Celulele tumorale se diversifică şi afectează răspunsul imunitar atunci când cancerul de sânge începe să se răspândească, a constatat un studiu

Celulele tumorale se diversifică şi afectează răspunsul imunitar atunci când cancerul de sânge începe să se răspândească, a constatat un studiu

Atunci când celulele canceroase din sânge străpung osul şi se înmulţesc, celulele tumorale devin periculos de diverse, iar răspunsul imun din regiune se schimbă, potrivit unei raport publicat de o echipă de cercetători din Berlin şi Heidelberg. Perspectivele detaliate asupra progresiei cancerului ar putea avansa diagnosticarea şi tratamentul.

Mielomul multiplu, un cancer incurabil al măduvei osoase, se dezvoltă adesea neobservat în măduva osoasă de-a lungul deceniilor. În stadii avansate, se formează leziuni care pot distruge osul şi se pot răspândi în alte părţi ale corpului.

O echipă interdisciplinară de la Institutul de Sănătate Charité din Berlin (BIH), Centrul Max Delbrück, Institutul de cercetare universitară pentru medicina de precizie (PHURI) al Universităţii Regina Maria din Londra, Centrul de mielom de la Spitalul Universitar din Heidelberg (UKHD), Universitatea din Heidelberg şi Centrul German de Cercetare a Cancerului (DKFZ), împreună cu alţi cercetători internaţionali, a investigat ce se întâmplă în aceste leziuni atunci când celulele mielomului pătrund pentru prima dată în os.

Cercetătorii au descoperit că celulele tumorale se diversifică drastic atunci când ies din măduva osoasă, ceea ce afectează şi celulele imunitare din leziunile canceroase. Noile descoperiri ar putea contribui la diagnostice şi terapii mai precise.

Atunci când celulele tumorale părăsesc osul, ele se găsesc într-un mediu complet diferit, cu condiţii de mediu diferite, spun cercetătorii.

„Bănuim că această diversitate ajută celulele canceroase să se adapteze la supravieţuirea în afara osului, permiţându-le să se răspândească în alte zone ale corpului”, a declarat dr. Niels Weinhold, şeful departamentului de cercetare translaţională în domeniul mielomului din cadrul departamentului de hematologie, oncologie şi reumatologie al UKHD.

Folosind tehnologii inovatoare de omică spaţială şi unicelulară, echipa a examinat, de asemenea, pentru prima dată, modul în care sistemul imunitar reacţionează la această evadare a celulelor canceroase din os. Ei au descoperit schimbări semnificative în tipul şi numărul de celule imunitare din micro-mediul leziunilor canceroase. De exemplu, anumite celule imunitare, cunoscute sub numele de celule T, aveau receptori şi molecule de suprafaţă foarte diferite în focarele din afara osului - o posibilă adaptare la eterogenitatea nou apărută a celulelor tumorale.

Descoperirea interacţiunii dintre sistemul imunitar şi cancer

„Se pare că există o co-evoluţie între celulele tumorale şi cele imunitare, în care ambele părţi reacţionează la schimbările celeilalte”, spune profesorul Simon Haas, autor corespondent al studiului. El conduce un laborator într-un domeniu de interes: „abordărilor celulelor unice pentru medicina personalizată” la BIH, Centrul Max Delbrück şi Charité-Universitätsmedizin Berlin. El este, de asemenea, preşedinte pentru tehnologii cu celule unice şi medicină de precizie la PHURI.

Cercetătorii formulează ipoteza că această interacţiune intensificată între sistemul imunitar şi cancer poate atât să promoveze, cât şi să împiedice lupta împotriva bolii. Echipa investighează în prezent factorii care contribuie pozitiv sau negativ la această interacţiune.

Pentru analizele sale, echipa internaţională a utilizat eşantioane de ţesut care provin din leziuni de mielom din diferite părţi ale corpului. Materialul a fost obţinut fie prin biopsii ghidate imagistic, fie în timpul operaţiilor pe oase predispuse la fracturi sau deja fracturate (rupte).

„Analiza celulelor unice şi tehnologiile multiomice spaţiale ne-au permis să investigăm simultan o gamă largă de proprietăţi a mii de celule individuale, luând în considerare poziţia lor exactă în ţesut”, explică dr. Llorenç Solé Boldo, unul dintre autorii principali ai studiului.

Rezultatele ar putea influenţa, pe viitor, diagnosticarea şi terapia mielomului. În prezent, probele pentru diagnostic sunt prelevate, de obicei, din creasta iliacă (parte a pelvisului) a pacienţilor. Cu toate acestea, având în vedere că studiul a arătat că celulele canceroase şi imunitare din punctele fierbinţi în care celulele canceroase ies din os diferă semnificativ de cele din creasta iliacă, aceste zone ar putea fi mai potrivite pentru recoltarea de probe şi ar permite o evaluare mai precisă a cancerului pentru ajustarea terapiei.

Cercetarea a fost publicată pe 7 februarie în revista Science Immunology.

Foto articol: Celulele T şi celulele natural ucigaşe sunt reprezentate în roz, iar macrofagele în galben. Celulele de mielom din jur apar în albastru. Structurile albe sunt vase de sânge. Imaginea a fost obţinută utilizând metode spaţiale multi-omice. Credit: Johanna Wagner, DKFZ şi NCT, februarie 2025

viewscnt