Italia se confruntă cu un val de agresiuni împotriva personalului medical în spitalele publice, astfel că reprezentanţii angajaţilor din sănătate au solicitat intervenţia armatei pentru a preveni noi incidente. Aceştia acuză că personalul medical din Italia este nu doar slab plătit şi suprasolicitat, ci şi în pericol de agresiuni în unităţile sanitare, relatează Reuters.
Săptămâna trecută, un incident grav a avut loc în oraşul Foggia din sudul Italiei, după ce un grup de rude şi prieteni ale unei femei tinere, care a murit în timpul unei operaţii, a atacat personalul medical.
Ca să se apere de grupul violent, medici şi asistente medicale s-au baricadat într-o cameră a spitalului, blocând uşa cu o canapea şi o comodă. Imaginile incidentului au circulat în mass media şi pe reţelele sociale în ultimele zile.
Apropiaţii pacientei au acuzat că decesul acesteia a survenit din cauza perso0nalului medical. În prezent, decesul este investigat de autorităţile judiciare.
După acest incident au fost raportate alte două atacuri asupra personalului medical în acelaşi spital public: un tânăr pacient de 18 ani a atacat duminică trei asistente din unitatea de primiri-urgenţe, iar fiul unui alt pacient a lovit luni două asistente şi un agent de pază.
"Solicităm toleranţă zero în spitale. Dorim ca armata să atate atât cetăţenilor, cât şi medicilor că sunt protejaţi", a declarat Barbara Mangiacavalli, lider al federaţiei naţionale a asistenţilor medicali din Italia, citată de publicaţia Il Messaggero.
Un apel similar a fost transmis de preşedintele federaţiei naţionale a medicilor din Italia, Filippo Anelli, care a solicitat guvernului să aloce fonduri pentru a îmbunătăţi securitatea unităţilor sanitare.
Mai mult, sindicatele din sistemul sanitar italian pregătesc acţiuni de protest în 16 septembrie ca urmare a atacurilor împotriva personalului medical din Foggia.
Datele Ministerului Sănătăţii de la Roma arată că peste 16.000 de agresiuni împotriva personalului medical au fost înregistrate în Italia doar în acest an.
Ca şi alte ţări europene, Italia se confruntă cu o adevărată criză în sectorul public de sănătate, din cauza personalului medical insuficient, condiţiilor de muncă dificile, salariilor mici şi constrângerilor bugetare.