UPDATE: Peste 40 de persoane internate în urma exploziilor din Crevedia. Masi mulţi pacienţi cu arsuri, transferaţi în străinătate

UPDATE: Peste 40 de persoane internate în urma exploziilor din Crevedia. Masi mulţi pacienţi cu arsuri, transferaţi în străinătate

Două explozii au avut loc la o staţie GPL din Crevedia, judeţul Dâmboviţa, la un interval de 3 ore una de alta. Acestea au produs rănirea a peste 40 de persoane, internate în spitale din Bucureşti. Au intervenit echipaje ale Serviciilor de Ambulanţă Bucureşti Ilfov şi Dâmboviţa şi SMURD, care au acordat asistenţă medicală de urgenţă şi au transportat victimele la spitale de urgenţă din Capitală: Floreasca, Universitar şi Bagdasar Arseni. A fost  declanşat Codul roşu de intervenţie şi a fost activat Planul alb, ceea ce înseamnă că medici de acasă sunt chemaţi pentru a acorda ajutor. Duminică au fost raportate 2 decese.

UPDATE 2:  Bilanţ actualizat, în urma raportului de gardă şi a evaluărilor permanente la patul pacienţilor, prezentat de Ministerul Sănătăţii duminică, la ora 12.30:

  • În Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti au ajuns 31 de pacienţi (dintre care 5 intubaţi) ca urmare a exploziei care a avut loc la o staţie GPL din localitatea Crevedia, judeţul Dâmboviţa.
  • Sunt internaţi 26 de pacienţi, dintre care 3 intubaţi. Toţi pacienţii au fost operaţi, cu toaletarea arsurilor, în cursul nopţii. O parte dintre ei au fost supuşi şi astăzi unor proceduri operatorii.
  • 2 pacienţi au fost transferaţi la Bruxelles. Pentru alţi 6 pacienţi se fac în acest moment demersuri pentru transferul lor în străinătate.
  • Cei 3 civili din explozia iniţială sunt în stare foarte gravă. Nu suportă transport în acest moment.
  • Restul pacienţilor sunt stabili sau cu evoluţie uşor favorabilă.

UPDATE 1: În spitalele din Bucureşti au fost internate 46 de victime ale exploziilor care au avut loc la o staţie GPL din localitatea Crevedia, judeţul Dâmboviţa: 13 la Spitalul Bagdasar Arseni, 4 la Spitalul de Arşi, 28 la Floreasca, 1 la Elias. 8 pacienţi sunt intubaţi, a anunţat Ministerul Sănătăţii.

Ministerul Sănătăţii a precizat că s-au înregistrat 7 răniţi (4 dintre aceştia sunt intubaţi) şi un deces, după prima explozie, ce a survenit în jurul orei 17.

A doua explozie a urmat la ora 21 şi în urma acesteia 26 persoane, pompieri aflaţi la intervenţie, au fost rănite, din care una intubată.

La Spitalul Universitar de Urgenţă Floreasca a fost activat Planul alb, fiind chemaţi medici de acasă. O parte din victimele exploziilor au fost trimise la Spitalul Universitar de Urgenţă Floreasca.

,,Un pacient a făcut infarct la faţa locului şi s-a intervenit”, a precizat Raed Arafat, şeful DSU, aflat la faţa locului, care a atras atenţia că mai există risc de producere a noi explozii, fiind 3 cisterne.

PLANUL ALB este planul de răspuns al unităţilor sanitare cu paturi în cazul unui aflux masiv de pacienţi în urma unui accident colectiv, a unei calamităţi, epidemii sau pandemii (ORDIN Nr. 2021/691 din 12 decembrie 2008 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a titlului IV "Sistemul naţional de asistenţă medicală de urgenţă şi de prim ajutor calificat" din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii) .

Acest plan permite gestionarea situaţiilor de urgenţă produse în afara Spitalului şi care necesită resurse umane, logistice, financiare suplimentare precum şi o pregătire adecvată.

La faţa locului a fost montat un cort pentru acordarea primului ajutor răniţilor, 3000 de oameni au fost evacuaţi din zonă, iar la intervenţie au fost trimişi şi roboţi pentru a răci cisternele şi să stingă incendiul.

Persoanele cu arsuri grave care nu pot fi tratate in spitalele din România care au paturi dedicate pentru marii arşi, vor fi trimise în afara ţării.

Cifrele sunt provizorii, situaţia fiind în dinamică.

viewscnt