Medicamentele utilizate pentru pirozis, pentru reflux gastric precum omeprazol şi esomeprazol pot să crească în mod inadecvat riscul de COVID-19, sugerează o nouă cercetare. Un sondaj online făcut în rândul a peste 53.000 de americani, cu istoric de reflux gastric, arsuri la stomac sau GERD (boala de reflux gastroesofagian) a reliefat că majoritatea lua un inhibitor al pompei de protoni (IPP) pentru a scădea nivelul acidului gastric. Iar veştile proaste venite în urma sondajului sunt că mai mult de 6% dintre respondenţi au declarat că au fost pozitivi la testul COVID-19. Deci, echipa de studiu a comparat diagnosticul COVID-19 cu obiceiurile legate de administrarea unor medicamente.
,,Inhibitorii pompei de protoni sunt medicamente foarte eficiente blocând acidul gastric, dar există un motiv pentru care avem acel acid în stomac, pentru a digera alimentele şi pentru a ucide orice bacterii pe care le-am putea ingera”, a explicat prof. dr. Christopher Almario, autorul studiului şi medic la Centrul Medical Cedars-Sinai din Los Angeles.
În opinia lui Almario, cei care iau IPP o dată pe zi au risc dublu de COVID-19, iar cei care iau un IPP de două ori pe zi au risc de-a face infecţia cu SARS-COV 2 de patru ori mai mare. Rezultatele sondajului condus de Almario sugerează o legătură între utilizarea PPI şi un vârf al riscului de COVID, dar nu dovedesc că unul îl cauzează pe celălalt.
Cercetări recente au arătat însă că în cazul unui număr semnificativ de pacienţi, COVID-19 pare să afecteze sistemul gastrointestinal. Cercetătorii americani spun însă că nu au observat ca riscul de COVID-19 să fie mai mare la pacienţii care au luat o clasă alternativă de medicamente pentru reflux gastric, respectiv antagonişti ai receptorului histamin-2 (H2RAs) care includ famotidină, nizatidină şi cimetidină.
,,Acest lucru ar putea avea legătură cu faptul că blocantele- H2sunt pentru simptome uşoare de reflux gastric. Acestea nu suprimă acidul atât de mult ca PPI", a remarcat Almario.
Potrivit MedicineNet.com, un alt mic studiu nou publicat în numărul 4 din iunie al publicaţiei Gut sugerează că blocantele H2 pot ajuta de fapt la ameliorarea simptomelor în rândul pacienţilor care dezvoltă COVID-19.
Cercetătorii au subliniat că este nevoie de mai multe studii pentru a confirma rezultatele sondajului.
,,Blocantele H2 sunt cu siguranţă o opţiune alternativă pentru cei cu simptome relativ uşoare de reflux gastric. Nu le spunem oamenilor să oprească imediat IPP-ul. Unii pacienţi trebuie să îşi ia IPP-ul de două ori pe zi pentru a câştiga controlul asupra simptomelor lor. Prin urmare, este important ca fiecare individ să cântărească riscurile şi beneficiile unei doze pe zi, comparativ cu dozarea de două ori pe zi”, a precizat prof. dr. Christopher Almario.