Primul Centru de referinţă Siemens Healthineers din România se află într-o unitate medicală privată din judeţul Constanţa, Ovidius Clinical Hospital, cel mai mare spital privat multidisciplinar din Sud-Estul României. Acesta are competenţe şi experienţă avansată în utilizarea şi gestionarea produselor şi soluţiilor Siemens în domeniul medical. "Cu ajutorul tehnologiei Siemens, am reuşit să avem servicii medicale ca în Occident", a afirmat Bogdan Pană, director de cercetare şi dezvoltare la Ovidius Clinical Hospital (OCH).
Spitalul privat OCH a achiziţionat un accelerator de radioterapie, un angiograf, un RMN de 3 Tesla, un CT de 128 de slice-uri, un aparat de radiologie fix şi un aparat de radiologie mobilă şi mai multe ecografe.
"Avem de la Siemens atât partea de imagistică - CT, RMN -, cât şi partea de radioterapie, de la Varian. Toată această tehnologie foarte nouă aduce investigaţii rapide, performante", a spus Bogdan Pană.
Unitatea medicală s-a dotat cu echipamente de vârf, astfel că poate efectua proceduri foarte complexe şi performante.
"Sunt acum în România peste 60 de acceleratoare, din câte am văzut într-o statistică recentă. Noi, la OCH, avem cel mai modern aparat de pe piaţă", a precizat directorul de cercetare şi dezvoltare al OCH.
Pe zona de radioterapie, OCH este dotat cu acceleratorul Liniar Halcyon, un echipament extrem de performant pentru pacienţii oncologici.
În ceea ce priveşte acceleratorul Varian, orizontul de amortizare a unei aparaturi de nivelul acesta este între 5 şi 7 ani.
La OCH există o echipă de medici români cu experienţă vastă veniţi din Germania care abordează cazuri extrem de complexe.
,,Până în anul 2010, noi aveam în România tehnologie din anii '60. A fost un salt mare dintr-o dată pentru noi”, a explicat Bogdan Pană.
Echipamentele Siemens Healthineers sunt folosite şi pentru tratament. ,,Suntem dincolo de tehnologie, suntem în zona de inteligenţă artificială şi de sisteme şi flow-uri de optimizare, şi în zona de educaţie medicală continuă”, a declarat directorul de cercetare şi dezvoltare al OCH.
Personalul medical care a lucrat pe echipamente mai vechi de la Siemens Healthineers are nevoie de un training scurt, ca să înveţe să lucreze pe aparatele noi.
,,Unui tânăr care vrea să devină din asistent medical, operator de CT şi RMN îi trebuie un an, doi ca să înveţe. Că nu e vorba doar de apăsat pe nişte butoane”, a mai spus reprezentantul OCH.