Sarea îmbogăţită cu potasiu, rezultate promiţătoare pentru reducerea riscului de AVC în cadrul unui studiu clinic

Sarea îmbogăţită cu potasiu, rezultate promiţătoare pentru reducerea riscului de AVC în cadrul unui studiu clinic

Suplimentele de sare cu potasiu au fost asociate cu rate reduse de AVC (accidente vasculare cerebrale) recurente şi de mortalitate într-un studiu clinic randomizat pe grupuri la scară largă. Constatările provin dintr-o analiză a unui subgrup  de pacienţi cu AVC în cadrul unui studiu internaţional care a implicat pacienţi din mediul rural din nordul Chinei.

Accidentul vascular cerebral se numără printre principalele cauze de deces şi invaliditate în ţările cu venituri mici şi medii, iar evenimentele recurente rămân o preocupare majoră. Aportul ridicat de sodiu şi aportul scăzut de potasiu sunt considerate factori de risc cheie, în special în nordul Chinei. 

În China, ratele de recurenţă a unui AVC sunt mai mari decât mediile globale, ajungând la 17 % la un an şi la 41 % la cinci ani.

Studiul SSaSS a implicat 600 de sate şi 20.995 de persoane din China rurală. În studiile anterioare, cercetătorii au înlocuit sarea participanţilor cu un substitut de 75% sare, 25% clorură de potasiu.

În studiul clinic randomizat, „înlocuitorul de sare şi AVC”, publicat în revista JAMA Cardiology pe 5 februarie, echipa a analizat datele de la 15.249 de participanţi care au raportat anterior că au suferit un AVC.

Cercetătorii au utilizat date din studiul original, care a monitorizat tensiunea arterială, recurenţa AVC, mortalitatea şi rezultatele privind siguranţa, inclusiv riscul de hiperkaliemie (hiperazotemia sau hiperkaliemia constă în niveluri ridicate ale potasiului în sânge). De asemenea, a fost urmărită excreţia urinară de sodiu/potasiu.

Pe parcursul perioadei de studiu, AVC recurent a fost cu 14% mai mic în grupul cu 25% înlocuitor de potasiu comparativ cu grupul cu sare obişnuită, la fel ca în studiul original de cohortă completă.

Tensiunea arterială sistolică medie pe parcursul urmăririi a fost mai scăzută în grupul de substituenţi ai sării comparativ cu controalele. Au avut loc un total de 2.735 de AVC recurente, cu 691 de episoade fatale şi 2.044 de episoade nonfatale.

Accidentul vascular cerebral hemoragic a prezentat o reducere relativă de 30%, iar decesele legate de AVC au scăzut cu 21%. Nu a fost observată nicio diferenţă semnificativă în ceea ce priveşte hiperkaliemia între grupuri.

Constatările indică faptul că sarea îmbogăţită cu potasiu 25% este o intervenţie dietetică sigură, cu costuri reduse, care poate reduce recurenţa AVC şi mortalitatea în rândul supravieţuitorilor unui AVC. Cercetătorii sugerează implementarea mai largă a înlocuitorilor de sare, în special în regiunile cu un aport ridicat de sodiu şi acces limitat la asistenţă medicală preventivă.

viewscnt