O echipă de cercetători americani propune o nouă abordare pentru imunizarea oamenilor împotriva coronavirusului SARS-CoV-2, care a obţinut rezultate promiţătoare în testele realizate în laborator în cazul altui coronavirus – cel care provoacă MERS (Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu).
Noua metodă a fost prezentată săptămâna trecută în publicaţia mBio, a Societăţii Americane de Microbiologie.
De la apariţia MERS, în 2012, peste 850 de oameni au murit din cauza bolii, rata de deces fiind de peste 30% în rândul persoanelor infectate.
Echipa de cercetători de la mai multe universităţi din Statele Unite a încercat în ultimii ani să realizeze un vaccin pentru MERS printr-o abordare mai puţin obişnuită.
Astfel, cercetătorii au folosit un alt virus – virusul paragripal 5 (PIV5) -, care provoacă tusea de canisă ( sau traheobronşita infecţioasă) la câini, dar care este inofensiv la oameni.
Pentru ca PIV5 să fie eficient în blocarea infecţiei MERS, cercetătorii i-au adăugat o genă care determină celula infectată să producă proteina S (spike) cu un rol important în infecţia MERS – dar şi în infecţia cu SARS-CoV-2.
“Ştim că şi oamenii sunt expuşi la PIV5, dar acesta pare să fie inofensiv la noi. PIV5 pare să nu creeze efect citopatogenic la oameni”, a afirmat Paul McCray, medic la Universitatea Iowa şi unul dintre autorii studiului, citat de sciencedaily.com.
Pentru a testa eficienţa noii metode pe animale în laborator, cercetătorii au realizat un model care imită infecţia specifică oamenilor la şoareci – deoarece virusul MERS nu se poate replica la şoareci în mod normal. Mai exact, şoarecii au fost modificaţi genetic astfel încât să exprime proteina DPP4, care este folosită de MERS ca poartă de intrare în celula umană.
Testele realizate în laborator au arătat că o singură doză de “vaccin”, administrată intranazal, a determinat celulele infectate să producă proteină S, ceea ce a declanşat un răspuns imunitar împotriva proteinei.
Patru săptămâni după vaccinarea şoarecilor, aceştia au fost expuşi la o tulpină a virusului MERS, adaptată astfel încât să provoace o infecţie letală.
Virusul MERS a fost, de asemenea, introdus la un grup de şoareci care au primit un alt tip de vaccin PIV5 – unul fără gene pentru proteina S – şi la un alt grup care a primit un vaccin administrat intramuscular care conţinea virus MERS inactivat.
Toţi şoarecii imunizaţi cu virusul PIV5 modificat genetic au supravieţuit infecţiei MERS. În schimb, toţi şoarecii la care s-a folosit PIV5 fără gena pentru proteina S au murit, iar la grupul cu vaccin cu MERS inactivat, doar 25% dintre şoareci au supravieţuit.
Cercetătorii au început să investigheze potenţialul metodei şi împotriva coronavirusului SARS-CoV-2.