Sărbătorile pascale înseamnă mese bogate şi mai mult timp petrecut cu familia şi cu prietenii, însă pot aduce şi neplăceri. Persoanele care fac excese alimentare în această perioadă, care se expun aglomeraţiilor din magazine şi nu ţin cont de vremea instabilă de primăvară, deseori cu mari oscilaţii de temperatură, se pot confrunta cu urgenţe medicale, provocate de agravarea unor afecţiuni cronice, de infecţii respiratorii severe sau de alergii puternice.
Spitalul Clinic SANADOR este singurul spital privat din ţară care dispune de un Compartiment de Primiri Urgenţe, unde sunt asigurate permanent îngrijiri medicale de calitate, pentru orice tip de urgenţă medicală sau chirurgicală, pentru adulţi şi copii.
Echipa Compartimentului de Primiri Urgenţe de la Spitalul Clinic SANADOR este alcătuită din medici urgentişti şi asistenţi medicali experimentaţi, care au acces 24 de ore din 24 la investigaţii de imagistică performante şi la analize de laborator, esenţiale pentru stabilirea unui diagnostic rapid şi corect. Astfel, pacienţii beneficiază la orice oră din zi şi din noapte de radiologie digitală, ecografii, RMN 3 Tesla şi CT 128 slice. În plus, prin laboratorul tip point-of-care (POC), analizele medicale urgente sunt efectuate rapid, direct la patul bolnavului.
Spitalul Clinic SANADOR asigură, de asemenea, consulturi interdisciplinare şi posibilitatea internării în spital, având 25 de linii de gardă funcţionale nonstop, iar Serviciul de Ambulanţă SANADOR, cu flotă proprie de ambulanţe, asigură îngrijiri medicale prespitaliceşti de urgenţă şi transportul pacienţilor la spital, în deplină siguranţă.
Cele mai întâlnite urgenţe medicale de sezon
Mâncarea consumată în perioada Paştelui reprezintă o veritabilă provocare, meniurile fiind bogate în grăsimi de origine animală. În plus, consumul de alcool, obişnuit acum, pune o presiune suplimentară asupra pancreasului şi a vezicii biliare, crescând riscul de pancreatită acută sau de colecistită acută. Nu trebuie uitate nici indigestia, provocată de excesele alimentare, gastrita şi ulcerul gastric, afecţiuni care pot fi agravate de consumul de alcool sau de mâncărurile picante. De asemenea, există riscul unei toxiinfecţii alimentare, în cazul în care alimentele au fost depozitate în condiţii necorespunzătoare.
Vremea capricioasă de primăvară poate favoriza apariţia de infecţii respiratorii, cei mai expuşi fiind pacienţii cu imunitate scăzută, persoanele diagnosticate cu cancer sau cu boli cronice, precum afecţiuni cardiace, diabet zaharat ori astm bronşic.
Medicii recomandă, ca de obicei în perioada sărbătorilor, evitarea aglomeraţiilor şi luarea măsurilor adecvate de protecţie în faţa schimbărilor de temperatură. În plus, atunci când sărbătorim Paştele mai târziu, în luna mai, şi mulţi preferă ieşirile în aer liber, pot apărea alergiile sezoniere, ca alergia la polen, mai ales la stejari şi mesteceni. De asemenea, ieşirile în aer liber pot expune persoanele la înţepături de insecte, care, deşi sunt de obicei inofensive, uneori pot duce la infecţii sau la reacţii alergice severe, care necesită intervenţie imediată. De aceea, primul ajutor în caz de înţepături de insecte (albine, viespi, căpuşe), dar şi consultul de specialitate şi ajutorul calificat sunt esenţiale.
Pentru pacienţii cu urgenţe gastrointestinale sau cu infecţii respiratorii severe, precum şi pentru cei care se confruntă cu alte complicaţii, Spitalul Clinic SANADOR, prin Compartimentul de Primiri Urgenţe, asigură îngrijiri medicale la cele mai înalte standarde. Serviciile medicale sunt asigurate 24 de ore din 24, cu personal medical de elită, iar pentru asistentă medicală prespitalicească şi transport asistat, pacienţii pot să apeleze Serviciul de Ambulanţă al Spitalului Clinic SANADOR, care dispune de un dispecerat propriu. Indiferent de tipul urgenţei medicale, Compartimentul de Primiri Urgenţe al Spitalului Clinic SANADOR este pregătit să asigure asistenţă medicală competentă şi promptă, adaptată nevoilor fiecărui pacient.
Singurul Compartiment de Primiri Urgenţe din sistemul medical privat
În cazul unei urgenţe medicale sau chirurgicale, viteza de reacţie este esenţială. Spitalul Clinic SANADOR este singurul spital privat din ţară care dispune de un Compartiment de Primiri Urgenţe şi de propriul serviciu de Ambulanţă, ambele funcţionând 24 de ore din 24. Pacienţii cu urgenţe medicale pot să cheme o ambulanţă SANADOR, sunând la dispeceratul propriu al spitalului, la numărul 021.9699.
În Compartimentul de Primiri Urgenţe al Spitalului Clinic SANADOR, pacienţii sunt evaluaţi de o echipă medicală experimentată, care poate gestiona eficient chiar şi cele mai dificile cazuri şi care va interveni prompt pentru susţinerea funcţiilor vitale. Activitatea este organizată conform unor reguli clare de triaj, prioritatea fiind acordată pacienţilor aflaţi în stare de şoc, celor cu infarct miocardic acut sau cu accident vascular cerebral.
Spitalul Clinic SANADOR este singurul spital privat din Bucureşti care administrează tratamentul de urgenţă prin tromboliză intravenoasă pentru pacienţii care au suferit accident vascular cerebral ischemic acut. Tratamentul este recomandat în primele 4 ore şi jumătate de la debutul semnelor şi simptomelor, în absenţa contraindicaţiilor. Coordonarea rapidă între echipa de ambulanţă, medicii de la CPU şi neurologul care indică tratamentul este esenţială în aceste situaţii.
Echipa medicală a Compartimentul de Primiri Urgenţe de la Spitalul Clinic SANADOR, cu sprijinul medicilor de gardă, evaluează şi tratează rapid şi eficace numeroase tipuri de urgenţe medicale şi chirurgicale, inclusiv urologice, neurologice, cardiovasculare, pulmonare, ortopedice, neurochirurgicale, pediatrice, neonatale, ginecologice şi obstetricale. După stabilizarea pacientului, acesta poate fi externat sau internat în spital, pentru investigaţii şi proceduri medicale suplimentare, în funcţie de indicaţia medicală stabilită.
La Spitalul Clinic SANADOR, funcţionează nonstop 25 de linii de gardă, acoperind o gamă largă de specialităţi medicale, de la anestezie şi terapie intensivă, terapie intensivă cardiovasculară, terapie intensivă nou-născuţi, U.S.T.A.C.C, la chirurgie generală, neurochirurgie, chirurgie cardiovasculară, gastroenterologie, ortopedie şi traumatologie. Pacienţii cu afecţiuni oncologice, care se confruntă cu urgenţe medicale din cauza bolii sau a tratamentului urmat, au acces la o linie de gardă dedicat, de oncologie medicală. Astfel, specialiştii SANADOR sunt pregătiţi să gestioneze orice tip de urgenţă medicală sau chirurgicală cu profesionalism şi promptitudine.
Asistenţă prespitalicească de urgenţă, prin Serviciul de Ambulanţă SANADOR
Departamentul de Urgenţă al Spitalului Clinic SANADOR cuprinde Compartimentul de Primiri Urgenţe (CPU) şi Serviciul de Ambulanţă, care asigură asistenţă medicală prespitalicească de urgenţă în Bucureşti şi în ţară. Serviciul de ambulanţă SANADOR dispune de o flotă proprie de autospeciale, echipate conform celor mai riguroase standarde de calitate şi de siguranţă.
Fiecare ambulanţă este dotată cu echipamente moderne, precum defibrilator, monitor, electrocardiograf, pulsoximetru şi ventilatoare mecanice, aspirator portabil şi fix, injectomat, şi alte echipamente medicale performante, conform reglementărilor aflate în vigoare la nivel naţional. În acest fel, echipa medicală de pe ambulanţă poate asigura o intervenţie medicală eficientă şi adecvată în orice situaţie de urgenţă.