Zgomotul ambiental asociat cu un risc crescut de AVC

Zgomotul ambiental asociat cu un risc crescut de AVC

Fiecare creştere cu 10 decibeli (dBA) a zgomotului exterior creşte riscul de AVC cu 6% pentru persoanele cu vârsta de peste 45 de ani.

Un studiu longitudinal, publicat în jurnalul Noise & Health, de cercetători de la facultatea de sănătate publică a universităţii din Montreal (ESPUM), a ajuns la concluzia că o creştere cu 10 decibeli (dBA) a zgomotului ambiental creşte riscul de AVC cu 6% pentru persoanele cu vârsta de peste 45 de ani, care trăiesc în Montreal.

Datele administrative de sănătate pentru un grup de aproape 1,1 milioane de oameni care trăiesc pe Insula Montreal, pentru anii 2000 până în 2014, au fost încrucişate cu măsurători de zgomot înregistrate de aproximativ 200 de sonometre de pe întreaga insulă în aceeaşi perioadă.

„O serie de studii, în mare parte în Europa, au arătat că zgomotul are un efect dăunător asupra sănătăţii cardiovasculare”, a declarat Larisa Inès Yankoty, studentă doctorand care a condus studiul sub supravegherea profesorului Audrey Smargiassi de la ESPUM.

.„Unele (studii) au stabilit o legătură între poluarea fonică şi incidenţa infarctului miocardic”. Conform autorilor, studiul actual este unul dintre puţinele care stabilesc o legătură între zgomot şi incidenţa unui AVC.

Asociere mai puternică cu AVC ischemic

În perioada studiată, peste 25.000 de persoane au fost internate după un AVC în Montreal, reprezentând 2,5% din populaţia de peste 45 de ani.

S-au înregistrat de cinci ori mai multe AVC ischemice (mai mult de 21.000) decât AVC hemoragice (4.000).

AVC ischemic apare atunci când un cheag de sânge blochează un vas de sânge din creier, în timp ce într-un. AVC hemoragic un vas de sânge din creier se rupe.

În Montreal, zgomotul ambiental este cel mai mare în jurul drumurilor aglomerate; Prin urmare, constatările sugerează că persoanele care trăiesc în vecinătatea arterelor majore prezintă un risc mai mare de AVC.

Autorii au precizat că este vorba despre o asociere între zgomot şi riscul de AVC ischemic, nu despre o relaţie cauză-efect.

„Analizele noastre statistice sunt imperfecte şi nu putem concluziona că un AVC se datorează în mod special zgomotului ambiental”, au scris autorii.

Studiul completează un raport internaţional publicat în iunie de Health Effects Institute, care a analizat 353 de articole ştiinţifice publicate între 1980 şi 2019 privind efectele asupra sănătăţii ale poluării aerului cauzate de trafic. Prof. Smargiassi a fost unul dintre autori.

Ce înseamnă numărul de decibeli?

Studiile au descoperit că zgomotul peste 40 dBA noaptea şi 55 dBA în timpul zilei poate provoca oboseală, stres, tulburări de somn sau de dispoziţie şi probleme cardiovasculare.

Expunerea cronică la zgomot între 85 şi 105 dBA prezintă un risc pe termen lung de pierdere a auzului.

La 105 dBA şi peste, există un risc imediat de apariţie a tinnitusului (ţiuitul permanent în urechi) sau chiar a surdităţii.

viewscnt