie de insulină.

Găsirea de noi tratamente pentru persoanele cu diabet este o prioritate importantă pentru cercetători. Deşi descoperirea insulinei a redus rata de mortalitate în diabetul de tip 1, studiile au identificat probleme suplimentare care trebuie rezolvate.

Printre acestea se numără şi dependenţa de insulină, respectiv necesitatea administrării de injecţii subcutanate frecvente, şi efecte secundare, cum ar fi hipoglicemia (scăderea zahărului din sânge), creşterea nivelului de ţesut adipos şi acumularea de grăsimi în interiorul arterelor.

În studiul recent, oamenii de ştiinţă au descoperit că administrarea centrală leptinei la modelele animale de diabet zaharat insulino-dependent normalizează metabolismul glucozei fără nevoia utilizării de insulină.

De asemenea, spre deosebire de insulina, administrarea de leptina scade riscul de hipoglicemie şi suprimă sinteza grăsimilor.

Cu toate acestea, administrarea periferică a leptinei a avut efecte limitate asupra metabolismului glucozei în studiile la rozătoare şi la om, făcând dificilă aplicarea sa clinică.

Cercetări suplimentare au arătat că eficacitatea limitată a leptinei poate fi îmbunătăţită prin inhibarea PTP1B.

Descoperirile au fost publicate în Diabetes.

Protein-tirozin fosfataza 1B (PTP1B) este o enzimă care se găseşte pe scară largă în organism. În absenţa PTP1B, semnalizarea receptorului leptinei în sistemul nervos central este îmbunătăţită. Prin urmare, grupul a emis ipoteza că administrarea combinată a leptinei şi a unui inhibitor PTP1B la şoarecii cu diabet zaharat dependent de insulină ar îmbunătăţi nivelul de glucoză.

În plus, oamenii de ştiinţă au identificat mecanismul leptinei, confirmând că aceasta acţionează asupra creierului, în special asupra neuronilor POMC din hipotalamus. Echipa a mai observat că leptina promovează absorbţia de glucoză în organele periferice, cum ar fi muşchii şi ţesutul adipos maro, prin intermediul sistemului nervos autonom.

Grupul intenţionează să efectueze cercetări suplimentare pentru a evalua aplicaţiile clinice viitoare.

„Dacă această metodă de tratament va ajunge să fie aplicată clinic ne aşteptăm să reducă frecvenţa şi cantitatea de injecţii subcutanate de insulină utilizate în tratamentul convenţional, să scadă frecvenţa hipoglicemiei cauzate de terapia cu insulină şi să reducă riscul creşterii în greutate”, a declarat Dr. Ryoichi Banno de la centrul de cercetare pentru sănătate, fitness şi sport, care a colaborat pentru acest studiu cu specialişti de la departamentul de diabet şi endocrinologie, din cadrul Universităţii Nagoya.

viewscnt