Un studiu de caz semnalat de specialişti din Portugalia arată că variola maimuţei poate provoca probleme cardiace.
Un bărbat de 31 de ani cu infecţie confirmată de variola maimuţei a dezvoltat miocardită acută la aproximativ o săptămână de la debutul simptomelor de variola maimuţei, potrivit unui studiu de caz publicat în JACC: Case Reports.
Variola maimuţei este o boală cauzată de virusul MPV, care aparţine familiei ortopoxvirusului, aceeaşi familie de virusuri care provoacă variola.
Boala provoacă erupţii cutanate dureroase şi purulente pe mâini, picioare, faţă, organe genitale şi alte părţi ale corpului.
Variola maimuţei a fost raportată pentru prima dată în mai 2022 în ţările Uniunii Europene, precum şi în Statele Unite şi alte ţări unde virusul nu este endemic.
Miocardita, o inflamaţie a muşchiului inimii, este de obicei cauzată de o infecţie virală. Boala a fost asociată anterior cu infecţia cu variolă, un virus mai agresiv, iar autorii studiului de caz au spus că „prin extrapolare, virusul variolei maimuţei ar putea prezenta tropism pentru ţesutul miocardic sau ar putea provoca leziuni mediate imun ale inimii”.
„Prin acest studiu de caz important, dezvoltăm o înţelegere mai profundă a variolei maimuţei, a miocarditei virale şi a modului de a diagnostica şi gestiona cu acurateţe această boală”, a declarat dr. Julia Grapsa, redactor-şef al JACC: Case Reports.
Autorii acestui studiu au folosit examinarea cu rezonanţă magnetică cardiacă (CMR), un instrument imagistic cuprinzător, pentru a ajuta la diagnosticarea miocarditei.
Pacientul s-a prezentat la o clinică de sănătate la cinci zile după apariţia simptomelor de variola maimuţei, cu o stare stare de rău, mialgie, febră şi multiple leziuni umflate pe faţă, mâini şi organe genitale. Infecţia cu variola maimuţei a fost confirmată prin testarea PCR a unei leziuni cutanate.
Pacientul s-a întors la departamentul de urgenţă trei zile mai târziu raportând o senzaţie de apăsare în piept care radia în braţul stâng. Tânărul a fost internat într-o unitate de terapie intensivă în urma examenului iniţial de rutină cu suspiciunea clinică de miocardită acută.
Examenul ECG iniţial a arătat un ritm sinusal cu anomalii nespecifice de repolarizare ventriculară, iar testele de laborator de rutină au evidenţiat niveluri crescute de proteină C reactivă, creatinfosfokinază (CPK), troponina I de înaltă sensibilitate şi peptidul natriuretic de tip B - cerebral (BNP), toate acestea putând indica leziuni de stres la inimă.
Rezultatele examinării CMR au fost în concordanţă cu inflamaţia miocardică şi cu un diagnostic de miocardită acută.
„Acest caz evidenţiază implicarea cardiacă ca o posibilă complicaţie asociată cu infecţia cu variola maimuţei”, a declarat dr. Ana Isabel Pinho, de la departamentul de cardiologie al Centrului Spitalului Universitar São João din Portugalia, autorul principal al studiului.
„Credem că raportarea acestei potenţiale relaţii cauzale poate creşte gradul de conştientizare a comunităţii ştiinţifice şi a profesioniştilor din domeniul sănătăţii pentru miocardita acută ca posibilă complicaţie asociată cu variola maimuţei şi ar putea fi utilă pentru monitorizarea atentă a pacienţilor afectaţi, pentru recunoaşterea altor complicaţii în viitor", a mai precizat medicul.
Pacientul a fost externat după o săptămână după o recuperare completă. Autorii au spus că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a identifica relaţia dintre variola maimuţei şi leziunile cardiace.
Variola maimuţei se transmite prin contactul apropiat cu leziuni, fluide corporale sau picături respiratorii infectate. Pe lângă erupţii cutanate, simptomele pot include febră, frisoane, ganglioni limfatici umflaţi, simptome respiratorii şi dureri musculare. Majoritatea infecţiilor sunt uşoare, iar simptomele pot dura între două şi patru săptămâni. Vaccinarea este recomandată persoanelor care au o expunere cunoscută sau presupusă la virus.