Vâlvă între Solidaritatea Sanitară şi INSP, creată de decesul unei asistente medicale din Botoşani

Vâlvă între Solidaritatea Sanitară şi INSP, creată de decesul unei asistente medicale din Botoşani

Decesul unei asistente medicale de la Botoşani a creat vâlvă între Federaţia ,,Solidaritatea sanitară" şi Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP), deoarece acesta din urmă a rectificat cauza morţii cadrului medical. Iniţial asistenta medicală fusese înregistrată ca deces cauzat de COVID-19, dar rectificarea schimbă cauza decesului, scoţându-l din această categorie.

Lenuţa Buta în vârstă de 46 ani lucra ca asistentă medicală în Secţia de boli infecţioase a SJU Mavromati Botoşani. La sfârşitul lunii aprilie a fost confirmată pozitiv cu COVID-19, iar la câteva zile şi soţul acesteia. Starea asistentei medicale s-a înrăutăţit şi a fost transferată la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase ,,Sfânta Parascheva” din Iaşi.

Potrivit Federaţiei Solidaritatea Sanitară, Lenuţa Buta este cel de-al treilea cadru medical din spitalul botoşănean care a murit de COVID-19. În data de 25.05.2020, Grupul de Comunicare Strategică şi Ministerul Sănătăţii au anunţat o rectificare la codul deces 1178, adică al asistentei medicale.

,,Deşi iniţial fusese înregistrată ca deces cauzat de COVID-19, rectificarea schimbă cauza decesului, scoţându-l din această categorie. Din informaţiile furnizate public de fratele decedatei, O. C., reiese următoarea succesiune: 23.04 internată, 24.04 transferată la Iaşi, 2 teste pozitive la început şi testul 3, în ziua a 12- a, pozitiv ; au urmat 2 teste negative pe 19.05 şi 20.05, iar pe 23.05 a decedat. A decedat în acelaşi spital, anunţul oficial iniţial precizând că nu avea comorbidităţi. Managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi a precizat public că este vorba de un deces cauzat de SARS-CoV-2”, scrie Solidaritatea Sanitară pe pagina sa de facebook.

Filiala din Botoşani a sindicatului solicită Institutului Naţional de Sănătate Publică  şi Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani să reanalizeze codul de deces al asistentei medicale. Conform Agerpres, Daniel Bulboacă, preşedintele filialei Botoşani a Federaţiei Solidaritatea Sanitară, s-a arătat revoltat de faptul că INSP a revenit şi a modificat, luni, cauza decesului în cazul asistentei Lenuţa Buta, ,,deoarece cazul a fost declarat vindecat cu două teste negative".

Acesta este de părere că, atâta timp cât cadrul medical de la Secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă "Mavromati" a stat timp de o lună la terapie intensivă ca urmare a stării grave generate de contactarea COVID-19, nu se poate ca autorităţile sanitare să susţină că decesul nu a survenit din cauza acestui virus.

,,Noi avem obligaţia, cel puţin morală, să îi facem dreptate colegei noastre. Vom face toate demersurile pentru a modifica reclasificarea cauzelor decesului, aşa cum este şi pe certificatul de deces. COVID-19 este una din cauzele decesului. Nici nu a avut perioada completă din momentul în care a avut ultimul test negativ până la vindecarea bolii, aşa cum este în definiţia din caz. În opinia noastră, nu ştiu cum au gândit autorităţile. Suntem revoltaţi. E puţin spus că suntem revoltaţi. Doar în ipoteza în care încearcă să nu plătească pensia de urmaş băiatului colegei noastre decedate", a afirmat Bulboacă.

Şefa Secţiei de boli infecţioase, Valentina Morcov, susţine, la rândul ei că este nedrept ca decesul asistentei de 46 de ani să fie pus pe seama altei boli decât coronavirus.

,,Pacientul nu s-a externat la domiciliu vindecat şi a murit după aceea. A murit la câteva zile de la negativare, dar încă era internat în spital şi a murit din cauza afectării pulmonare în infecţia cu coronavirus", a declarat Valentina Morcov.

Potrivit Legii 56/2020 pentru recunoaşterea meritelor personalului medical participant la acţiuni medicale împotriva COVID-19, urmaşii personalului medical decedat în urma complicaţiilor medicale cauzate de infectarea cu coronavirusul COVID-19 beneficiază de dreptul la pensie de urmaş până la împlinirea vârstei de 18 ani sau, dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani; pensie de urmaş egală cu 75% din salariul de bază/solda de funcţie/salariul de funcţie avut/avută de personalul medical la data decesului; dreptul la asistenţă medicală şi medicamente gratuite în cadrul reţelei sanitare a Ministerului Sănătăţii sau, după caz, ministerele cu reţea sanitară proprie, cu decontarea cheltuielilor de către acestea; scutirea de la plata impozitului pe terenul şi pe clădirea folosită ca domiciliu aflate în proprietate sau coproprietate.

Cazul asistentei de la Botoşani nu este singular

Sindicaliştii susţin că situaţia Lenuţa Buta nu este singulară, exemplificând cu un alt caz tot din judeţul Botoşani. O asistentă medicală,  şef în cadrul Laboratorului de Explorări Funcţionale al Spitalului Judeţean Mavromati, în vârstă de 58 de ani, a fost diagnosticată iniţial COVID-19 şi, din cauza stării grave, a fost internată pe secţia de reanimare a SJU Mavromati Botoşani pe data 07 aprilie 2020. A fost intubată şi ventilată mecanic şi a beneficiat de tratamentul specific pacienţilor COVID-19.

,,La sfârşitul lunii aprilie a fost testată şi au fost obţinute trei teste negative consecutive.  În consecinţă, a fost considerată ca nemaifiind infectată SARS-CoV-2. Deoarece starea de sănătate era în continuare alterată (a fost indicată o pneumonie specifică pacienţilor intubaţi), a fost transferată la Spitalul Dorohoi pentru continuarea tratamentului. După câteva zile, respectiv, în noaptea de 10 spre 11 mai, a decedat. Acest al doilea caz nu apare in informaţiile oficiale, însă este precizat în platforma de monitorizare https://covid.solidaritatea-sanitara.ro/ sub codul de deces nr. 972.01 deoarece a decedat după cazul 972 si nu a mai fost raportată ulterior în informările oficiale ale GSD şi MS”, arată Federaţia.

În acest moment, numărul deceselor în rândul salariaţilor din Sănătate a ajuns la 17. Una din 6 persoane infectate cu noul coronavirus este salariată  din Sănătate, raportul dintre rata mortalităţii salariaţilor din sănătate şi rata generală a mortalităţii generată de COVID 19 pentru grupa de vârstă 18-65 ani fiind de 2,63, arată ultimele date ale sindicatului.

viewscnt