Autorităţile sanitare nu au declarat în mod oficial epidemie de gripă în România, deşi condiţiile legale au fost îndeplinite, fiind înregistrate trei săptămâni la rând de creştere accelerată a numărului de cazuri de infecţii respiratorii acute. Ministrul Sănătăţii a explicat că noua legislaţie valabilă din 2020 presupune introducerea de restricţii în cazul declarării unei epidemii, însă situaţia reală nu impune acest lucru. În schimb, autorităţile urmează să introducă o stare de alertă epidemică.
Sezonul gripal a început în acest an cu câteva săptămâni mai devreme decât în precedentele sezoane gripale.
De altfel, Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) estimează că vârful sezonului gripal va fi atins între 15 ianuarie şi 10 februarie 2023, potrivit datelor prezentate de ministrul Sănătăţii.
"Există o lege adoptată în timpul pandemiei, legea 136/2020, iar această lege generează automat, prin emiterea unui ordin de ministru, anumite restricţii", a declarat ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, într-o conferinţă de presă.
Legea 136/2020 prevede instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic. Legea prevede că, în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, care includ inclusiv "epidemie declarată prin ordin al ministrului sănătăţii", se instituie măsuri de carantină şi izolare pentru persoanele infectate sau pentru cele care au intrat în contact direct cu persoane infectate.
"Nu vreau să ne reîntoarcem la discuţii legate de carantină şi izolare. Prefer recomandări, nu restricţii", a completat ministrul.
În săptămâna 52 (26 decembrie 2022 - 1 ianuarie 2023), rata testelor pozitive pentru gripă a fost de 37%, cea mai mare din acest sezon gripal.
Astfel, datele epidemiologice ar permite declararea epidemiei de gripă printr-un ordin de ministru, însă acest lucru presupune introducerea de noi restricţii, potrivit legii din 2020.
În schimb, va fi declarată o stare de alertă epidemică.
"O să emit o instrucţiune, legea 95/2006 îmi permite acest lucru, (...) cu o stare de alertă epidemică, pentru că declararea epidemiei pe baza unui ordin de ministru ne-ar punea într-o situaţie în care (...) "