Compania Siemens Healthineers România a fost partener strategic al Congresului Naţional de Radiologie şi Imagistică Medicală din 2023, cu intenţia de a aduce în atenţia medicilor cele mai recente inovaţii tehnologice utilizate pentru diagnosticare şi tratament. ,,Pacientul este în mijloc şi noi, toţi ceilalţi, suntem în jurul lui pentru a-i oferi soluţiile de diagnostic şi tratament”, a explicat Claudia Oanea, Managing Director al Siemens Healthineers România.
În 70% din cazurile în care un medic are nevoie să pună diagnosticul, este necesar un screening, motiv pentru care Siemens Healthineers şi-a propus să fie partenerul medicilor.
,,În zona publică nu avem decât posibilitatea licitaţiilor publice. Autoritatea contractantă decide, împreună cu medicii, ce-şi doresc cu adevărat pentru spitalul sau pentru unitatea medicală. În segmentul privat, lucrurile stau puţin altfel, pentru că acolo avem o altă flexibilitate”, a precizat Claudia Oanea la Congresul de Radiologie şi Imagistică Medicală 2023, desfăşurat la Craiova.
Primul centru de referinţă al Siemens Healthineers în România a fost deschis la un spital privat. Pentru a deveni centru de referinţă trebuie îndeplinite mai multe criterii: de calitate, de proceduri, de staff medical, de echipamente.
,,Este un prim pas, este dovada vie a ceea ce ne dorim să facem. România este o ţară ambiţioasă, dacă ar fi să o privesc la nivel de echipamente care există în acest moment”, a spus Claudia Oanea, arătând că echipamentele lansate de Siemens Healthineers în ultimii doi ani există şi în România în segmentul privat.
Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj a achiziţionat şi urmează să pună în funcţiune un echipament de rezonanţă magnetică 7 Tesla, în condiţiile în care mai există doar 40 de astfel de echipamente la nivel mondial.
,,Acest echipament se adresează studiilor. Este evident că discutăm despre o comunitate ştiinţifică şi pentru noi este lăudabil faptul că Universitatea din Cluj şi-a dorit acest lucru. Este o onoare pentru noi să fim parteneri cu ei şi să vedem că România intră în comunitatea ştiinţifică mondială”, a afirmat Claudia Oanea.
În opinia sa, medicii din România chiar ştiu ce-şi doresc şi înţeleg foarte bine ce înseamnă pentru pacient.
,,Din portofoliul pe care Siemens Healthineers îl are în România, la Congresul de Imagistică, vedeta fără doar şi poate este echipamentul Naeotom Alpha. Anul viitor ne aşteptăm să venim deja cu studii făcute în România pe acest echipament” a explicat Claudia Oanea.
Partea de iradiere în această componentă nouă a echipamentului CT Naeotom Alpha este mult redusă, iar sistemul de procesare este cel mai performant.
,,Acest computer tomograf demonstrează că obţine o imagine mult mai bună, dar cu o iradiere mult mai mică”, a mai spus Claudia Oanea.