Potrivit Direcţiei Generale de Sănătate şi Siguranţă Alimentară din cadrul Comisiei Europene, creşterea numărului de cazuri de rujeolă necesită un răspuns coordonat de sănătate publică.
Pe fondul apariţiei unor focare de rujeolă în mai multe ţări din UE, Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) a publicat vineri un raport de evaluare a ameninţărilor.
Potrivit raportului, creşterea numărului de cazuri în regiunea europeană este deosebit de îngrijorătoare în special pentru zonele în care există niveluri scăzute de acoperire vaccinală şi grupuri de persoane nevaccinate.
Sugarii cu vârsta sub 12 luni, care sunt prea mici pentru a fi imunizaţi, reprezintă cel mai mare grup de risc, iar copiii nevaccinaţi cu vârsta sub 5 ani, precum şi copiii şi adulţii imunocompromişi prezintă un risc mai mare de îmbolnăvire severă şi de creştere a mortalităţii.
„Pentru a întrerupe transmiterea acestei boli foarte contagioase, este necesară vaccinarea a 95% sau mai mult din populaţie cu două doze de vaccin", se arată într-un comunicat al Comisiei Europene (CE).
ECDC încurajează autorităţile de sănătate publică să menţină o acoperire vaccinală ridicată, să asigure capacităţi de supraveghere, de detectare precoce, de diagnosticare şi de control al focarelor, precum şi o mai mare sensibilizare a profesioniştilor din domeniul sănătăţii şi a publicului.
Comisarul pentru sănătate şi siguranţă alimentară al Uniunii Europene (UE), Stella Kyriakides, a declarat că „tendinţa de creştere a numărului de cazuri de rujeolă în Europa este îngrijorătoare".
„Aceasta este o boală extrem de contagioasă, care poate provoca complicaţii grave, în special în cazul copiilor şi al persoanelor vulnerabile. Vestea bună este că este o boală care poate fi prevenită prin vaccinare şi că există numeroase vaccinuri sigure şi eficiente disponibile în UE. Atunci când asistăm la epidemii de rujeolă, ştim că există un deficit de vaccinare. Îndemn pe toată lumea să îşi verifice statutul de vaccinare, iar părinţii să se asigure că vaccinurile copiilor şi tinerilor sunt la zi. Vaccinarea protejează şi salvează vieţi, este unul dintre cele mai puternice instrumente ale noastre împotriva rujeolei şi a multor alte boli infecţioase", a declarat Stella Kyriakides, într-un comunicat al Comisiei Europene.
În România, numărul cazurilor de rujeolă a crescut cu 559 în ultima săptămână, un număr record de la declararea epidemiei, în urmă cu două luni, arată datele raportate marţi de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP).
În acelaşi timp a crescut şi numărul total de cazuri, depăşind pragul de 5.000, în ceea ce priveşte cazurile confirmate de la începutul anului trecut şi până acum.
Ministerul Sănătăţii a declarat epidemie de rujeolă la nivel naţional, în 5 decembrie, motivând decizia prin creşterea îngrijorătoare a cazurilor de rujeolă şi prin numărul mare de spitalizări în secţiile de pediatrie şi boli infecţioase al copiilor infectaţi.
Între timp, epidemia s-a extins în toată ţara, singurul judeţ fără niciun caz raportat fiind Vaslui.
Cea mai mare incidenţă a cazurilor de rujeolă este în judeţele Braşov (195,8 cazuri la 100.000 de locuitori), Mureş (169,6), Covasna (132,6), Giurgiu (87) şi Sibiu (57,7).
La polul opus, cele mai mici incidenţe au fost înregistrate în Vaslui (0 cazuri), Maramureş, Iaşi, Galaţi, Tulcea şi Mehedinţi (1-2 cazuri în fiecare judeţ, incidenţă de sub 1/100.000).
Cazurile de rujeolă sunt în creştere la nivel mondial. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a raportat anterior o creştere alarmantă în Europa, în timp ce acoperirea vaccinală a scăzut dramatic.
O creştere cu 79% a cazurilor la nivel mondial, avertizează OMS
OMS a avertizat marţi, 20 februarie, cu privire la răspândirea rapidă a rujeolei la nivel mondial, cu peste 306.000 de cazuri raportate în 2023, o creştere cu 79% într-un singur an, şi a făcut apel la intensificarea vaccinării.
„Suntem extrem de îngrijoraţi de ceea ce se întâmplă cu rujeola", a declarat Natasha Crowcroft, consilier tehnic pentru rujeolă şi rubeolă în cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), într-o conferinţă de presă.
„S-a înregistrat o creştere constantă a numărului de cazuri de rujeolă în toate regiunile OMS, cu excepţia uneia", regiunea Americilor, a spus ea.
Dar, pe măsură ce numărul de cazuri creşte în întreaga lume, OMS se teme că regiunea Americilor ar putea fi copleşită la rândul ei de epidemii de rujeolă.
Cele mai recente date la nivel mondial (din februarie 2024) indică 306.291 de cazuri raportate la OMS în 2023, faţă de 171.156 de cazuri în 2022, ceea ce reprezintă o creştere cu 79%, dar organizaţia subliniază că cifrele reale sunt mult mai mari.
Potrivit estimărilor OMS, au existat 9,2 milioane de cazuri în 2022.
Recrudescenţa acestei boli virale extrem de contagioase, care poate duce la complicaţii fatale şi care se răspândeşte pe calea aerului, este atribuită unei scăderi a acoperirii vaccinale în anii marcaţi de Covid-19.
„Prevenirea rujeolei şi a rubeolei nu mai reprezintă o prioritate globală şi guvernamentală din cauza unor probleme concurente, cum ar fi Covid-19, crize economice, conflicte armate", afirmă OMS într-o notă trimisă presei.
Prevenirea rujeolei presupune ca 95% dintre copii să primească două doze de vaccin împotriva rujeolei. Or, la nivel mondial, acoperirea vaccinală este de 83% şi nu a revenit încă la nivelul de 86% din 2019.
51 de focare majore de rujeolă în 2023
Anul trecut, s-au înregistrat 51 de focare majore de rujeolă, faţă de 32 în 2022, a precizat Natasha Crowcroft.
Pentru a determina numărul de decese cauzate de această boală, OMS efectuează de obicei modelări computerizate.
OMS nu dispune încă de rezultatele pentru 2023, dar „pot să vă spun că, în 2022, numărul deceselor a crescut cu 43%, potrivit modelelor noastre, ajungându-se la peste 130.000 de decese din cauza rujeolei", a subliniat aceeaşi expertă de la OMS, care s-a exprimat prin videoconferinţă de la Cairo.
Iar în faţa exploziei de cazuri de anul trecut, „ne aşteptăm, de asemenea, la o creştere a numărului de decese în 2023", însă datele nu vor fi disponibile înainte de luna noiembrie, a precizat ea.
Natasha Crowcroft a subliniat că numărul de decese va depinde de locul în care sunt semnalate cele mai multe cazuri: numărul de decese fiind mai mare atunci când cazurile sunt concentrate pe continentul african.
OMS a avertizat că mai mult de jumătate dintre ţările lumii vor fi clasificate ca având un risc ridicat de epidemie de rujeolă până la sfârşitul anului 2024, dacă nu se iau măsuri urgente de prevenire.
Aproape jumătate (48%) dintre aceste ţări sunt ţări cu venituri mici sau medii.
Potrivit OMS, 92% dintre copiii care au murit din cauza rujeolei au făcut parte din procentul de 24% de populaţie săracă a lumii, care se află în ţările cu venituri mici.
Rujeola este o boală virală extrem de contagioasă, care poate provoca pierderi de auz şi tulburări ale creierului la copii şi, în cazuri grave chiar moartea.
Gradul de acoperire a vaccinării trebuie să fie de aproximativ 95% pentru a preveni circulaţia virusului în comunităţi.