Ediţia din acest an a Congresului Naţional de Radiologie şi Imagistică Medicală a adus în prim-plan, la Craiova, cele mai noi cercetări, dar şi tehnologii în domeniul radiologiei şi imagisticii medicale. Tehnologia photon counting, cea care deschide noi orizonturi în diagnosticul medical, permiţând detectarea unor detalii minuscule în ţesuturi şi organe fără a compromite siguranţa pacientului, este inovaţia care a revoluţionat domeniul tomografiei computerizate şi despre care s-a discutat la acest eveniment ştiinţific important. "Siemens Healthineers a venit cu întreaga suită de modalităţi şi aparatură medicală la congresul de Imagistică şi Radiologie de la Craiova", a declarat Mihai Drăgoi, Digital Business Manager în cadrul Siemens Healthineers.
La Congresul Naţional de Radiologie şi Imagistică Medicală a fost foarte evidenţiată şi prezentă componenta de digitalizare, cu soluţii vaste care vin în ajutorul pacientului în punerea unui diagnostic precis şi focusat.
O bază de date uriaşă, pusă în evidenţă de inteligenţa artificială, ajută personalul medical şi pacientul în eficientizarea diagnosticului şi tratamentului.
,,România se confruntă cu o lipsă acută de personal calificat în domeniul sănătăţii. Asta se poate traduce într-o presiune sporită pe membrii existenţi şi o lipsă de timp în a acumula cât mai multe informaţii ale pacienţilor”, a spus Mihai Drăgoi, care a subliniat că AI şi soluţiile digitale de la Siemens Healthineers vin să ajute medicul.
"Spitalele şi personalul din spital au un apetit sporit pentru implementarea soluţiilor de digitalizare. Vorbim de o nouă eră a medicinei prin digitalizare", a afirmat Mihai Drăgoi.
Soluţiile prezentate la Congresul Naţional de Imagistică şi Radiologie de la Craiova au fost axate pe partea de cardiologie şi partea de oncologie.
Soluţiile de digitalizare ar putea reduce timpul necesar unui pacient, de la o rezonanţă magnetică până la momentul unui diagnostic, de la 2-3 zile la 2-3 minute.
,,Un medic radiolog, dacă ar vizualiza timp de 10 secunde fiecare imagine a unui pacient în cauză, ar trebui să petreacă undeva la 100 de ani. Deci vă daţi seama că e imposibil, oricât de calificat şi de supraspecializat ar fi un astfel de medic, pur şi simplu timpul este inamicul principal. Soluţiile digitale şi de inteligenţă artificială vin cu o putere de procesare fantastică. Bineînţeles, le punem la dispoziţia medicului, pentru ca acesta să ia informaţiile în cunoştinţă de cauză şi în ajutorul pacientului”, a mai spus Mihai Drăgoi.